Škoda Felicia 1994. – 2001. – Polovnjak, motori, kvarovi

Škoda Felicia

Mnogi kupci sa tanjim novčanikom nepravedno izbegavaju Škodu Feliciu.  Postoje problemi, ali auto je dobro urađen, udoban i komforan, ali bezbednost joj baš i nije jača strana. Obavezno proverite tragove rđe, menjač, elektroniku i vešanje.

IZGLED – Škoda Felicia

Škode danas važe za jedne od najpouzdanijih automobila na tržištu. Međutim, situacija nije uvek bila ovakva. Felicia je jedna od prvih Škoda kojom je ovaj češki proizvođač stekao ugled koji danas uživa, iako spolja ne izgleda kao neko čudo tehnologije i savremenog dizajna. U suštini i nije.

Škoda Felicia

Škoda Felicia će vas oduševiti kvalitetom izrade i pouzdanošću. Na zadnjoj klupi ima dovoljno mesta, vozačeva pozicija je pregledna, a kabina logično osmišljena. I gepek je dosta veliki pa je po praktičnosti ovaj auto u samom vrhu svoje klase. Sam utisak u vožnji je dobar, ništa van ovoga sveta a opet sasvim dovoljno da se udobno prevezete gde god da ste naumili.

MOTORI – Škoda Felicia

Osnovni benzinac ima 1,3L i u najslabijoj varijanti 54 konja. Ovaj LX paket opreme ne pruža baš mnogo, a motor je dosta lenj pa nastavljamo dalje. LXi modeli imaju pojačani 1,3 na 68 konja koji se čini dosta jačim ali u suštini nije mnogo brži od slabijeg. Međutim, 1,6 sa 75 konja nije mnogo skuplji, pogotovo kao polovnjak, pa savetujemo njega. Dostupan je u GLXi i SLXi modelima uz koje dolazi i ABS, servo i metalik boja.

Prosečna potrošnja za sve ove motore je oko 6 litara benzina na 100 kilometara. Čak i dizeli od 1,9L koji su ugrađivani u ovu Feliciu ne troše mnogo manje a performanse su im dosta loše i jako su bučni, pa ipak ostajemo pri benzinskim varijantama.

KVAROVI – Škoda Felicia

Kao što smo pomenuli na početku, ovo je prva Škoda koja je nastala nakon preporoda češkog giganta pa su tako i kvarovi morali biti svedeni na minimum. Ipak, problema je bilo.

Obzirom da je ovo prilično star model, pripazite na naznake rđe koja bi kod prvih modela koji su sišli sa proizvodne trake već mogla da se pojavi. Ni problemi sa menjačem i elektronikom nisu novina pa dobro prošaltajte sve brzine i proverite ispravnost svih elektronskih uređaja.

Na kraju, ako se odlučite za 1,3 model proverite da li je redovno održavan jer u protivnom dolazi do popuštanja glave motora a ovo vodi u sve veće probleme.

Škoda Felicia


Ostavite odgovor