Volkswagen Buba 1999 – 2010 – POLOVNJAK, MOTORI

Volkswagen Buba

Volkswagen Buba

Automobil koji je izbacio sadašnji trend retro dizajniranih automobila je svakako VW Buba. Nemački inžinjeri su udahnuli nov život jednoj od legendi auto industrije. Lansirana 1998. bila je viša od malog Golfa. Odlično ponašanje na putu, kvalitet, performanse i jedinstveni dizajn izdvajaju Volkswagen Buba od konkurencije.

Od kako je proizvedena, Volkswagen Buba je postala trenutni hit, pogotovo omiljen među mlađim vozačima zbog svog izgleda, nemačkog kvaliteta i činjenica da već sada u Evropi postoji preko 300 registrovanih udruženja ljubitelja Buba.

Volkswagen je prikazao savremenu VW Buba na sajmu automobile u Detroitu 1994., kao koncept vozilo. Kao komercijalni model izašao je 1998. savremena interpretacija stare Bube, u osnovnoj formi, sa konvencionalnim pogonom ispod. Niko nije očekivao motor montiran pozadi ili vazdušno hlađeni motor, posle svega – dve različite osobine u odnosu na originalnu Bubu. Volkswagen Buba je oživeo profil i karakter čuvene originalne WV bube u modernom izdanju, bolje opremljenog automobila. U suštini, nova Volkswagen Buba koristi platformu četvrte generacije Golf-a. Sve nove Bube imaju 4 -cilindrične motore. Sve Bube imaju standardni 5 – stepenim manuelni menjač ili opciono 4 – stepeni automatski. Prednji bočni vazdušni jastuci su standard.

Pri kupovini obratite pažnju na oštećenja na krajevima VW Buba od parkiranja.

KOMFOR – Volkswagen Buba 

Volkswagen Buba

Volkswagen Buba

Ako ništa drugo, Bubin enterijer je još veći šok nego spoljni izgled, dizajnerski tim je odradi svoj posao u unutrašnjosti, nije korišćena Golf -ova ili Polo -va instrument tabla. Naravno, ima dosta poznatih Volkswagen standardnih elemenata. Velika centralna kružna instrument. Plus, naravno, vaza, spremna za vas da je popunite sa cvećem. Više mačo kupci mogu da se pretvaraju da je držač, ili nešto. Ima dovoljno mesta za sedenje napred. Vetrobran izgleda kao da sedite nazad u svoju omiljenoj fotelji i gledate televiziju širokog ekrana. Na zadnjim sedištima ima manje mesta, uz oštro nagnute linije krova koje seču prostor za glavu. Mali kapacitet prtljažnika.

Za kola na osnovi Volkswagen Golf -a , možda bi bilo iznenađujuće, ali u Bubi se osećate drugačije dok vozite. Ogromni stubovi vetrobrana ograničavaju vidljivost. Automobil nema neke performanse, pre svega zbog njegove katastrofalne aerodinamika. Iskustvo vožnje je ipak povoljno. Stabilnost je bolja nego u automobilima ovog oblika.

Posle 2002. automobili su bolji za vožnju, jer je poboljšano vešanje.

MOTOR – Volkswagen Buba

Volkswagen Buba

Volkswagen Buba

Na početku proizvodnje VW Buba je bila dostupna samo sa dva motora – 2.0 litarskim motorom sa 115 KS ili 1,9 litarski turbo dizel sa direktnim ubrizgavanjem (TDI). Dizel motor je bolji, ali jednostavno 2.0 litarski motor je trebao jeftino zadovoljiti potrebe većine vozača.

Kasnije u VW Bubu se ugrađivao turbo 1,8 litarski četvorocilindrični motor sa 150 konjskih snaga, i na kraju 2,5 litarski motor sa pet cilindra.

Bubina mehanika se dokazala tokom godina u Golfu, Bori i Passatu, tako da tu nema velikih iznenađenja.

Prvo, evo nekoliko činjenica o VW Buba -i. Za razliku od svog prethodnika ima konvencionalnu vodeno hlađen četvorocilindrični motor napred. Pogon je na prednjim točkovima.

1,8 litarski turbo motor je idealan za ljubitelje performansi, može da košta više da se održi na duži rok. Budite sigurni da je motor ide glatko i snažno vuče. I kod ovog motora postoji problem sa bobinama. Kod ovog motora je bitna redovna zamena motornog ulja, jer može doći do začepljenja uljne pumpe prljavštinom iz ulja, nastalom zbog turbine.

VW Buba nudi iznenađujuće mirnu vožnju.

Volkswagen Buba – Istorija modela:
1998.: Proizvedena nova VW Buba na bazi Concept 1 prototipa iz 1994., motori 2.0 benzinski i dizel 1.9 TDI.
2000.: Predstavljeni novi motori. Osnovni 1.6 benzinac, 1.8 Turbo preuzet iz Golfa GTI i snažni 2.3 V5.
2002.: Predstavljen novi motor 1.9 PD TDI, predstavljena kabriolet verzija
2005.: Restailing (novi branici i svetla).
2010.: Kraj proizvodnje Bube.

KVAROVI – Volkswagen Buba 

VW Buba 1.4 i 1.6 benzinski motori. Na nekim modelima VW Buba napravljenim pre 2003., dolazilo je do pucanj zupčastog kaiša kao posledica pregrevanja.

VW Buba 1.4, 1.6, 1.8T i V5 motori. Na modelima VW Buba proizvedenim od januara 2001. do januara 2003., kvarovi bobina.

Kvar plastičnih zatezač zupčastog kaiša, španera, kod 1.6 16v motora ukoliko se redovno ne zameni, ali srećom zupčasti kaiševi su retko pucali kada se to desi.

Volkswagen Buba 1.8 T. Rizik od curenja vode na pumpi za vodu između 70 000 i 80 000 km.

Volkswagen Buba 1,8T loše startovanje (paljenje) motora, loš rad u praznome hodu i loše ubrzavanje znači da treba proveriti ispravnost bobina i po potrebi zameniti.

1.8 20v zupčasti kaiš pokreće vodenu pumpu i kaiševe je teško zameniti na poprečnim motorima.

Volkswagen Buba 2.0. Postoje problemi sa dihtugom glave cilindra, mada su primeri retki.

Benzinski motor ima problema sa isporukom goriva i to može zahtevati zamenu : senzora vazduha, filtera goriva, brizgaljki, rezervoar za gorivo, pumpe za gorivo, itd

Volkswagen Buba TDI (90 KS). Problemi sa startovanjem motora kada je motor vruć.

Volkswagen Buba TDI motori napravljeni u proleće 2003., imaju problema sa meračem protoka vazduha (protokomerom). Tipična greška motora, kao što se dešavalo u Golfu 4.

Volkswagen Buba TDI (100 KS). Na modelima proizvedenim do aprila 2004., dolazi do kvarova na pumpi za ubrizgavanje goriva.

VW Buba 1,9 TDI PD loše startovanje, motor radi u prinudnom režimu, greška motora P1556, glasan rad motora u praznome hodu, proveriti i po potrebi zameniti senzor temperature rashladne tečnosti.

VW Buba – razlog pregrevanja motora, modela sa plastičnim rotorom vodene pumpe , može biti oštećen, polomljen, plastični rotora vodene pumpe. Provera se vrši tako što se skine povratno crevo koje ide sa hladnjak, na posudu za dolivanje rashladne tečnosti. I pri radu motora na 2000 o/min, kroz crevo bi trebala ići rashladna tečnost, ako ne ide, najverovatnije treba zameniti vodenu pumpu.

VW Buba – vibracija motora na 3000 – 3500 o/min – nosač motora menjača nije podešen, postavljen, kako treba

Menjač. Havarija menjača na modelima VW Buba proizvedenim do 2002. U većina slučajeva u modelima VW Bubu 2.0.

Prednja osovina. Na modelima VW Buba proizvedenim do 2001., čuje se buka na 70000 km. Kvar stabilizatora na prednjoj osovini.

Prednja svetla. Na modeli VW Buba napravljenim do maja 1999., javlja se kondenzacije na prednjim farovima.

Prednja svetla za maglu. Na modelima VW Buba proizvedenim do 2002., kondenzacija u svetlima za maglu.

Poklopac goriva. Na modelima VW Buba proizvedenim do maja 1999., dolazi do nestanka struje na motorčić koji otključava poklopac. Na modelima VW Buba do 2004., mnogi primeri u kojima mehanizam za otvaranje vrata, ili jednostavno ne rade ili radi veoma neefikasno.

Centralno zaključavanje. Na modelima VW Buba proizvedenim do 2002., se u više navrata pojavio kvar centralnog zaključavanja.

Električni podizači. Na modelima VW Buba proizvedenim do 2002., postoje problemi sa mehanizmom elektro otvaranja prozora. Razlog: loši kontakti.

Svetla upozorenja. Na modelima VW Buba proizvedenim do februara 2000., može doći do slučajnog paljenja lampice kvara motora na instrument tabli.

Ogrebotine na branicima su uobičajene, jer je vidljivost loša.

1998. VW Buba je imala problem sa električnim instalacijama u kadici akumulatora, koji može da izazove kvar pumpe za gorivo ili požar u motornom prostoru.

Kratak spoj u okviru elektronske kontrolne jedinice ABS-a, takođe može da prouzrokuje požar u automobilima proizvedenim 2000. i 2001.

Prvi modeli imaju nižu ocenu kvaliteta plastike koja se koriste kod držača za čaše, jer se mogu slomiti prilično lako.

ZAKLJUČAK 

Kada se sve sabere, VW Buba izgleda kao dobra kupovina. Jedini problem ostaje cena. Još kako je lansirana VW Buba je imala visoku cenu, što je slučaj i sa polovnom. Naša preporuka bi bio 1.9 PD TDI i 1.6 benzinac koji ima dobre performanse.

Vi svakako možete kupiti više praktičan mali polovni, kupe ili kompakt i verovatno za manje novca, ako vam ne smeta da izgleda kao i svi ostali. Vlasnici VW Bubu vole da budu drugačiji – i zato oni vole svoje bube.

Nemojte da kupujete automobil bez klima, to je neophodno zbog toga jer je veliki deo vozila pod staklom.


Cena Volkswagen Buba – pregled polovnjaka


Ostavite odgovor