Porsche 356 1948. – 1965. – Istorija modela

Porsche 356

Porsche 356

U takvom okruženju, fina umetnost pravljenja sportskih automobila je bila skoro nepoželjna. Ipak, u tako teškim uslovima, stvoren je jedan od najvećih i najznačajnijih sportskih brendova u svetu, Porsche … Čovek koji stoji iza ove legende je, čuveni, Ferdinand Porsche, jedna od najznačajnijih ličnosti nemačke i svetske auto-industrije prve polovine dvadesetog veka. O ovom, zaista, genijalnom konstruktoru i njegovom radu, već je dosta pisano, ali je skoro nepoznat period posle završetka rata koji je izuzetno važan za nastanak fabrike automobila Porsche. Naime, kraj rata, sredinom 1945., profesor Porsche je sa ekipom stručnjaka dočekao u Studttgartu, gde su proizvodili vojna vozila za nemačku armiju.

Porsche 356

Ubrzo se seli u Gemund u Austriji, gde se u jednoj napuštenoj nemačkoj vojnoj fabrici osniva porodična firma Porsche sa još uvek nejasnim delokrugom poslova. Imajući u vidu da su neposredno posle rata sve savezničke zemlje bile izuzetno zainteresovane za najpoznatiji rad Porschea, KDF Wagen ili Bubu, na poziv Vlade Francuske odlazi u tu zemlju, zbog razmatranja prenošenja Bubinih pogona. Iako genijalan konstruktor, Porsche je bio politički naivna osoba i nije uspeo da vidi da će njegovo energično protivljenje rezultovati hapšenjem i sprovođenjem u zatvor pod optužbom špijunaže i kolaboracije sa nacistima.

Porsche 356

Porsche 356

Uhapšeni su profesor Porsche, njegov sin Ferry i saradnik i prijatelj Anton Piech, a jedini put do slobode je bila kaucija od, visokih, 500,000 franaka. Ubrzo, Ferry izlazi na slobodu i vraća se u Austriju gde se firma Porsche bavila najrazličitijim poslovima, ponekad i kao obična servisna radionica, samo da bi ostala u poslu. Uz pomoć, čuvenog, Carla Abartha uspeva da dobije posao projektovanja i konstrukcije malog Grand Prix automobila Cisitalia Type 360, za jednog bogatog italijanskog industrijalca. Sa novcem zarađenim od tog posla, Ferry uspeva da izbavi oca iz zatvora nakon, skoro, dve godine. Stigavši u Gemund, profesor Porsche, zatiče projekat Ferryea pod nazivom Type 356.

Porsche 356

Reč je o malom sportskom automobilu zasnovanom na konceptu, sa kojim su obojica bila najbolje upoznati, VW Bube. Zajedničkim snagama uspevaju da ga dovrše za veoma kratko vreme. Automobil je postojao samo na projektnoj tabli sve dok firma iz Ciriha specijalizovana za prodaju sportskih vozila, nije naručila pet modela Porsche 356. Prvi automobil je napustio fabriku 8 juna 1948 pod oznakom 356 – 001. Reč je o malom, ručno rađenom kabrioletu koji se dizajnerski i mehanički veoma naslanjao na Bubu, sa motorom od 1.1 litar i 40 ks. Motor je za razliku od VW, bio montiran centralno, ispred zadnje osovine, a karoserija automobila je napravljena od aluminijuma.

Porsche 356

Ubrzo, raste interesovanje za ovaj automobil i Porsche prima narudžbine za još 50 vozila. Krajem 1949., fabrika se jednim delom premešta u Studttgart, dok profesor Porsche postaje savetnik u VW kao i generalni importer za Austriju, dok ceo posao oko modela 356 preuzima njegov sin Ferry. Već sledeće godine predstavlja se i kabriolet verzija koju sklapa radionica Reutter. Svi automobili su napravljeni od aluminijuma a mehanički nisu napredovali od prototipa. Ipak, već 1951. predstavlja se motor od 1.3 litre koji je imao blok od aluminijuma, dupli karburator i, prvi u svetu, potpuno sinhronizovan menjač.

Porsche 356

Te godine kompanija se susreće sa prvim sportskim uspesima kada je model 356 – 002 pobedio na Le Mansu u klasi do 1100ccm i povećanom potražnjom vozila, ali i sa smrću profesora Ferdinanda Porschea koja je snažno pogodila kompaniju. Godine 1952. evolucija modela 356 se nastavlja i predstavljen je motor od 1.5 litara koji se ugrađivao u verziju nazvanu ”Super 1500” i razvijao oko 70 ks. Godinu dana kasnije, Porsche, preko, čuvenog Max Hofmana, stupa na američko tržište i da bi se modernizovao dizajn, prednje staklo više nije podeljeno.

Prodaja u Americi je bila solidna, ali se ukazala potreba za jeftinijom, ogoljenom verzijom koja bi bila još pristupačnija amaterskim trkačima koji su u to vreme bili glavna klijentela Porschea. Zbog toga je predstavljen model Speedster koji je stekao ogromnu popularnost sa druge strane okeana. Godine 1955 ponuđen je i 1600 motor, a trkačke uspehe nastavlja model 1500 GS Type 547 Carrera, projektovan specijalno za, čuvenu, meksičku trku Carrera Panamericana koja je bila jedna od najekstremnijih auto trka u istoriji. Iste godine, svi modeli su dizajnerski malo modifikovani i takva vozila su nazvana 356 A.

Porsche 356

Nešto kasnije, te godine broj proizvedenih primeraka je dostigao cifru od 10,000 komada. Sve do 1959. model 356 nije pretrpeo neke značajnije izmene, ali je nastavio sa zavidnom trkačkom karijerom. Te godine iz ponude se izbacuje motor od 1300ccm i prekida se sa proizvodnjom modela Speedster, koji se pokazao kao izuzetno uspešan kako na stazi tako i na ulici. Godine 1960 ponovo dolazi do laganog skoro neprimetnog osvežavanja dizajna svih 356 modela i ovi automobili nose oznaku B. Iste godine u ponudu se ubacuje verzija 356 Super 90 sa fabrički pripremljenim motorom i 90 ks.

Porsche 356

Sledećih godina dolazi do vrhunca razvoja ovog modela kako tehnički tako i tržišno, stekavši zaista globalnu popularnost. Godine 1963 predstavlja se poslednja evolucija nazvana 356 C sa 95 ks. Ovi modeli su bili pravi tehnički biseri i vrhunac 356 koncepcije. Posedovali su disk kočnice na svim točkovima, luksuzan enterijer i tada retku, 12 V instalaciju, a najinteresantnija je bila Carrera verzija sa motorom koji je bio, u stvari, derivat trkačkog agregata. Sledeće godine, Porsche predstavlja drugi čuveni model 911, a proizvodnja 356 polako se gasi.

Porsche 356

Godine 1966 produkcija ovog modela je završena posle preko 78,000 primeraka, što je izuzetno velik broj. U svetu ”oldtimera” ovaj automobil je veoma značajan iz više razloga. Nesumnjivi kvaliteti su ga postavili na jedno od najviših mesta u nomenklaturi klasičnih vozila. Pre svega, reč je o relativno jeftinom, izuzetno izdržljivom, lepom i veoma upotrebljivom automobilu. Izuzetan kvalitet izrade, po kome je Porsche i danas poznat, razlog je činjenici da je skoro polovina proizvedenih primeraka i dalje na putu, što je fantastičan procenat.

Cene ovog modela variraju u zavisnosti od toga da li je automobil retka, rana verzija ili standardni model. Najčešće, prosečan Porsche 356 košta oko 45,000 evra, naravno, u vrhunskom stanju. Izuzetna popularnost ovog modela je odavno poznata kao i njegova globalna rasprostranjenost, a jedan veoma mali broj ovih automobila bio je vožen i na našim prostorima …

Autor: 426 Hemi
Slike: Porsche
Preuzeto sa: www.brzabrzina.com


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *