Volkswagen Scirocco – Istorija automobila

Volkswagen Scirocco

Volkswagen Scirocco

Većina mlađe populacije verojatno niti ne zna što je Scirocco, ili kako uopšte izgleda. Za ovo je delom kriv sam Volkswagen koji usprkos Sciroccovom uspehu koji u SAD-u i na starom kontinentu nije nastavio liniju nakon druge generacije.

Scirocco, koji je razvijan pod kodnim imenom Type 53, stvoren je kao naslednik Karmann Ghie. Kako bi uštedeli na izradi i smanjili konačnu cenu novog automobila u Volkswagenu su se odlučili na pozajmljivanje Golfove platforme u svrhu izrade Scirocca. Ipak većina delova je dorađena za sportski osećaj u vožnji budući da je Scirocco bio namenjen mlađim i dinamičnijim vozačima. Dva automobila delila su prednji smeštaj motora, prednji pogon i konfiguraciju vešanja i osovinski razmak.

Dizajn je potpisao Giorgetto Giugiaro, a Volkswagenovi inženjeri kasnije su ga doradili u vazdušnom tunelu. Automobil je prvi put javnosti predstavljen na ženevskom auto salonu 1973. Scirocco u Europi u prodaju kreće  1974. a u SAD-u već godinu dana kasnije.

Volkswagen Scirocco

Bazni model pogonio je 1.5 litreni četvorocilindrični benzinski agregat snage 70 KS što je uz masu automobila manju od 1000 kg omogućavalo ubrzanje 0-100 km/h za 12.7 sekundi. 1976. istom motoru povećana je zapremina na 1588 kubika. Godinu dana kasnije motor dobija Boschov sistem direktnog ubrizgavanja a snaga raste na 78 KS.

Idućih nekoliko godina označilo je povratak Volkswagena na slabiji i manji agregat zbog rigoroznih ekoloških normi SAD-a. Scirocco je iz istog razloga dobio pedesetak kilograma na masi.

Prva generacija Scirocca ostala je relativno neizmenjena kroz čitavo proizvodno razdoblje. Volkswagen je širom sveta prodato čak pola miliona primeraka što Scirocco prve generacije čini jednim od najuspešnijih automobila u VW-ovoj istoriji.

Volkswagen Scirocco
1982. – Volkswagen predstavlja drugu, blago dizajnerski preuređenu, generaciju Scirocca. Za dizajn je ovaj put bila zaslužna Volkswagenova dizajnerska ekipa koja je tek «napuhala» i zaoblila Giugiarove linije s prve generacije. Zadržana je i platforma prve generacije ali aerodinamički koeficijent je smanjen sa 0.42 na 0.38 Cd, što je u kombinaciji sa novim 1.7 litrenim, 74 KS snažnim agregatom približilo ubrzanje 0-100 km/h na deset sekundi.
1983. – 1.8 litreni agregat razvija 90 KS, brana od deset sekundi je srušena (9.7 s). Tri godine kasnije Scirocco dobiva dva najsnažnija motora u Volkswagenovoj ponudi: 90 KS snažnog 8-ventila i čak 123 KS snažnog 16-ventila sa kojim je sprint do stotke trajao tek osam sekundi a Scirocco je bio sposoban za maksimalnu brzinu od 180 km/h. Tokom 11 godina proizvodnje Volkswagen je prodao više od 300.000 primeraka druge generacije ali zbog kontinuiranog opadanja interesa, ponajviše u SAD-u, u Wolfsburgu se nisu odlučili na predstavljanje naslednika.

Novi VwScirocco je debitovao  2008. godine

Preuzeto sa: arhiva.vidiauto.com


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *