Imate problem sa zamagljenim staklima na automobilu?

Zamagljeno staklo

Zamagljeno staklo

Imate problem sa zamagljenim staklima na autu? Evo kako da se klimom borite protiv vlage
Klima uređaj efikasno eliminiše vlagu i tako isušuje vazduh u kabini, pa naslage kondenzacije na staklima nestaju dosta brže

Tokom zimskog perioda, vozači često imaju problema sa zamagljenim staklima. Ova pojava ne samo što otežava vožnju, već značajno povećavaju rizik od nastanka saobraćajne nezgode, tvrde stručnjaci. Zato, pre nego što krenete ujutro, treba da obezbedite dobru vidljivost i potpuno očistite sva stakla ne samo od leda i snega, već da ih isušite i sa unutrašnje strane.

Do zamagljenja stakala dolazi zbog vlage u vazduhu unutar vozila, koja se skuplja i kondenzuje na hladnim staklenim površinama. Najbolji način da odmaglite stakla je da grejanje pojačate na maksimalni nivo i da sav vazduh iz ventilacionog sistema usmerite na stakla. Zatvorite sve ventilacione otvore koji nisu usmereni na stakla. Na ovaj način će se zamagljena i vlažna stakla najpre  osušiti. Imajte u vidu da nakon hladne noći, treba par minuta da grejanje počne da radi.

Klima

Klima

Još bolji način da odmaglite stakla je upotreba klima uređaja, jer klima eliminiše vlagu iz vazduha, a ventilacioni sistem samo cirkuliše vlažni vazduh. Klima uređaj ne služi samo za rashlađivanje tokom toplih letnjih dana, već je odličan i za uklanjanje vlage iz vazduha. Ova njegova osobina doprinosi da se stakla odmagle dosta brže i da se spreči zamagljivanje tokom vožnje. U kombinaciji sa grejanjem i ventilacijom, klima uređaj efikasno isušuje vazduh u kabini, a naslage kondenzacije na staklima nestaju dosta brže. Pored toga, korišćenje klima uređaja tokom hladnijih dana sprečava stvaranje vlage u vazduhu u unutrašnjosti automobila koja bi se kasnije akumulirala na staklima. Sistem ne treba da podesite na recirkulaciju unutrašnjeg vazduha, jer ćete tako sprečiti izlazak vlažnog vazduha, on će nastaviti da cirkuliše u kabini. 

U slučaju potrebe, uključite grejače zadnjih stakala, a ako je vaš automobil opremljen njima, i grejanje retrovizora i vetrobranskog stakla. Kada se stakla odmagle, najbolje je da isključite električne grejače, jer se na taj način troši energija akumulatora, a samim tim i gorivo.

U slučaju da se stakla ne isušuju dovoljno brzo, moraćete da se poslužite starom dobrom metodom – krpom. Obratite pažnju kakvom tkaninom čistite staklo, jer na njemu mogu da ostanu pruge i umesto da popravite vidljivost, možete čak da je oslabite. Koristite specijalne krpe za stakla, takozvanu jelensku kožu ili tkaninu sa mikrovlaknima. Kao dobra preventiva od skupljanja vlage pokazala su se sredstva za čišćenje stakala, jer se vlaga brže skuplja na prljavim staklima nego na čistim.

Konačno, sve ovo će biti uzaludno ako nemate ispravne metlice brisača i odgovarajuću tečnost za njih.

Otresite sneg i blato sa obuće pre ulaska u automobil

Smanjenju vlage u unutrašnjosti vozila značajno doprinosi i filter kabine. Ako je ovaj filter prljav i začepljen, efekat ventilacije vazduha i delovanje klima uređaja su znatno oslabljeni. U tom slučaju ćete se teško otarasiti vlage iz automobila. Ove filtere treba menjati jednom godišnje ili češće po potrebi.

Količinu vlage unutar vozila tokom zime ćete redukovati tako što ćete smanjiti njen unos iz okruženja što je više moguće. Na primer, otresite sneg i blato sa obuće prilikom ulaska u auto. Smanjenju vlage će pomoći i gumene patosnice, jer voda koja se tu skuplja brže isparava. Koristan trik je i postavljanje novina ispod patosnica. Novinski papir brzo upija vlagu i tako smanjuje njeno prisustvo u vazduhu.

AUTOR: Saša Marković

Preuzeto sa: www.vijesti.me


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *