Type R – simbol vremena [4. deo – Accord ]

Honda Accord

Honda Accord

Zamislite vrhunskog atletičara na svečanoj večeri. Kravata i odelo su obavezni kod svih, i gotovo da bi se stopio sa okruženjem debeljuškastih menadžera i biznismena, da ne odiše snagom i kondicijom pri svakom pokretu. Da, i taj sako na njemu malo drugačije stoji nego kod ostalih, pomalo zategnut na moćnim ramenima. Ne može mu se poreći elegancija, ali kako mu srce kuca i kako se oseća, otkrivaju blještavo bele patike – uprkos običaju i važećem „dress code“ u takvim prilikama.

Type R izdanje Hondine limuzine srednje klase, nije ništa drugo nego čistokrvni atletičar, upravo pristigao sa staze, kome su za posebnu priliku, te 1998. godine, obukli odelo sa četvoro vrata i dugim poklopcem prtljažnika.

Honda Accord

Honda Accord

Za ovu priliku, odabran je motor H-serije, zapremine 2.2L. I pored „mesnatije“ karakteristike obrtnog momenta, zahvaljujući zapremini, i nešto manje vrtoglavih obrtaja od kompaktnijih “R-ova”, H22 je ipak „izgurao“ na 212KS pri 7200 o/min.

Honda Accord

Honda Accord

Honda je procenila da su diskovi prečnika 300 / 282 mm dovoljni da karoseriju, olakšanu na 1330 kg, bezbedno zaustavljaju, čak i sa maksimalne brzine od 228 km/h.

Ovom atletičaru, odelo se i nije preterano razlikovalo od ostatka braće, pa su se mišići nazirali tek putem diskretnih lipova na branicima, i dominantnih razdvojenih cevi auspuha.

Honda Accord

Honda Accord

Naravno, tu su i „patike“, bele ili srebrne boje, petokrakog dizajna sa dvostrukim kracima, veličine 17, sa „đonovima“, a kako drugačije, „made by Bridgestone“, u varijanti Potenza RE040 215/45. Sedeći u profilisanim Recaro kadicama, sa mogućnošću produžavanja sedalnog dela, nećete uživati ni u radiju, ni u klima-uređaju, niti će putnici iza vas spuštati prozor pritiskom „na dugme“.

Honda Accord

Honda Accord

Pomalo bezobrazno, isto kao obuti patike na odelo, 460cm limuzine pružiće vam vernu sliku podloge po kojoj vozite, tvrđim oprugama i amortizerima, kao i posebno izrađenim silent blokovima. Da bi akord CH1 bio još neutralniji u krivinama, brinu se prednji i zadnji poprečni stabilizatori povećanog prečnika. Iako sa ubrzanjem od 7,2 s ili još bolje – 6,7 s posle blagog redizajna 2001., Accord nije nimalo spor, njegova najveća vrednost ipak je ukupni doživljaj i ponašanje u krivinama.

Honda Accord

Honda Accord Type R

Ekstremno precizan upravljač, LSD, snažna šasija otporna na uvijanje, odlična izbalansiranost i jarko crvena kazaljka večito gladna osmice u crvenom polju, zaslužni su što je smatran „Integrom sa četvoro vrata“ i što je stekao epitet najbolje Honde ikada ponuđene evropskom tržištu. Međutim, kako je teško pronaći mušterije za odelo upareno sa patikama, tako i potražnja za velikim i prostranim automobilom, koji je toliko ekstreman u svom nastupu i nije rekordna. Type R CH1 je podbacio u očekivanoj prodaji, i pored toga što je bio odličan automobil, bez izraženih nedostataka. Posle 2003. godine, dolaskom nove generacije Akorda – izostala je ponuda Type R modela.
Daleki Istok je, ponovo, priča za sebe. Od istog testa, kao što je evropski Type R, paralelno je nastao njihov Euro R.

Honda Accord

Honda Accord

U osnovi jednak automobil, sa nešto drugačijom karoserijom, malo tvrđim oslanjanjem i nešto snažnijim motorom od 220KS.

Honda Accord Type R

Honda Accord Type R

Honda Accord

Honda Accord

Prava poslastica, koja je nastavila da živi i u novoj generaciji akorda, od 2003-2008. godine. To, poslednje izdanje, karoserijske oznake CL7, krije modernije srce K20 sa 220 KS.

Honda Accord

Honda Accord

Honda Accord

Honda Accord

Zadnji trap i međuosovinsko rastojanje od 267 cm preuzeti su sa prethodnog modela, dok je prednji pretrpeo blaže izmene.

Honda Accord

Honda Accord

U osnovi, može se reći da je CL7 dorada CH1 modela iz 1998. godine, što upućuje na to koliko je CH1 temeljno napravljen automobil i da se ne može lako prevazići punih 10 godina.

Honda Accord

Honda Accord

U 2012. godinu Honda ulazi bez ijednog Type R modela u katalogu. Po prvi put, posle tačno 20 godina, ne postoji šampionski- bela hauba, sa moćnim srebrnim slovom H na jarko crvenoj podlozi. Integra više ne postoji, Accord je porastao, otežao i prerastao igranje „osmice“ na crvenom igralištu, Civicu umesto crno-bele zastavice, sada sude neke “ekološke sudije”. Honda i dalje pravi vrhunske automobile, i dalje razvija vrhunsku tehnologiju, mada sada sve to ide u drugom pravcu – manja potrošnja, briga o ekologiji, priča se o turbinama, kombinacijama elektro i benzinskih motora…

Nema sumnje da će biti još performantnih modela iz Hondine ergele, samo će možda ubuduće nositi značku Type H ? H kao hybrid, ili samo kao Honda? Čisto da ne zaborave, H označava i „heritage“, tj. nasleđe. U iščekivanju novih modela i neke nove istorije, ostaje nam da uživamo u retkim, skupocenim primercima iz proteklih slavnih godina najbolje berbe – baš kao što je slučaj i sa vinima. Živeli!

(Saša Mitrović/Foto: Honda)
Napisao: triodriver.com
Preuzeto sa: www.triodriver.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *