Seat Toledo 1998. – 2004. – Polovnjak, motori , kvarovi

Seat Toledo

Seat Toledo

Seat Toledo se pojavio ’99-te godine i platformu je delio sa VW Golfom četvrte generacije. Lepo dizajniran i atraktivan automobil lako je pronalazio svoje kupce. Čak je po nekima mnogo lepši za vožnju od Golfa, mada jače verzije nemaju naglašenu sportsku notu u onoj meri koja im sleduje.

IZGLED

Seat Toledo

Možda je spolja i lepši od Golfa, o ukusima ne treba raspravljati, ali kabine nije na onom nivou na koji su nas nemački proizvođači navikli. Samo smeštanje u vozačko sedište je lako, obzirom da se jedino na najosnovnijem modelu sedište ne podešava po visini a volan po dubini.
Veličina gepeka je na zavidnom nivou, zadnja klupa je sklopiva, a jedina mana je što je utovarna površina uska, a prag visok pa je samo smeštanje stvari otežano.

MOTORI

Dobar izbor motora kojih nema previše ali opet, svako će pronaći jedan da mu odgovara.
Benzinci počinju od 1,6 sa 100 konja koji je prestao da se ugrađuje već u Oktobru 1999., a zamenio ga je 1,8 sa 20 ventila kojem je snaga vremenom rasla od 123 do 176 konja u turbo verziji koja se ugrađivala od 2003. Najveći benzinac ima 2300 kubika, pet cilindara i 170 KS ali ne pruža onoliko koliko biste očekivali od ovakvog motora.
Naša preporuka ide dizelima koji su svi 1,9 ali sa različitim snagama. Najslabiji ima 108 konja, a posle 2003-će je snaga porasla na 138, odnosno 150. Ovi motori sjajno vuku, kako na nižim tako i na višim obrtajima i odličan su kompromis između sportske vožnje i prosečne potrošnje od samo 4,5 litara dizela.

KVAROVI

Ako se odlučite za Seat Toledo benzinc, proverite da li je zupčasti kaiš menjan redovno jer u slučaju njegovog pucanja ceo motor propada a popravka je praktično neisplativa. V5 benzinac nema ovih problema ali nije baš lak za pristup pri servisima pa očekujte veće troškove održavanja.
Ni Seat Toledo dizeli nisu otporni na kvarove pa je tako bilo problema sa kompjuterima, a i turbina je znala da zariba, pogotovo ako ulje nije redovno menjano. Osim ovoga, Toledo je dosta robustan i pouzdan automobil pa ne bi trebalo da imate previše glavobolje ako se odlučite za ovog polovnjaka.


One Comment

Ostavite odgovor