Categories: MercedesTehnika

ABC – Active Body Control je Mercedesov sistem

ABC – Active Body Control

ABC (Active Body Control)  je Mercedes -ov sistem za aktivno trodimenzionalno podešavanje položaja te sprečavanje poniranja i naginjanja karoserije. Osnova je u uljno-vazdušno oslanjanje AIRMATIC, koji nezavisno od opterećenja zadržava stalnu udaljenost od podloge, a kod vožnje u krivini sprečava, odnosno smanjuje naginjanje karoserije. Time se poboljšavaju stabilnost i vozna svojstva automobila te povećava aktivna bezbednost. Sistem se zasniva na amortizerima sa uljem i vazduhom. Kako se vazduh može sabiti, a ulje praktično nemože se sabiti, prilikom opterećenja dolazi do sabijanja vazduha i ugibanja vešanja. To beleže senzori položaja karoserije te šalju informacije u elektronski modul, koji otvara elektromagnetni ventil te se u amortizere ubrizga onoliku količinu ulja za koliko se vazduh sabio. Time se automobil poravna, a vešanje postaje tvrđe. Jednak je princip kod uzdužnog nagibanja (kad zbog opterećenje ‘potone’ zadnji deo) i poprečnog (kad se pod delovanjem centrifugalne sile automobil nagne prema spoljnom delu zavoja).

ACTIVE BODY CONTROL – Sprečava poniranje i naginjanje karoserije

Sistem ABC po prvi put je ugrađen 1998. u Mercedes – Benz CL , koji je brzo pokazao prednosti manjeg naginjanja u poređenju sa drugim modelima.

Ulje u rezervoar pritiska sabija (šalje) hidraulična pumpa, a sastoji se vazdušnog (pneumatskog) dela, koji se nabija (komprimuje), i uljnog-hidrauličkog, kojemu se obim povećava dobavom ulja preko pumpe. U povratnom hodu vazduh se širi, a ulje iz rezervoara vraća u sistem. Temelj za ABC napravio je 1955. Citroen, u modelu DS. Rolls-Royce je 1965., po licenci Citroena, za model Silver Shadov napravio hidro-pneumatski sistem za podešavanje visine zadnjeg dela. Mercedes-Benz je 1975. u modelu 450 SEL 6,9 napravio svoju verziju hidro-pneumatskog vešanja, koju je unapredio 1979., za najskuplju S-klasu W126. S tom je tehnologijom eksperimentisao i Lotus, a Toyota je 1991. ugradila u modelu Soarer, za američko tržište. Glavna inovacija ABC sistema je skup senzora, koji položaj vozila prati trodimenzionalno te zavisno o brzini, bočnom ubrzanju i zakrenutosti volana, u svakom trenutku karoseriju postavlja najpovoljnije prema podlozi. Time, naravno, sprečava, odnosno smanjuje naginjanje u krivini.

Preuzeto sa: autoportal.hr


Recent Posts

Used B5 Passat 1.9 TDI versus Used Audi A3 1.9 TDI: Comparing the TDI Experience

The Volkswagen I9 1.9L turbocharged direct injection (TDI) diesel engine powers two favorites among European…

6 meseci ago

Car Maintenance Tips for Older Cars

Automobile / Car Brands on Older Cars The automobile business has changed the manner in…

11 meseci ago

The problems and malfunctions faced using the Honda Accord and how to fix them

The Honda Accord is a line of automobiles produced by Honda since 1976. Its four-door…

1 godina ago

How to maintain older German cars like BMW economically for cars with over 100000 miles

Maintaining an older German car like a BMW can be challenging, especially once it reaches…

1 godina ago

Classic Car Maintenance: Fluids

To begin, let's look at petrol and diesel. Aside from making sure you have enough…

2 godine ago

Bentley Continental GT 2010-2018 Used, Experiences and Common Issues Found

Bentley motors, a name delivering quality and astounding SUVs, unleashed Bentley Continental GT from 2003…

2 godine ago