Toyota Corolla E90 – Polovnjak

Toyota Corolla E90

Toyota Corolla E90

Toyota Corolla E90 je najkvalitetniji automobil na svetu. U poslednjih dvadesetak godina bila je uglavnom prva na listi najpouzdanijih automobila, zajedno sa Toyota  Carinom, Toyota  Starletom, a danas i Toyota  Avensisom i Toyota Yarisom. Toyota Corolla slabe tačke gotovo da i nema, jer je daleko kvalitetniji automobil od konkurencije, pa čak i od mnogo skupljih automobila kao što je na primer Mercedes. Jedina joj je mana japansko poreklo, ako to uopšte može biti mana, jer nikada je nećete moći lako prodati kao recimo VW Golf II dizel.

Kod nas je bio najzastupljeniji Toyota Corolla E90 1.3 koji ima motor od 75 KS, koje razvija pri  6200 obr./min, što je pokazatelj da iz motora ni približno nije izvučen maksimum. Maksimalni obrtni moment motor postiže pri 4200 obr/min i iznosi 103 Nm. Kriva obrtnog momenta nije baš blaga te motor traži minimum 3500 obr/min da bi vukao kako treba. Preko 5000 obr/min postaje bučan, ali je i dalje moguće razgovarati u automobilu. Motor ima jednu bregastu osovinu, i 12 ventila, dva usisna i jedan izduvni po cilindru, i definitivno nije sportski motor.

Toyota Corolla E90

Toyota Corolla E90

Snažniji verzija od 1.6 litara ima 105 KS, dva bregasta vratila, 16 ventila, ali ne i sportske karakteristike. Doduše, sa njime je Toyota Corolla E90 do 100 km/h stizala za 10,4 sekundi, što je pre dve decenije bio zaista prostran rezultat u ovaj klasi. Potrošnja od oko 8,5 litara u proseku je bila više nego prihvatljiva, imajući u vidu više nego solidne performanse.

Najpopularnija verzija Toyota Corolle je bila limuzina, ona sa četvora vrata. Uvozio se i liftbek, model sa drugačijim svetlosnim grupama, i petoro vrata, on je bio opremljen navedenim snažnijim motorom od 105 KS, a hečbek, kompaktna petovratna verzija se u SFRJ nije ni uvozila. Kupcima u bivšoj Jugoslaviji nije se nudila ni karavan verzija (Toyota Corolla combi – kako su je krstili u Toyoti), ali ni sportska Toyota Corolla GTI.

1989 Toyota Corolla, 4WD

1989 Toyota Corolla, 4WD

Vrlo zanimljiva Toyota Corolla Tercel, sa pogonom preko svih točkova je prava retkost na našim prostorima. Karavan koji je imao prenos 4 x 4, i agregat od 1.6 litara sa 105 KS je nudio prtljažnik od 327 litara, ali on je obaranjem sedišta mogao da se poveća. Fabrika je obećavala prosečnu potrošnju od 8,6 litara, ali Corolla Tercel 1.6 XLi 4 x 4 je trošila gotovo 10,0 litara u proseku.

Toyota Corolla E90

Toyota Corolla E90

Jednostavan, i pregledan kokpit je bio napravljen od tvrde, ali veoma kvalitetne plastike. Odlična finalna obrada, je uvek bila zaštitni znak Toyote. Verzije sa automatskim menjačem, kao na slici bile su retkost u Evropi.

Kočnice takođe nisu sportske, naime dok su hladne Toyota Corolla E90 se zaustavlja izuzetno brzo i sigurno, ali posle desetak naglih kočenja japanac popušta, i zaustavni put postaje osetno duži. Motor je konstruisan da dugo traje ali i da malo troši, jer sa prosečnom potrošnjom od 6,7 litara bezolovnog benzina spada u štedljivije posebno ako se uzme u obzir težina Corolle od 975 kg. Iako je motor najpouzdaniji u klasi, odlikuje se bučnim radom u višem broju obrtaja, ali i izolacija nije vrhunska. Sve ovo uzimajte sa rezervom jer mi Corollu upoređujemo sa najboljim, Golfom III, Opel Astrom, Hondom Civic, Peugeotom 306.

Toyota Corolla ( E90 )

Toyota Corolla ( E90 )

Ako sagledate sve aspekte ovog automobila počevši od ubrzanja, maksimalne brzine, potrošnje, komfora, stabilnosti, pouzdanosti i da ne nabrajamo dalje, doći ćete do zaključka da je Toyota možda i najbolji izbor. Na zadnjem sedištu nudi dovoljno mesta, pa će zadovoljiti bez većih poteškoća četvoročlanu porodicu. Što se tiče servisnih intervala, oni su na 15000 km.

Zamena ulja, se vrši na svakih 15000 km po preporuci fabrike, ali kod motora sa mnogo kilometara iza sebe, preporučuje se zamena na 7500 km, što svakako neće škoditi motoru. Cena održavanja ovog automobila je u rangu Golfa III i Opel Astre, naravno ako upoređujemo cene originalnih rezervnih delova. Neki delovi jesu skuplji, ali su zato neki delovi i jeftiniji. O koroziji ipak treba razmišljati, jer Corolle starije od 15 godina ipak imaju koroziju, ali su mnogo bolje zaštićene od recimo Opel Kadetta ili Astre F.

Na žalost vreme jeftinih Toyota je prošlo, čak su i polovne Toyote kod nas na ceni, jer danas je svima jasno koliko su to kvalitetni automobili. Svi oni koji su ovaj automobil održavali u ovlašćenom servisu nisu imali nikakvih problema do bar 400000 kilometara. Ako danas kupite Corollu koja je starija od 20 godina, sasvim je moguće da će vas i posle tako puno vremena ovaj “japanac” verno služiti.

Tekst: Aleksandar Todorović
Preuzeto sa: www.najboljiauto.com


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *