VW Caddy 2004. – 2010. – Polovnjak, presnosti ,mane

VW Caddy

VW Caddy

2004.godine predstavljen je treća generacija monovolumena VW Caddy, jeftinija alternativa Touran-a. Prethodnici su se temeljili na Škodi i Seatu, ali ovaj monovolumen Vw Caddy  sa njima ne deli nikakve karakteristike. Proizvodi se u transportnoj verziji sa dva sedišta i putničkoj kao petosed (zapremina  prtljažnika 750 litara. )
Osnovni VW Caddy dugačak je 440,5 cm, širok 180 cm i visok 183 cm.

VW Caddy

Od proljeća 2004. dostupan je i Vw Caddy Life sa sedam sedišta, zapremina prtljažnika je 190 litara. Vw Caddy Life Tramper, predstavljen 2005., opremljen je opremom za kampovanje. 2008. izašao je model Caddy Maxi s dužinom od 4,88 metara.

Svi modeli su 2010. redizajnirani sa promenama na prednjoj strani i novim motorima.

VW Caddy je čvrst, karoserija je povišena, a vešanje robusnije. Zadnja sedišta su preklapaju i vade te je uz transportnu zapreminu do 3200 litara monovolumen Vw Caddy vrlo zanimljiv na tržištu. Klizna zadnja vrata sa vozačeve strane uvelike olakšavaju utovar robe.

VW Caddy

VW Caddy

U benzinskoj ponudi motora su 1.4 16V sa 80 KS i 1.6 sa 102 KS. Od dizel modela u ponudi su 2.0 SDI sa 69 KS i 1.9 TDI sa 75 KS i 105 KS.
Najpreporučljiviji motor je 1.9 TDI sa potrošnjom od 7 – 7,5 litara na 100 kilometara i dizel partikularnim filterom. Od 2007.godine ovaj motor dostupan je i sa 140 KS i potrošnjom od oko 8 l/ 100 km. Dostupan je sa pet stepenim ručnim menjačem i sa šesto stepenim  DSG menjačem. Od motora u ponudi je i Vw Caddy EcoFuel 2.0 motor sa 109 KS koji primarno vozi na zemni plin i ima benzinski rezervoar od 13 litara. Neki modeli opremljeni su 4Motion pogonom na sva četiri točka.

Volkswagen na Caddy-ju nije previše eksperimentisao. Jednostavno je iskoristio izuzetno zahvalnu konstrukciju Golfa 5, i prilagodio je komercijalnoj upotrebi. Tako je recimo, celo prednje vešanje  Caddyja verno preslikano sa Golfa, dok je zadnja strana ipak opremljena nešto krućim (trajnijim) sistemom vešanja sa lisnatim oprugama prilagođenim komercijalnoj upotrebi. Ovakvim načinom konstruisanja napravljen je izvrsan kompromis između pouzdanosti i iskoristivosti.

Na Euro NCAP crash testu 2007.godine VW Caddy opremljen sa prednjim vazdušnim jastucima i bočnim jastucima osvojio je ocenu četiri.

Vw Caddy pruža udobnu vožnju, upravljač je precizan i osećaj je kao da ste u putničkom, a ne privrednom vozilu.

Tehničke karakteristike:

Proizvođač VW
Model Caddy
Godina proizvodnje 2004.-2010.
Varijante Caddy Life, Caddy Life Tramper, Caddy Maxi
Dužina 4405mm
Širina 1800mm
Visina 1830mm
Kapacitet prtljažnika 190-3200 l
Masa praznog vozila 1490 kg
Dopušteno opterećenje (kg) 550-800 kg

Prednosti – VW Caddy 

 • Agilan
 • Dobra izrada
 • Ekonomični dizel motori
 • EcoFuel motor
 • Dobre vozne karakteristike
 • Praktična klizna vrata
 • Varijabilnost

Mane – VW Caddy 

 • Benzinski motori nisu ekonomični
 • Problemi  sa imobilizatorom ( početni modeli)
 • Plastika u enterijeru je sklona oštećenju
 • Istrošeni zglobovi osovine
 • Korozija izduvnog sistema
 • Začepljen DPF
 • Curenje ulja

Prilikom kupovine polovnog Vw Caddy-a, kupac bi trebao obratiti pažnju na stanje turbine 1,9-litarskog TDI-ja, na stanje hladnjaka ulja dvolitarskog dizel atmosferca, i na stanje električnih spojeva u farovima. Iako je većina ovakvih automobila prešla izuzetno veliki broj kilometara, jednostavna i proverena konstrukcija uz redovne posete  servisima omogućuje im dug eksploatacioni vek, čak i nakon što pređu 500.000 kilometara.

Sticajem (ekonomskih) okolnosti, legendarni status 1,9-litarskog TDI motora u ovakvim Caddyijima i nije baš na onom nivou na kakvom je bio u starijim modelima. Naime, od 2004. godine, dobavljači turbopunjača Volkswagenu su počeli isporučivati delimično rekonstruisane turbine. Rekonstrukcija se odnosila na  uštede u materijalu, što je za posledicu imalo i kraći radni vek. U servisnom centru Nipexa napominju da su zabilježili nekoliko slučajeva kada turbina nije izdržala više od 150.000 kilometara. Naravno, nešto pažljivijom vožnjom i redovnim posetama servisu produžava se vek eksploatacije. Uostalom, to je i jedini problem koji je vezan direktno za motor. Sa druge strane, jednostavna konstrukcija dvolitarskog atmosferskog dizel motora ne poznaje nikakve standardne probleme. Serviseri su upoznati i sa primercima koji su prešli i više od 500.000 kilometara, a na kojima nije bilo nikakvih intervencija, osim uobičajenog održavanja.

Jedan od malobrojnih problema koji je bio izražen VW Caddy ispod poklopca motora na verzijama sa dvolitarskim dizel motorima, povezan je sa neadekvatno sprovedenim električnim instalacijama. Naime, senzor koji meri broj obrtaja motora povezan je sa centralnim kompjuterom sa dva električna provodnika. Provodnici su naslonjeni na alternator, koji konstantnim vibriranjem oštećuje provodnike, i zbog izloženosti vibracijama, pucaju. Oštećeni provodnici ne mogu preneti informacije o broju obrtaja motora u centralni kompjuter, što onemogućava paljenje motora. Takođe, ovlašćeni servis zabilježio je i nekoliko intervencija na hladnjaku ulja. Naime, oštećeni hladnjak ulja propušta motorno ulje u rashladni sistem motora, a samim tim se meša ulje sa rashladnom tečnošću. Ovaj problem karakterističan je samo za modele sa dvolitarskim SDI motorima, a servisna intervencija uključuje promenu hladnjaka ulja, promenu motornog ulja, promenu rashladne tečnosti i ispiranja celog rashladnog sistema.

Međutim, jedan od problema koji ne zaobilazi gotovo ni jednog Vw  Caddy do redizajna 2008. godine vezan je za fizički nekompatibilno “grlo” sijalice pokazivača smera i prednjih farova. Praktično, to znači da se sijalice pokazivača smera nikada ne mogu adekvatno namestiti u prednjim farovima. U najozbiljnijim slučajevima to dovodi do stvaranja visokih prelaznih otpora, koji zbog visoke temperature počinju topiti plastiku u farovima. U takvim slučajevima, oštećeni far se mora potpuno zameniti.
U svakom slučaju, ovakvi standardni problemi se otkrivaju jednostavnim pregledom. Karakteristični su i za putničke i za dostavne modele, koji se u suštini i ne razlikuju. Manjim redizajnom iz 2008. godine, Volkswagen je ispravio većinu ovakvih problema, pa je i u ovom slučaju, najbolje birati mlađe modele, i to proizvedene od 2008. godine.

Opozivi

Volkswagenov Caddy druge generacije opozvan je dva puta, i to u manje od 10.000 primeraka.
Volkswagen je prvi put opozvao Caddyja početkom februara 2005. godine. Problem je bio izražen na kočionom sistemu. Naime, provodnici ulja u kočionom sistemu mogli su se oštetiti, što je dovodilo do curenja kočionog ulja. Samim tim, servo asistencija prilikom kočenja je smanjena. Na svim opozvanim primercima Volkswagen je zamenio oštećene provodnike ulja, te postavio modifikovane. Opoziv je registrovan pod oznakom R/2004/201.
Drugi opoziv je takođe bio u februaru 2005. godine. Na modelima proizvedenim od 01.03.2004. godine do 31.08.2004. godine problem je uočen na kućištu pumpe goriva. Kao posledica konstantnih vibracija u toku vožnje, nastajala su mala oštećenja oko vijaka koji su učvršćivali pumpu za gorivo. Oštećeno kućište pumpe za gorivo je propuštalo dizel gorivo. Na opozvanim modelima zamenjeni su vijci, a promenjena su i kućišta na ozbiljnije oštećenim primercima. Opoziv je registrovan oznakom R/2004/210.

Izvori:
auto-mane.com
proauto.ba


Ostavite odgovor