Toyota Prius 2. gen 2003. – 2009. – Polovnjak

Toyota Prius 2. gen

Toyota Prius 2. gen

Toyota Prius je druga generacija hibridnog automobila sa elektro-benzinskim pogonom proizvodila se od 2003. do 2009. godine.
Oblik karoserije Toyota Prius  je neobičan i prilagođen osnovnom konceptu vozila, a najviše se radilo na tome da koeficijent otpora zraka bude što manji. Zbog toga je i krov kupolast, a zadnji deo automobila dosta visok. Sve skupa izgleda prilično sofisticirano.
Donji deo Toyota Prius je potpuno zatvoren kako bi se smanjio vrtlog vazduha, a time i potrošnja goriva pri većim brzinama.
Ukupni koeficijent otpora vazduha iznosi svega 0.26, što je jedan od najbolji rezultata ikada postignutih kod automobila u serijskoj proizvodnji.

Unutrašnjost Toyota Prius je futuristički dizajnirana.
Instrumentalna tabla ima ekran osetljiv na dodir oko kojeg su komande svih sistema u automobilu. Sa leve strane se nalazi dugme koje omogućava direktan pristup komandama klima uređaja, te audio sistema, a sa desne se nalaze dugme za upravljanjem funkcijama displeja.
Velik broj komandi smešten je i na upravljač relativno malog obruča pokraj kojeg je smeštena ručica menjača.
Ispred vozača se nalazi još jedan displej na kojem se mogu očitati sve neophodne informacije kao što je brzina kretanja, pređene kilometre, u kojem načinu rada je menjač itd.
Sedišta su udobna te presvučena vrlo kvalitetnom tkaninom, a bočni oslonci nisu naglašeni.
Baterije se nalaze neposredno iza zadnjeg sedišta što utiče na oblik prtljažnog prostora koji je napravljen u dva nivoa a zapremina mu iznosi 410 litara.

Pogon Toyota Prius  je dakle, hibridni, kombinacija benzinskog i elektro motora. Benzinski motor je 1.5 DOHC 16V snage 77 KS. Ima lanac za pogon bregastih vratila, pa nisu predviđeni nikakvi zahvati tokom celog veka. Elektromotor je sinhron, sa permanentnim magnetima i radi na 500 V.
Maksimalna snaga mu je 68 KS.

Paket od 28 nikal-metal hidridnih baterija, mase 39 kg, daje jednosmernu struju napona 201,6 V, koja se u inverterskom pretvaraču pretvara u naizmeničnu  struju i potom se transformiše na radni napon elektromotora od 500 V. Time se postiže bolja radna karakteristika i učinak električnog pogona. Srce hibridnog sistema je planetarni razvodnik snage sa elektroničkim upravljanjem. Benzinski motor 1.5 VVT-i sa 77 KS spojen je na nosač planetarnih zupčanika. Generator je spojen na plantarni zupčanik, a služi i kao elektropokretač i elektromotorna kočnica. Pogonski elektromotor snage 50 kW spojen je za spoljni zupčasti venac, koji je preko osovinskog reduktora priključen na pogonski diferencijal.

Po gradu Toyota Prius uglavnom koristi elektro pogon, a benzinski se uključuje samo ako se papučica gasa pritisne do svoje granice, ili ukoliko je potrebno dopuniti baterije.
Za vreme rada benzinskog motora, prosečna potrošnja u gradu mu je 5.7 litara.

Na otvorenom putu Toyota Prius uglavnom koristi benzinski motor, a potrošnja na takvom putu mu je oko 6 litara.

Objektivno, Toyota Prius ima dobre performanse, ali subjektivni utisci vozača nisu toliko oduševljavajući.
Polazak iz mesta deluje tromo, a ubrzanje se čini slabijim nego što zaista jeste.
Čak i ako pokušate voziti samo uz elektro pogon, uspećete samo, ako ekstremno pazite na pritiskanje papučice gasa.
Svakodnevna gradska vožnja definitivno podrazumijeva stalno priskakanje benzinskog motora u pomoć.
Ponašanje kod krivudavih puteva mu nije ni izbliza dobro kao kod Avensisa, a imaju isti prednji trap.
Ni zadnja osovina, preuzeta od Corolle, nije preterano sigurna kod takvih puteva.

U serijskoj opremi Toyota Prius dolazi gotovo sve. Klima uređaj sa vlastitim napajanjem tako da ne remeti performanse vozila, inteligentnu ključ-karticu, komande na upravljaču, odličan audio sistem, električnu parkirnu kočnicu, te sisteme za sigurnost kao što su ABS, EBD (elektronska distribucija kočione sile), BA (dodatni pojačivač kočione sile) te VSC (nova generacija sistema za stabilnost), te 6 vazdušnih jastuka.

Prednosti – Toyota Prius

 • Niska emitiranja CO2
 • Bogata serijska oprema
 • Pouzdan hibridni motor
 • Mali troškovi održavanja

Mane  – Toyota Prius

 • Skup
 • Kod vožnje se čini podosta tvrd
 • Modeli izrađeni do februara 2005. su imali problema sa modulom za elektronsku kontrolu motora. Greška se očitava kao nagli prestanak rada motora
 • Ukoliko se automobil nije palio tri dana ili više, dolazilo je do problema sa paljenjem te ga je bilo nemoguće upaliti bez dodatne pomoći
 • U unutrašnjosti se zbog slabe kvalitete plastike ona prerano uništavala
 • Neki dugmiće, npr. za bočna stakla, nisu osvetljena te ih je problem naći u mraku
 • Neki modeli imaju problema sa titrajućim prednjim svetlima

Preuzeto sa:
auto-mane.com
autoportal.hr


Ostavite odgovor