Volvo Sport kabriolet 1956. – 1957. – Istorija modela

Volvo Sport kabriolet

Volvo Sport

2. juna 1954. godine svet je upoznao Volvo Sport – poseban roadster dvosed i prvi sportski automobil švedske kompanije. Ipak, mala masa i pouzdana Volvo tehnologija nisu bile dovoljne za veći tržišni uspeh, pa je proizvodnja prekinuta nakon samo 67 proizvedenih primeraka. Ili ih je ipak bilo 68?

Automobil je nosio kratko i slatko ime – Sport, a odlikovale su ga skromne dimenzije, zaobljeno telo i velika maska hladnjaka poput turbine. Međuosovinsko rastojanje je bilo za 20 cm kraće od onog kod modela PV 444, čiju je mehaniku Sport i koristio. Ispod prednjeg poklopca bio je dorađeni 1.4 litarski benzinski motor iz modela PV 444, a uz pomoć dva karburatora razvijao je 70KS. To je bilo dovoljno za maksimalnu brzinu od 155 km/h.

Volvo Sport bio je direktni rezultat brojnih izviđačkih putovanja u Sjedinjene Američke Države koje je preduzeo osnivač kompanije Assar Gabrielsson početkom 50-tih godina. U želji da što više istraži tržište pre predstavljanja automobila na drugoj strani Atlantika, Gabrielsson je upoznao mnogo ljudi i obišao brojne kompanije, među njima i firmu Glasspar iz Kalifornije koja se bavila proizvodnjom čamaca i automobilskih karoserija od tada inovativne stakloplastike.

Volvo Sport

Volvo Sport

Gabrielsson se zainteresovao za proizvodni proces i odlučio da svoj automobil napravi od tog inovativnog materijala. Uz to, primetio je da su mali evropski sportski automobili veoma traženi u SAD-u, pa je i odlučio da napravi jedan.

Kompanija Glasspar je 1953. godine dobila zadatak da osmisli prvi prototip, dizajnira karoseriju, napravi kalupe za njenu proizvodnju i obuči Volvo radnike za rad sa stakloplastikom.

Kratki razvojni period

Projekat je brzo napredovao. Početkom 1954. godine, Glasspar je dopremio prvi prototip koji je bio u voznom stanju, ali još uvek daleko od produkcijske forme i bez pojedinih vitalnih delova. Automobil je tokom internih testiranja naišao na oštre kritike. Plastika je pucala, vrata nisu potpuno nalegala, a trobrzinski menjač nije bio nimalo sportski nastrojen.

Do trenutka prezentacije na aerodromu Torslanda, završena su još dva prototipa i Volvo je bio u mogućnosti da pokaže svu ozbiljnost celog projekta. Na prezentaciji je rečeno da će automobil biti tržišno dostupan od 1955. godine, a prva planirana serija od 300 primeraka bila je namenjena isključivo izvozu. Odmah posle promocije, Volvo je pristupio svojevrsnoj javnoj demonstraciji u okviru koje je sa sva tri automobila posetio sve Volvo koncesionare u Švedskoj.

Volvo Sport

Volvo Sport

Početak nečeg novog

U proleće 1956. godine, prvi automobili su isporučeni kupcima u zemljama kao što su Južna Afrika, Brazil, Maroko i SAD. Ipak, neki su prodati i kupcima u Švedskoj, čime je Volvo prekršio prva obećanja. Automobil je bio dorađen u svakom segmentu, odnosno bio je potpuno funkcionalan, ali je trobrzinski menjač i dalje bio problematičan.

Ipak i proizvodnja i prodaja išle su sporo, pa su tokom prve godine proizvedena tek 44 primerka. Sledeće 1957. godine proizvedena su još 23 primerka, ali nakon što je ih je novi direktor Volva Gunnar Engellau provozao tokom jednog vikenda, odlučio je odmah da prekine proizvodnju. Potez je pravdao činjenicom da Sport nije bio dovoljno kvalitetan, te da je kompanija sa svakim prodatim primerkom zapravo gubila novac.

Na kraju, proizvedeno je tek 67 primeraka, ali kasnijim istraživanjem dokazano je da su dva automobila greškom dobila isti broj šasije (20), što znači da je zapravo proizvedeno 68 primeraka Sporta. Većina tih automobila i danas postoji i vozi se.

Volvo Sport

Volvo Sport

Uprkos propasti modela P1900, kako se automobil interno zvao, Volvo je iz ovog projekta naučio mnogo toga. Ubrzo nakon prekida proizvodnje, direktor Gunnar Engellau pokrenuo je razvoj novog sportskog automobila, ali ovoga put napravljenog od čelika i lima. Četiri godine kasnije, stigao je Volvo P1800, koji će s vremenom postati izuzetno uspešan i slavan Volvo automobil.

Izvor:  Autosport.hr


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *