Renault Floride / Caravelle – Istorija modela

Renault Floride / Caravelle

Renault Floride

Iako je Engleska domovina roadster automobile, i druge nacionalne auto industrije su imale svoje predstavnike u ovoj klasi.

Francuzi, kao najveći Britanski rivali, ubrzo su predstavili svoje viđenje malog sportskog kabrioleta, ali na svoj malo drugačiji način … Posleratna Francuska auto industrija veoma brzo se našla na putu potpunog oporavka i povratka na predratne pozicije. Iako su se u tom procesu izgubila neka slavna imena i smanjili apetiti Francuskih proizvođača, budućnost je bila svetla, a domaće kompanije su svakim danom osvajale nova tržišta i klase. Ipak, bez obzira na snažnu ponudu u okviru svakodnevnih vozila, Francuzi su bili veoma slabi na polju sportskih modela, kupea i kabrioleta. Sliku je malo popravila pojava Facel Vege, ali su to bili preskupi modeli koji su bili namenjeni samo malobrojnim kupcima, dok, sportskog modela “za široke narodne mase“ uopšte nije bilo ako ne računamo Simcu Aronde Oceane koja je bila napravljena u malim brojevima. Renault, kao jedna od najjačih Francuskih fabrika je primetila prazninu na tržištu i odlučila da predstavi automobil koji će imati dopadljivu karoseriju (2+2 konfiguracije) kao i snažniji motor.

Renault Floride / Caravelle

Renault Floride

Međutim, priča oko samog nastanka i dizajna je daleko interesantnija i do danas, malo poznata. Naime, 1956. predsednik Renaulta, Pierre Dryfus, je bio na odmoru na Floridi. Tokom svog boravka u Americi, Misje Dryfus je primetio veliki broj Volkswagen Buba i Karmann Ghia na putevima i automatski pomislio na Renault Dauphine koji je predstavljao okosnicu tadašnje ponude Renaulta i model, tehnički veoma sličan VW Bubi. Tih godina, Renault je imao predstavništva po Americi i Pierre Dryfus je razmišljao kako da poveća prodaju i iskoristi pouzdanu mehaniku Dauphine, ali prekrivenu modernom i elegantnom karoserijom, kopirajući koncept Karmann Ghie. Vrativši se u Francusku, nastavio je rad na ovom projektu, podeljen u dva pravca. Jedan se sastojao od tima stručnjaka koji su radili na prepravkama platforme Dauphine za novi model dok je drugi tražio adekvatan dizajn.

Renault Floride

Posle pregovora, za dizajnerski studio, izabrana je italijanska kuća Ghia (dizajner Karmann Ghie), čiji su radovi bili najbolji i najviše se svideli Misje Dryfusu. Ipak, i kod ovog elementa razvoja postoji mala kontraverzna. Naime, iako svi poznavaoci tvrde da je dizajn Floride/Caravelle italijanski, istina je potpuno drugačija jer je čovek, potpisan ispod estetskih rešenja ovih automobila u stvari Amerikanac, Virgil Exner Junior, sin istoimenog dizajnera Chyslera i Lincolna, veoma poznatog sredinom prošlog veka. Ako se pitate, kako onda Renault Floride/Caravelle nema ni jedan Američki detalj na sebi, odgovor je, zbog toga što je Exner Junior tada bio zaposlen u Italiji i fasciniran latinskim linijama. Međutim, neposredno posle početka proizvodnje, na scenu stupa Pietro Frua, još jedno veliko ime italijanskog dizajna, u čijim pogonima će se ovaj model proizvoditi karoserije do kraja i koji će često i nezasluženo biti spominjan kao dizajner Floride/Caravelle.

Renault Floride / Caravelle

Kada je napokon sve bilo gotovo, javnost je imala prilike da vidi novi automobil krajem 1958., na Pariskom salonu automobila. Početno oduševljenje modernim linijama, prostorom za četiri osobe i opcionalnim tvrdim krovom, rezultovalo je sa čak 13,000 narudžbina i to pre početka produkcije, dok još niko nije znao kako se auto ponaša na putu. Renault je bio prezadovoljan odzivom publike, a novi model se perfektno uklopio u plan fabrike. Prvi primerci su počeli da stižu do kupaca polovinom 1959., po ceni nešto višoj od standardnog Renault Dauphine modela, što je i dalje bilo prihvatljivo. Na evropskom tržištu, ovaj automobil se prodavao pod imenom Renault Floride dok se za kupce u Americi, komercijalizovao pod imenom Caravelle. Ipak, odmah po početku prodaje, specijalizovana štampa je otkrila i najveću manu ovog automobila, malu snagu i slabe performanse. što ga je odmah izbacilo iz klase sportskih automobila.

Renault Floride / Caravelle

Jednostavno, sa 845 ccm i 35 ks (kasnije, u Gordinijevom trimu 40 ks) i platformom Dauphine, Floride/Caravelle nikako nije mogao da se meri sa konkurencijom. U toj prvoj seriji, ubrzanje od 0 do 100 km/h je bilo za 17 sekundi, a maksimalna brzina je bila 137 km/h, što se nikako nije uklapalo u profil sportskog kabrioleta. Ipak, sa druge strane, kvaliteti Floride/Caravelle su bili brojni. Odlična ponuda prostora (motor nazad – prtljažnik napred), udobna vožnja, moderan dizajn i prihvatljiva cena su bili dovoljno jaki razlozi za većinu kupaca sa obe strane okeana. Ako uz sve to dodamo i reklamnu kampanju sa Brigitte Bardot, onda je uspeh Renaulta još jasniji. Godine, 1962 dolazi do jedinih ozbiljnih mehaničkih promena u životu ovog modela, kada se deminutivni agregat od 845ccm zamenjuje jačim, od 1.1 litre koji je imao 55 ks i nešto bolje performanse. Godinu dana kasnije, pojavila se i 1100S verzija (58 ks) i neznatno većom maksimalnom brzinom.

Te jače verzije su imale i disk kočnice, umesto doboša nasleđenih iz Renaulta Dauphine. U isto vreme, ime Caravelle je postalo zajedničko za sve modele, bez obzira na to gde su se prodavali, dok je prvobitna oznaka Floride, povučena. Međutim, posle početne popularnosti, polovinom 1960tih, interesovanje za Caravelle, polako počinje da opada. Mala snaga i dizajn koji polako izlazi iz mode su označeni kao glavni razlozi, a Renault je odgovorio sa boljom opremom i širom paletom boja i materijala. Ipak, to nije bilo dovoljno da se ovaj model sačuva i kraj je došao, početkom 1968., nakon 117,113 proizvedena primerka. Obzirom na zastarelu tehnologiju i slabe motore, Renault nije pripremio naslednika. Iako nije bio sportski automobil kao što je zamišljen, Renault Caravelle je uspeo da ostvari ostale namere konstruktora.

Renault Floride / Caravelle

Sa svojih, preko 117,000 prodatih primeraka, od kojih je 65 procenata završilo u Americi, Caravelle je uspeo da promoviše Renault na tom kontinentu i pomrsi račune Volkswagen Karmann Ghia – i, koja je i bila inspiracija za njegovo stvaranje. Osim toga, ostao je zapamćen kao automobil za lagano krstarenje u udobnosti i komforu, pun specifičnog francuskog šmeka koji je oduvek bio veoma cenjen kod kupaca. Zbog niske cene i popularnosti Renaulta kod nas, Florida/Caravelle je bila čest auto na ovim prostorima, a jedan broj je i preživeo. Ispostavilo se da je rđa daleko pogubnija za ove automobile od nemara i nezainteresovanosti vlasnika, tako da su svi primerci koji se nalaze kod nas, napadnuti ovom bolešću, na čega posebno treba obratiti pažnju.

Renault Floride

U Evropi, cene perfektnih primeraka ne prelaze 10,000 evra, što Caravelle čini jednim od jeftinijih, a praktičnijih kabrioleta za letnje krstarenje, u koji možete i staviti još troje svojih prijatelja, što nije baš često među roadsterima. Još ako zamislite da je na suvozačkom sedištu sedela fatalna B.B., onda će vam se svaki drum činiti kao kej u Nici ili Marseju, a život kao kolor film iz sredine 1960tih u kome su svi srećni, mladi i lepi a dobro uvek pobeđuje …

Autor: 426 Hemi
Slike: Renault
Preuzeto sa: www.brzabrzina.com


Ostavite odgovor