Što uzrokuje čudne zvukove kod skretanja?

Što uzrokuje čudne zvukove kod skretanja?

Što uzrokuje čudne zvukove kod skretanja?

Iako vozilo redovno odvozimo na servise ili ga sami pregledamo svakih mesec dana ili češće, zna se dogoditi da se ipak dogode razni kvarovi za vreme vožnje.

Ponekad je s kvarom moguće doći do najbližeg servisa za vozila, a ponekad se taj kvar pokazuje kao zvučni signal koji može trajati danima, nedeljama, a ponekad i mesecima pre nego što se zapravo dogodi ključan razvoj događaja, odnosno vozilo vas ostavi negde na putu. Stoga, dok vozimo, uvek trebamo imati dobro izoštrena sva čula kako bismo uvideli ako na vozilu nešto ne štima. Danas ćemo govoriti o vašim ušima, odnosno o zvučnim signalima koje nam šalje vozilo prilikom skretanja. Ovakve signale ne treba zanemariti i čim pre morate pogledati što je to što izaziva škripanje, grebanje ili koji god to zvučni signal bio.
Ako čujete zvuk kao da neko brusi tokom skretanja u zavoju ili gde god to bilo, problemi mogu biti dvojaki. Može biti problem s ležajevima ili s točkovima. Kada kažemo ‘točkovi‘ to je zapravo veoma širok pojam pa tako postoji niz stavki koje mogu biti pred kvarom. Najčešće se tu može raditi o aksijalnim ležajevima. No, uzrok škripe može biti i remen serva i to ukoliko je previše otpušten ili pak nategnut.
U manjem broju slučajeva problem može biti i disk na točku, odnosno ako ima mesta, ili kako mi to volimo reći, lufta te pleše po glavi točka. Dakako, i laiku može biti jasno da u ovom slučaju dolazi do zvukova kod skretanja. Zvuk kod skretanja javlja se i u slučaju kada su diskovi i pločice pri kraju, istrošeni.
Nadalje, oko zgloba na točku postoji i manžeta te se može dogoditi da ona pukne i stvara buku kod skretanja. Ovo je minorni problem i brzo se može rešiti pa možete biti zahvalni ako vas je vaše vozilo ‘počastilo’ jedino ovakvim kvarom u slučaju da je javljalo nekakav zvuk kod skretanja.
Čukanje, lupanje, metalni zvuk pri skretanju može biti znak da je došlo do problema sa homokinetičkim zglobom, zanemarena je pocepana mažetna homokinetičkog zgloba, i homokinetički zglob je ostao bez masti (podmazivanja), što je ubrzalo habanje.  Ako se odmah reaguje i što pre se ode u servis samo podmazivanje homokinetičkog zgloba i zamena mažetne možda može rešiti problem. A ako se zvuk zanemari i vozi se duže sa njim može doći do većih oštečenja homokinetičkog zgloba i  na kraju čak i do ispadanja polu osovine prilikom oštrijeg skretanja.
Ponekad se dogodi da u točak, u sistem uleti kakva grančica koja se ne da lako uništiti trenjem točka pa tako stvara buku. Dakako, rešenje je veoma jednostavno i potrebno je samo pronaći tu malu nestašnu grančicu te je izbaciti van.
Ne treba zaboraviti da se zvuk kod skretanja može javiti i ako imamo neodgovarajuće gume, potom kod kvarova na amortizerima, ali i na sponama. I sajla od ručne može stvarati buku prilikom skretanja u scenariju ako se otkačila i potom struže o metal kada je automobil u pokretu. Ponekad je kvar na sasvim drugom mestu, međutim ne možemo ga tačno locirati jer se zvuk prenosi.
Kada ode nosač motora, može se javiti zvuk za vreme vožnje i skretanja. Ovo takođe nije na odmet proveriti jer nosači su veoma bitni i ne treba ih dugo puštati da ostanu u stanju kvarenja. Što duže to radimo, to će kvar kasnije biti skuplji.
Takođe, uz sve ovo treba znati i da je u nekim slučajevima sasvim normalno da automobil škripi kod skretanja, a to se najčešće događa kada je asfalt ugrejan pa guma škripi pod masom automobila jer je ugao zakretanja gume veći od puta koji prelazi guma, odnosno ovo se događa ili ako motamo u mestu ili ako prebrzo motamo. Isti scenarij se može dogoditi i po mokrom vremenu, a tada je to samo do vrste i kvalitete gume koju smo odlučili uzeti za svog limenog ljubimca.
Dakle, mnogo je razloga zašto se mogu čuti najrazličitiji zvukovi kod skretanja, a variraju od laganijih, jedva zamjetnih pa sve do prave napasti za naše uši u obliku cvilenja, skvičanja i brušenja. No, poruka je ista, kakav god zvuk to bio, nemojte ga nikada zanemariti!

Ostavite odgovor