Rolls Royce Silver Ghost 1907. – 1927. – Istorija modela

Rolls Royce Silver Ghost

Rolls Royce Silver Ghost

Henry Royce imao je samo jednu misao na pameti – napraviti najbolji automobil na svetu. 1907. godine predstavljen je model Silver Ghost, automobil koji je proslavio slavnu englesku marku i koji je prema mnogima upravo prepoznat kao najbolji automobil na svetu.

Početkom veka britanski kupac automobila nije imao preveliku mogućnost biranja. Britanska industrija automobila nalazila se u pelenama i automobili su se pretežno uvozili iz Francuske. Tako je i Henry Royce svoj automobil kupio kod omraženih suseda i naravno, automobil se nije dao upaliti. Roycea je to jako razljutilo i podstaklo na razmišljanje o proizvodnji vlastitog automobila. Samo nekoliko godina kasnije nastaje najlegendarniji Rolls Royce, model Silver Ghost.

Samo najbolje

Već od samog početka bilo je vidljivo da je Royce odlučio proizvoditi vrhunske automobile. Najmodernija tehnika ukomponovana s najboljim i najluksuznijim materijalima bili su od samog početka zaštitni znak za Rolls Royce. Svaki, pa i najmanji deo izrađen je sa savršenom pažnjom i perfekcijom. I to sve radi filozofije Roycea: kvaliteta mora biti vrhunska i to pod svaku cenu. A cena je od samih početaka bila astronomska – 1.400 britanskih funti za jedan automobil! Primera radi, u susednoj Francuskoj se za toliko novca tada moglo kupiti osam luksuznih automobila.

 Rolls Royce Silver Ghost

Čak i škola vožnje te call-service

Rolls Royce Silver Ghost je predstavljen 1907. godine. Pokretao ga je motor zapremine 7 litara čija je konstrukcija bila glomazna, ali besprijekorno kvalitetna. Prvi model je imao četverobrzinski menjač, međutim pošto tadašnji kupac nije previše volio menjanje brzina ubrzo je zamenjen trobrzinskim. Motor je razvijao 48 KS pri 1500/min što je bilo dovoljno za najveću brzinu od otprilike 90 km/h (brzina je zavisila od opreme i vrste karoserije). Nedugo nakon početka prodaje Royce je uočio kako mnogi od njegovih kupaca ne poznaju ni osnove upravljanja automobilom. Rolls Royce je odgovorio otvaranjem škole vožnje 1910. godine. Uz ovu uslugu RR je ponudio i specijalnu servisnu uslugu u kojoj su njegovi mehaničari redovno ili na poziv obilazili vlasnike automobila i vršili potrebne mehaničke zahvate.

Rolls Royce Silver Ghost

Silver Ghost iz 1910. u specijalnoj verziji za lov. Automobil je posedovao vojvoda od Windsora dok je bio na položaju princa od Walesa. Automobil je danas u muzeju. Početkom veka bile su vrlo popularne prerade s drvenom nadogradnjom za lov.

Kvaliteta ispred kvantitete

Na samom početku Rolls Royce je proizvodio samo četiri automobila nedeljno. Više radi opsežnih kontrola kvalitete i dorade najsitnijih detalja jednostavno nije bilo moguće. Nakon što je fabrika 1909. preseljena u veća postrojenja kapacitet je povećan na devet automobila nedeljno. Tokom 18 godina proizvodnje ukupno je proizvedeno 6173 Silver Ghosta čiji je spoljni izgled tokom tog vremena samo minimalno izmenjen. Proizvodnja je definitivno prekinuta sredinom 1925. godine, jer je model uprkos svojoj popularnosti i kvalitetu zastario. Istina, i najbolji stare, no nikada ne budu zaboravljeni.

Rolls-Royce Silver Ghost Sedanac de Ville iz 1915 godine. Ovakve verzije su korišćene za vožnju po gradu. Otvoreni prostor za vozača nije bio namenjen da bi vozač mogao uživati u kabriolet osećaju, već je predstavljao klasnu razliku između njega i gospode koja su se vozila pozadi.

Rolls i u rallyu i u ratu

Verojatno vam zvuči čudno ali Rolls Royce se oprobao i na ovom zahtevnom takmičenju i dokazao da uz otmenost ide i vrhunska kvaliteta potrebna za rally takmičenje. Rolls Royce Silver Ghost je dominirao austrijskim Alpine Rallyom 1913. godine vozeći maksimalnom brzinom od 128 km/h. Sportske aktivnosti prekinuo je Prvi svetski rat koji je mnoge uplašio kako će RR morati zatvoriti svoje pogone. Na kraju je RR opet izašao kao pobjednik – na šasiji Rolls Royce Silver Ghosta izrađivali su se oklopna vozila. A dugotrajnost ovih vozila najbolje se ogledala u činjenici što su ti automobili bili spremni za upotrebu i na početku Drugog svetskog rata.

Slika na dnu prikazuje poduhvat tokom kojeg je Britanski kraljevski auto klub (RAC) 1907. testirao Rolls Royce Silver Ghost neprestanom vožnjom od 25.000 kilometara bez gašenja motora. Za tadašnje automobile bilo je to nemoguće, ali ne i za Rolls Royce Silver Ghost.

Rolls Royce Silver Ghost

Proizvodnja:    1907. – 1925.
Motor:    R6, 7036 cm3
Snaga (KS):    48 @ 1500/min
Maksimalna brzina (km/h):    90
Broj proizvedenih primeraka:    6173

Tekst: Luka Lukčić
Preuzeto sa: www.vidiauto.com


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *