Toyota Sports 800 1965. – 1969. – Istorija modela

Toyota Sports 800

Toyota Sports 800

U deceniji nakon Drugog Svetskog Rata, dogodila se svojevrsna renesansa sportskih automobila.

Drumovima zapadnih zemalja obe strane Atlantika počeli su da krstare raskošni modeli visokih performansi, raznovrsnih konstruktorskih filozofija, ali sa brzinom kao zajedničkim imeniocem. Ipak, na drugom kraju sveta, u dalekom Japanu, stvari su se odvijale znatno sporije. Automobilska industrija je u predratnom vremenu bila u povoju, a posle 1945 godine gotovo da ništa nije ostalo. Nakon kapitulacije, proizvodnja motornih vozila postepeno se reaktivirala, pri čemu su njen najveći procenat činila laka komercijalna vozila. Kamioneti sa tri točka i kamioni manje nosivosti bili su glavni učesnici u obnovi japanske privrede. Ponudu putničkih vozila pretežno su činili minijaturni Kei automobili, namenjeni jeftinom, a pouzdanom i ekonomičnom prevozu. Krajem 1950 godina, država staje na noge i počinju da se pojavljuju prvi “kosooki“ sportski automobili. Rastuća prodaja kabrioleta marke Datsun, pokazala je da je tržište zemlje izlazećeg sunca spremno za vozila većih performansi, ohrabrujući ostale domaće proizvođače da se uključe u taj segment. Za razliku od svojih pandana iz Evrope i Amerike koji su imali često ispod haube po osam i više cilindara, japanski sportisti su se odlikovali mnogo skromnijim motorima, ali i pristupačnijom cenom.

Toyota Sports 800

Toyota Sports 800

Posle Datsuna, svoj ulazak u segment sportskih automobila najavila je Toyota 1962 godine. Svetlost tokijskog salona ugledao je prototip označen kao Publica Sports. Futurističke, „čiste“ linije malog dvoseda, u najboljem smislu su podsećale na kreacije evropskih dizajn studija. Na razvoju prototipa glavni projektant bio je Tatsuo Hasegawa, inženjer Toyote sa bogatim iskustvom iz avionske industrije. Autentično rešenje predstavljao je pokretni krov u obliku kupole, koji se pri ulasku putnika pomerao unazad. Po želji, kupola je mogla da se ukloni pri čemu se automobil pretvarao u otvoreni roadster. Mehaničku osnovu dala je kompaktna limuzina Publica, koju je pokretao dvocilindrični vazduhom hlađeni bokser motor. Japanska javnost, željna dinamičnijih automobila, oduševljeno je dočekala prototip i Toyota daje zeleno svetlo za razvoj produkcijskog modela. Na datom projektu, podršku inženjeru Hasegawi pružio je dizajner Shozo Sato koji je prešao kao pozajmica kompanije Datsun. Tri godine kasnije, u proizvodnju ulazi Toyota Sports 800, sa internom oznakom UP15 – prvi automobil visokih performansi u istoriji kompanije.

Toyota Sports 800

Toyota Sports 800

Mališa dugačak svega 3,580 mm je u domovini dobio nadimak Yota-Hachi (Toyota 8). Prilikom evolucije od koncepta do serijske verzije pokretna kupola je ustupila mesto konvencionalnim vratima, dok je ostatak vozila pretrpeo blažu restilizaciju. Duet Hasegawa/Sato je kreirao automobil izuzetno dopadljivog i svežeg dizajna, koji bi se suvereno upustio u utakmicu sa domaćim rivalima: Datsun Fairlady, Honda S500 i Daihatsu Compagno. Odmah po ulasku na tržište 1965 godine, Sports 800 postaje prvi serijski automobil sa odvojivim krovom iznad sedišta, prestigavši čak i Porsche 911 Targa. Tipični dizajnerski elementi bile su fluidne linije karoserije, velike okrugle svetlosne grupe, uzana maska hladnjaka i odsustvo klasičnih branika. Proporcije su bile tipične za segment – dugačka hauba, kratak rep i fastback profil. Kabina je bila dosledna tadašnjoj viziji – spartanski opremljena, lišena komfora, sa minimalističkom instrument tablom sa četiri merača. Vlasnici željni vetra u kosi mogli su da jednostavnim odlaganjem aluminijumske krovne ploče u prtljažnik Yota-Hachi pretvore u otvoreni automobil.

Napredno konstruktorsko rešenje bila je monokok karoserija, a zbog primene aluminijuma na većini panela ostvarena je velika ušteda na masi. Srce automobila je poput koncepta bio dvocilindrični vazdušno hlađen bokser motor, sa dva ventila po cilindru i dva karburatora. Radna zapremina je kod početne verzije iznosila 790ccm, a iz motora su se oslobađale 44 konjskih snaga. Uprkos agregatu male zapremine, automobil je zahvaljujući masi od svega 580 kg bio sposoban da ostvari veoma respektabilnih 156 km/h, naročito imajući u vidu period i klasu kojoj pripada. U duhu tradicije sportskih automobila, Sports 800 je ispod prednje haube imao uzdužno postavljen motor, a snaga se prenosila na zadnju osovinu putem četvorostepenog manuelnog menjača. Za vreme četiri godine proizvodnje, Sports 800 je pretrpeo blaže modifikacije kozmetičke prirode. Proizvodnja je bila skromnija, u periodu od 1965 do 1969 godine sa trake su sišla svega 3,131 primeraka. Automobil je bio namenjen isključivo JDM tržištu, sa volanom na desnoj strani, a nekolicina primeraka je stigla na američko tlo iz promotivnih razloga. Ipak, misija malog sportiste bila je uspešna – Toyotu je uvela u svet sportskih automobila i pokazala da je kompanija sposobna da napravi sportski automobil.

Toyota Sports 800

Toyota Sports 800

Svega godinu dana po uvođenju 800 u proizvodnju, pojavila se i legendarna Toyota 2000GT, koja je dizajnerski jezik manjeg brata prevela u klasu superautomobila. Novih pet minuta slave, Sports 800 dobija 1979 godine kada je Toyota na osnovu jedne od njih napravila prototip svog prvog hibridnog automobila, preteču modernog Priusa. Ispod haube se umesto konvencionalnog motora nalazio turbinski, povezan sa generatorom. Njegova snaga se prenosila na elektromotor koji je omogućavao dodatnu snagu kada je potrebna. Do danas, uprkos svom istorijskom značaju, Sports 800 je ostala relativno nepoznata. Tome posebno doprinosi tužna činjenica da je sačuvano manje od 10% svih proizvedenih primeraka, od čega je većina u Japanu. Ipak, ruku na srce, model je sa lakoćom dobio status klasika, a posle skoro pola veka i pravog duhovnog potomka – GT86, prvi Toyotin automobil sa bokser motorom još od 1969 godine.

Autor: Trio Driver Blog
Slike: Toyota
Preuzeto sa: www.brzabrzina.com


Ostavite odgovor