Volkswagen Polo 1995. – 2001. – Polovnjak, motor, kvarovi

Volkswagen Polo

Volkswagen Polo

Volkswagen Polo je kvalitetno napravljen, ali svaki model, pa i ovaj, ume da se pokaže ćudljivo. Opreme je malo, posebno u ranijim verzijama, a uživanje u vožnji i nije preterano. Dihtung glave motora ume da popusti, što bi trebalo da se servisira u kratkom roku, a proverite i vešanje (i da li je rađeno).

Volkswagen Polo

Volkswagen Polo

IZGLED

VW je za Polo planirao da sve posveti uživanju i udobnosti, iako je ništa više od superminija. Vešanje odlično upija neravnine, mada ne baš tako tiho. Prekidači i kontrole su lagani, logično raspoređeni i laki za upotrebu.

Sam stil vožnje koji mu prija je lagano krstarenje kako po gradu tako i na otvorenom putu pa ovo nije automobil za one sa viškom benzina u krvi. Sam spoljašnji izgled nije baš radikalan ali generalno dobija prelaznu ocenu. Kako to obično biva kod nemačkih proizvođača, svaki delić opreme se dodatno plaća pa u osnovnoj varijanti ne očekujte baš mnogo pored servo uređaja koji je standard.

Volkswagen PoloVolkswagen Polo Classic

MOTOR

Od benzinaca najmanje što će te naći je 1,4 koji sasvim zadovoljava u vožnji po gradu. Prosek potrošnje je oko šest litara bezolovnog benzina. Ako planirate i na put, savetujemo 1,6 koji bolje održava konstantu brzinu i, što je još bitnije, pravi manje buke. Sama potrošnja je za oko litar veća na 100 km.

Postoji i “ljuta” varijanta, 1,7 benzinac sa 125 KS za one koji vole da se malo poigraju sa ovim mališanom.

Od dizela, zaobiđite 1,9 D koji se ugrađivao u prve modele. Od 1998. ga je zamenio 1,9 turbo dizel pa savetujemo ili njega ili 1,4 TDI koji se pojavio 2000. godine. Prosečna potrošnja koju možete očekivati od svih ovih dizelaša je oko pet litara dizela.

Volkswagen Polo

Volkswagen Polo – Problemi i kvarovi

Polo je izdržljiv mališan, nemački nivo kvaliteta je očigledan, pa ukoliko ga redovno održavate ne bi trebalo da imate većih problema.

Ono na šta bi, eventualno trebalo obratiti pažnju je dihtung glave motora koji može da strada a to sa sobom vuče veće posledice ukoliko se ne izvrši zamena. Takođe, povećana potrošnja može da bude naznaka da je kompjuter otkazao a ove popravke su veoma skupe.

Ako naiđete na model sa klimom, proverite i njenu ispravnost. Bacite brzi pogled i na sve elektronske dodatke ukoliko ih ima, kao što su, recimo podizači prozora. Ako je sve ovo u redu, kupovinu možemo samo da savetujemo, a za kasniju prodaju se ne sekirajte. Polo dobro drži cenu i uvek je tražen auto. Sa druge strane, mnogi vozači brzo izađu iz njega, pa možemo reći da je temperamentan automobil.


Ostavite odgovor