Citroen Saxo 1996. – 2003. – Polovnjak, motori

Citroen Saxo

Citroen Saxo

Citroen Saxo je sasvim solidan gradski automobil, a posebno su zadovoljni vozači početnici. Ukoliko ne planirate njime na odmor, može se pokazati kao odlična kupovina. Vozačka pozicija nije savršena, pedale su malo pomerene ulevo, ali nije ništa lošiji od Peugeota 106. VTR i VTS motori su prosto savršeni  u njemu.

Citroen Saxo je jedan od pravih predstavnika automobila za gradske gužve. Izuzetno je kompaktan pa se lako parkira na malom mestu i probija kroz grad. Sam izgled nije očaravajući, mada se mora priznati da nije dosadan kao neki konkurenti.

Restajling je obavljen krajem 1999. godine, pa moramo da preporučimo nešto novije modele, jer tada Citroen Saxo zaista izgleda lepše.

Citroen Saxo

Unutra u Citroen Saxo , ipak, nema baš mnogo mesta. Vozačeva pozicija nije baš najbolja, teško je, nekima i nemoguće, da pronađu idealnu poziciju za upravljačem. Sedište i volan se ne podešavaju po visini, a pedale su pomerene ulevo i sve ovo zahteva privikavanje. Instrument tabla izgleda jeftino, mada su ventilacioni otvori interesantno postavljeni. Podrška za leđa je mogla biti urađena bolje.

Gepek je veoma mali, a ni na zadnjoj klupi nema dovoljno mesta. Povrh ovoga, sedišta su ravna i jako neudobna za duže puteve. Sa pozitivne strane, za kratke gradske ture je odličan. Volan je direktan a komande lagane pa je uživanje probijati se kroz masu automobila čemu je, ne zaboravimo, ovaj auto prvenstveno i namenjen.

MOTOR

Gledajte ako možete da izbegnete najmanji, 1,1 benzinac. Performanse ne zadovoljavaju čak ni po gradu a posebno na uzbrdicama.

1,4 je mnogo bolji izbor, prosečna potrošnja je ionako ista, malo ispod šest litara bezolovnog benzina. Ono što je najbolji izbor je 1,6 VTR koji sa svojih 100 konja odlično vuče ovog mališana. Postoji i jači, VTS, sa 120 konjskih snaga ali nije baš česta pojava na ulici. Ovi jači motori potroše i više od osam litara kada se voze malo jače.

Da ne zaboravimo i 1,5 dizela koji dobro vuče i troši manje od pet litara u proseku. Međutim, jako je bučan.

U VOŽNJI

Poput svojih prethodnika i “rođaka”, Citroena AX i Peugeota 106, Saxo je vrlo prijatan za vožnju. U krivinama i pri manevrisanju je okretan, a upravljanje je lako i precizno. Prema ocenama brojnih test vozača, stabilnost i “držanje puta” su na sasvim zadovoljavajućem nivou, osim pri izraženijem dejstvu bočnog vetra na koji je Saxo dosta osetljiv.

Vozači naviknuti na Citroenova vozila osećaće se i za volanom ovog automobila “kao kod kuće”. Oblik i raspored komandi zasnovani su na Saxovim „vršnjacima“ iste marke (veći modeli Xsara i Xantia). Komande su uglavnom dobro raspoređene i jednostavne za korišćenje. Problem mogu da predstavljaju pedale, između kojih je mali razmak. Zaštita od buke i vibracija je zbog povećane krutosti karoserije unapređena, pa se Saxo može smatrati prikladnim vozilom i za duža putovanja.

MIŠLJENJE MAJSTORA

Iskustva servisera pokazuju da je Saxo veoma pouzdan auto, koji se uglavnom zadovoljava rutinskim održavanjem. Što se tiče mehaničkih delova, nema nekih posebnih, njemu svojstvenih, grešaka ili čestih kvarova.

Prilikom kupovine polovnjaka treba biti pažljiv sa automobilima koji su bili havarisani, jer ukoliko je opravka havarije izvedena nestručno i nesavesno, naknadno vraćanje u zadovoljavajuće stanje može da izbije veću sumu iz novčanika.

Ovo, kad je Citroen Saxo u pitanju, pogotovo važi za prednje oslanjanje (“trap”), koje bi se, i inače, moglo označiti kao kritično mesto, mada je to pre posledica upotrebe vozila na lošim (našim, nažalost) putevima nego samog kvaliteta. Dizel je veoma osetljiv na kvalitet goriva, zbog čega u našim uslovima često strada pumpa za dovod “nafte”. Probleme, generalno, ume da pravi elektronika.

Dešavali su se i problemi sa računarom Magneti-Marelli, što je česta posledica ako je zbog nemara došlo do izloženosti vlazi. Pojedini vlasnici se žale na curenje ulja iz menjača, ali u servisu su nam rekli da se ovaj problem rešava zamenom dva semeringa, što je rutinska i brza intervencija. Serviseri smatraju da su Saxovi motori kvalitetniji u odnosu na Peugeot 106.


Ostavite odgovor