Renault 5 1972. -1996. – Istorija modela

Renault 5

Renault 5

1972.  je predstavljen automobil koji je u potpunosti promenio standarde na koji je publika gledala na kompaktna vozila.

Renault 5 ne samo što je doneo dizajnersku revoluciju, koju su konkurenti kasnije pravili, već je i probirljivim Amerikancima pokazao da Evropski automobil može biti lep i elegantan i bez visoke cene. Možda bismo na prvi pogled pomislili da je za razvoj takvog automobila bile potrebne godine istraživanja i dosta testiranih prototipova, ali ne – Renault 5 je nastao sasvim slučajno od strane čoveka koji je u svoje slobodno vreme radio na crtežima malog kompakta, koji su kupci želeli i voleli, a najbitnije od svega – dovoljno pristupačnog da ga je svako mogao priuštiti. Francuski proizvođač vozila Renault je igrao veliku ulogu u moderizovanju domaće auto industrije posle Drugog Svetskog Rata. I pored jake konkurencije u vidu takođe domaćih Citroena i Peugeota, predstavljanje modela 4CV davne 1947 godine je donelo Renaultu prvi potpuno novi posleratni model.

Ovaj automobil je bio kvalitetan, jednostavan za održavanje i dovoljno jeftin za prosečnu Francusku porodicu, pa je u narednih 14 godina prodato preko milion primeraka. Usledeli su nešto veći i luksuzniji modeli, kao što su Dauphine i Colarele, ali već do kasnih 1950tih godina njihov dizajn je delovao zastarelo. Jedna od najvećih kritika Renaultovih automobila je bila pozicija motora, koji se nalazio pozadi, ali i to se promenilo 1961 godine kada je predstavljen Renault 4. Smatran kao prvi veliki mali auto na svetu, Renault 4 je imao motor napred i odlično iskorišten prostor, čime je definitivno zaslužio svoj nadimak.

Renault 5

Renault 5

Slično kao Ford Model T, Austin Mini, Volkswagen Beetle, Fiat 500 i Citroen 2CV, Renault 4 se smatra jednim od proizvoda koju su moderizovali Francusku auto industriju, ali je i on do sredine 1960tih godina izgledao kao da ga je prevazišlo vreme i novi kupci, nazvani „baby boomers“ (nadimak za generaciju rođenu tokom Drugog Svetskog Rata) su želeli stil automobila, koji je odgovarati i odeći koju nose i muzici koju slušaju. U razvoju automobila se obično prvo istražuje tržište da se utvrdi ko su potencijalni kupci i koje karakteristike su njima bitne na automobilu. Na osnovu rezultata, dizajner pravi prve crteže, a nakon toga treba da uslede i rani prototipovi gde bi se otklonile i najmanje boljke i testiralo tržište. Međutim, u slučaju Renaulta 5, situacija je bila malo drugačija. Za njegovo rođenje nisu bili odgovorni čelni ljudi kompanije već mladi dizajner Michel Boue. Nakon završetka posla u Renaultu, Boue je u svoje slobodno vreme pravio crteže automobila za koje je smatrao da su budućnost Francuskog giganta, a za ideju Renaulta 5 je koristio Renault 4 i zatim prepravio sve šta mu se nije sviđalo.

Renault 5

Renault 5

U Maju 1967 godine prvi detaljniji crtež je bio gotov i na njemu je bio sportski hatchback sa troje vrata, a ova ideja je kasnije predstavljena čelnim ljudima kompanije. Malo je reći da su bili oduševljeni i odmah naredili prvi prototip, a zanimljivo je da se prvi prototip nije mnogo promenio u poređenju sa originalnim crtežima. Renault je brzo dao proritet ovom projektu i koncept je bio spreman za samo osam sedmica. Za razliku od većine Evropskih automobila iz navedenog perioda, koji su kopirali Američki dizajn sa mnogo hroma i velikim spoilerima, Renault 5 je izgledao mnogo moderno i ispred svog vremena. Ovaj automobil je imao plastične branike umesto hromiranih, a takođe je imao i zadnja sedišta koja su se spuštala u pod i to je dovodilo do jednako velikog prostora kao na karavanu.

Renault 5

Renault 5

Na žalost Boue nikada nije dočeo da vidi uživo automobil koji je dizajnirao pošto je umro krajem 1960tih godina od posledica raka. Da bi uštedeo na troškovima, Renault 5 je delio mnoge delove sa Renault 4 i 6, uključujući enterijer, kao i seriju motora. Ona je počinjala od malenog motora od samo 845 kubika i 36 ks dok je najveći motor u ponudi, 1.4L, razvijao 62 ks. Kada je prodaja startovala 1972 godine, kupci su bili oduševljeni. Ispred njih je stajao moderan automobil, prelepog dizajna i proverene mehanike, a Francuski proizvođač vozila uskoro nije mogao da se brani od narudzbi. Kao većina Francuskih automobila kroz istoriju, Renault 5 je bio jako udoban, a u pitanju je bio jedan od prvih automobila na svetu koji je u potpunosti zamenio hrom sa plastikom. Pored svoje praktičnosti, Renault 5 je bio jako zabavan i tih za vožnju, a zahvaljujući prednjoj vuči takođe i stabilan prvi većim brzinama.

Renault 5

Renault 5

Prodaja je startovala više nego odlično i Renault uskoro nije uspevao da zadovolji visoku potražnju, a pored vožnih karakteristika je postojao još jedan razlog. Naime, naftna kriza iz ranih 1970tih godina je naterala kupce da pređu na manje i ekonomičnije automobile, a u takvim uslovima Renault 5 se pokazao kao savršen izbor. Posebno su bili oduševljeni spomenuti baby boomer, koji su konačno mogli da zamene svoj Volkswagen Beetle sa modernijim proizvodom, ali je Renault 5 nastavio da privlači kupce svih godina. Renault 5 je takođe bio jako popularan među ženama, koji su videli takav automobil kao dizajnersku pojavu i koristile ga za mnoge poslove – od kupovine hrane, vožnje dece u školu pa do odlaska na svećene zabave. Međutim, pošto su glavni kupci i dalje bili muškarci, to je značilo da je ovaj automobil morao da ima i sportske uspehe.

Uskoro je osnovan „Renault 5 Cup“, koji se vozio u devet Evropskih država, a u njemu su pravo učešća imali samo ovi automobili. Da bi ulični model mogao da parira sportskim verzijama, za 1976 godinu u liniju je dodat i turbo motor, koji je povećao snagu na 108 ks i nosio Alpine oznaku. U pitanju je bio jedan od prvih hot hatch automobila na svetu koji je ubrzavao do 100 km/h za devet sekundi i dostizao maksimalnu brzinu od 185 km/h. Nakon što je osvojio Evropu, Renault 5 je odlučio da se oproba i na Američkom tržištu, koje je u navedenom periodu prolazilo kroz veliku naftnu krizu i tražilo male i ekonomične automobile. U saradnji sa Američkim partnerom American Motors Corporation (AMC), Renault 5 se prodavao kao Renault LeCar i kao konkurent Hondi Civic i Volkswagen Rabbitu (Golf).

Renault 5

Renault 5

Američke verzije su pružale 1.4L motor sa 55 ks, a sa kombinovanom potrošnjom od oko sedam litara na 100 kilometara su bile među najekonomičnijim novim automobilima na ovom tržištu. Na žalost, zbog nedostatka snage i novih branika, koju su bili neophodni da se zadovolje novi standardi o sigurnosnim merama, LeCar nikada nije imao visoku prodaju u Severnoj Americi i tiho je ugašen posle 1980 godine. Za 1978 godinu ponuda je proširena i sa novim R5 Turbo modelom. Renault je i ranije imao dugačku istroriju proizvodnje performance verzija svojih jeftinih automobila i R5 Turbo sigurno nije razočarao. Centralno postavljeni 1.4L turbo motor je sada razvijao 158 ks i bio u stanju da dostigne maksimalnih 200 km/h. Trkačke verzije su bile još moćnije i razvijale su čak 345 ks, a ostavile su značajan trag u svetskom reli šampionatu (WRC).

Renault 5

Renault 5

I pored moćnih fabričkih timova Lancije i Fiata, R5 Turbo sigurno nije razočarao sa pobedama na reliju Monte Karlo, a kasnije i na Francuskom i Portugalskom reliju sa vozačima Jean Ragnotti i Joaquim Moutinho. Da bi zadovoljio homoligaciju, Renault je proizveo 3,567 serijskih primeraka. Ponuda je proširena i sa verzijom sa petoro vrata 1979 godine, za koju je Francuski proizvođač vozila tvrdio da mu je trebalo čak deset godina da sprovede ovu ideju u završeno delo. Međutim, verzija sa troje vrata se prodavala dovoljno dobro da Renault nije želeo da menja uspešnu formulu sve dok baby boomer nisu počeli da imaju decu krajem 1970tih godina i zahtevali su i verziju sa dodatnih dvoje vrata. Ali ovo nije bio prvi put da Renault 5 pruža više od troje vrata.

Naime, od 1974 godine Renaultova Španska divizija FASA je proizvodila Renault 7, ili sedan verziju popularne petice, a kada je Renault 5 sa petoro vrata debitovao u ostatku Evrope, u Španiji je već bilo prodato preko 200,000 takvih automobila. Do početka 1980tih godina Renault 5 se i dalje prodavao u velikim brojevima, a takođe je i izgledao jednako moderno kao i deset godina ranije kada je predstavljen. Međutim, mehanika je počela da pokazuje godine i 1984 godine, posle 5.5 miliona prodatih primeraka, Renault odlučuje da predstavi drugu generaciju. Kada se zna koliki je rizik bio zameniti tako popularan automobil, niko nije bio iznenađen kada je druga generacija donela samo evoluciju dizajna, iako je u pitanju bio potpuno novi automobil. Iako se Francuski prozvođač vozila plašio da bi ovaj potez mogao da otera kupce kod konkurencije, Renault 5 je nastavio da niže uspehe.

Renault 5

Renault 5

Kupac je dobivao izbor hatchbacka sa troje i petoro vrata, a paleta motora se svodila od 1.0L sa 41 ks pa sve do 1.4L turbo modela sa 118 ks i maksimalnom brzinom od 204 km/h zahvaljujući niskoj težini od samo 850 kg. Zanimljivo je da je tokom kratkom perioda i dizel od 80 ks bio opcija, a iako nije bio brz njegova kombinovana potrošnja je iznosila samo četiri litre na 100 kilometara. Potpuno nova generacija kupaca, sa završenim fakultetima i poslovima u biznis strukama, je bila oduševljena sa novom peticom, čiji je enterijer izgledao kao da je preuzet iz svemirskog broda. Slično kao i kod prethodnika, ponovo je postojao „Renault 5 Cup“, čime je Francuski proizvođač vozila potvrdio ime i reputaciju proizvođača pristupačnih sportskih automobila. Ponuda je kasnije proširena i sa novim kabrioletom urađenog od strane Belgijske kompanije EBS, a ukupno je proizvedeno samo 1,400 primeraka.

Renault 5

Renault 5

Krajem 1980tih godina Renault debituje model Clio kao zamenu za peticu, koji je imao moderniji dizajn i mehaniku. Međutim, popularnost ovog automobila ga je ostavila u proizvodnji sve do 1996 godine, kada je sa trake sišao poslednji od 9,200,600 proizvedenih primeraka. Treba spomenuti da u ovu cifru nisu uračunate verzije koje su se pod licensom proizvodile u Iranu sve do 2002 godine. Reno 5 je ne samo najpopularniji Francuski automobil ikada proizveden već je auto industriji pokazao da i kompaktni automobili mogu da budu elegantni i zabavni za vožnju. Ovaj potez su pratili i konkurenti, ali nijedan od njih nije uspeo da pruži onaj šarm koji je petica pružala. Možemo zaključiti da je Renault 5 započeo moderni period automobila.

Renault 5

Renault 5

Cene polovnih petica nisu preterano skupe, najviše zbog mnogo proizvedenih primeraka, ali ukoliko želite jedan od turbo modela iz WRC budite spremni izdvojiti i do 40,000 evra. Za kraj ćemo spomenuti da Francuski proizvođač vozila planira modernu peticu sa retro dizajnom do 2016 godine, a na nama je da očekujemo još jednu revoluciju.

Autor: Talladega
Slike: Renault
Preuzeto sa: www.brzabrzina.com


Ostavite odgovor