Šta zameniti nakon kupovine polovnog automobila?

Šta zameniti nakon kupovine polovnog automobila?
Šta zameniti nakon kupovine polovnog automobila?

Novi vlasnik polovnog automobila treba da bude spreman za razne servisne troškove.

Kod polovnog automobila računi za pouzdanu i sveobuhvatnu uslugu znaju da budu nesrazmerno visoki u odnosu na vrednost vozila. Zamena guma, kontrola geometrije trapa, set novih kaiševa, filtera i radnih tečnosti ili usluga klimatizacije, ali veličina vozila ovde nije presudna.

U praksi se mnoge preporuke proizvođača često potcenjuju prema principu da je bolje ne dirati nešto što radi. Glavni primer je tečnost u sistemu servo upravljača – mnogi proizvođači automobila preporučuju da se zameni svakih nekoliko godina ili 100.000. km.

Kada kupujete polovni automobil – posebno s obzirom na nekoliko godina rada – vredi pripremiti budžet za servis. Neke aktivnosti moraju biti sprovedene, a druge su vredne obavljanja. Postoje i oni koji se mogu napraviti odmah nakon kupovine kako biste uživali u korišćenja automobila.

Ulje i filter ulja

motorno ulje

Ko donese odluku o prodaji automobila starog desetak godina, vlasnik obično minimizira sve troškove na njegovom održavanju. Nažalost, ovo se može primeniti i na motorno ulje – produžava se rok za njegovu zamenu ili se pune najjeftinija maziva, a filteri se koriste u obliku najjeftinijih zamena. Investicija je mala i može zaštititi motor od ozbiljnih oštećenja.

Kaiš razvodnog mehanizma

Šta zameniti nakon kupovine polovnog automobila?

Ako iskorišćeno ulje ne može trenutno da ošteti motor, ali značajno skraćuje njegov radni vek, pucanje pogonskog kaiša od starosti ili pređenih kilometara može da nanese ozbiljna oštećenja motora – toliko ozbiljna da može biti potrebna njegova zamena. Vreme je  zameniti set – zatezače, valjke, vodenu pumpu, pa čak i zaptivače motora. Zamena zupčastog kaiša nakon kupovine automobila može se otkazati samo ako prodavac može da dokumentuje ovu činjenicu fakturama ili relevantna bazama podataka koja ima relevantne informacije, a od poslednje zamene kaiševa prošlo je manje od 5-7 godina. Ovo je gornja starosna granica na kojoj proizvođači preporučuju zamenu kaiša razvodnog mehanizma kako bi smanjili rizik od pucanja od starosti.

Ulje za 4×4 pogon / menjač

Neki proizvođači ne predviđaju promenu ulja u menjaču ili diferencijalu. Međutim, iskustvo mehaničara pokazuje da je u automobilima u kojima su menjana ulja pogona svakih 60-80 hiljada km, pogon dugo vremena ne pravi ozbiljne probleme. Vrijedno je zapamtiti da se zajedno sa starim uljem uklanjaju metalni opiljci i nečistoće, a prilikom sipanje novog ulja dobija se preporučeni nivo ulja u menjaču. U starim automobilima nivo ulja u prenosu je često prenizak zbog curenja.

Set filtera

Šta zameniti nakon kupovine polovnog automobila?

Zamena filtera je toliko jednostavna da će ih uradi sam u roku od sat vremena. Zamena filtera za vazduh je investicija za dodatnih 20-50 hiljada. km tihog rada vozila, a ovo je najmanje godinu dana vožnje bez posezanja za alatima, traženja delova, naručivanja ili dogovora sa mehaničarom. Novi filteri će imati pozitivan uticaj na stanje automobila, smanjujući trošenje njegovih elemenata i obezbeđujući čist vazduh u kabini.

Kočiona tečnost

Mnogi se vozači sećaju kočione tečnosti samo kada ona curi. Problemi mogu nastati u planinama ili pri hitnom kočenju na autoputu. Tečnost sa prekomernim sadržajem vode može da proključa, a nastala para uzrokuje da sila kočenja privremeno nestane. Uporedo sa zamenom tečnosti, sistem uklanja nečistoće koje se talože u sistemu. Tečnost treba menjati svakih 5 godina.

Klinasti kaiš

Klinasti kaiš je odgovoran za pogon opreme motora – alternatora, pumpe servo upravljača ili kompresora klima uređaja. Njegovo pucanje ne oštećuje električni agregat, ali može ima ozbiljne posledice. Kad se punjenje baterije zaustavi, napajanje je dovoljno da pređe maksimalno 50-100 km. Međutim, ponekad su mogući i mnogo lošiji scenariji – npr. kod Volova dizelaša sa 5-cilindara deo puknutog klinastog kaiša može se probiti ispod razvodnog remena i dovesti do njegovog pucanja ili preskakanja.

Rashladna tečnost

Baš kao i sa tečnošću za kočenje, i sa rashladnom tečnošću treba pažljivo postupati, jer i nakon što znatno prekorači preporučeni rok zamene, ona ispunjava svoju osnovnu funkciju. Međutim, ne pamte se svi kako rashladna tečnost nije odgovorna samo za primanje toplote od motora ili turbo punjača. Takođe sadrži brojne aditive protiv korozije i kamenca. Proizvođači nekih tečnosti određuju životni vek od 100.000 km i 3 godine. Nakon tog vremena, rizik od blokiranja vodenih kanala odvajanjem i prouzrokovanjem korozije se povećava.

ŠTA SE MOŽE ZAMENITI NAKON KUPOVINE POLOVNOG AUTOMOBILA

Sijalice

Sijalica za prednja svetla. Njihova preventivna zamena može se kombinovati sa pregledom automobila nakon kupovine. Ovo se posebno preporučuje kod modela sa otežanim pristupom zadnjem delu prednjih farova (npr. Megane II) ili poznatih po sklonosti čestog pregorevanja sijalica (mnogi japanski automobili). Da biste odložili njihovu sledeću zamenu, možete odabrati sijalice sa povećanom izdržljivošću, koje se nude kao sijalice dugo veka ili velika izdržljivost.

Geometrija i gume

Na mnogim polovnim automobilima gume mogu se zameniti zbog habanja, starosti ili kvaliteta – dešava se da kada se traži ušteda, neko stavlja najjeftinije gume ili polovne gume. Kada planirate nekoliko godina da koristite vozila koje kupujete, trebalo bi da razmislite o zameni guma, što će biti ulaganje u sigurnost. Pre nego što instalirate novi set, treba da proverite geometriju vešanja, što će garantovati da se gume neće se ubrzano habati.

Brisači

Razmazivanje vode na vetrobranskom staklu, ostavljajući pruge, skakanje ili škripanje brisača mogu vam oduzeti zadovoljstvo vožnje čak i automobilom visoke klase. Kod starijih brisača mogu se lako zameniti samo gumene metlice.

Kablovi i svećice

Efikasan sistem paljenja osigurava punu snagu motora, optimalan proces sagorevanja i visoku radnu kulturu. To je investicija koja će obezbediti nekoliko godina tihog rada i opsluživanja kalema za paljenje. Zamena sveća nakon kupovine neophodna je u većini automobila sa ugrađenim TNG-om.


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *