Peugeot 406 1995. – 2004. – Polovnjak, kvarovi

Peugeot 406

Peugeot 406

Peugeot 406 prati filozofiju udobniih francuskih limuzina, pa očekujte dosta uživanja u vožnji. Prilično je težak za slabije motore, pa preporučujemo neki snažniji do 2.0 litra zapremine. Dosta primeraka je imalo problema sa hlađenjem motora, a i klima uređaj zna da “poludi”, posebno ako je zimu proveo potpuno zaboravljen. Kočnice su preskupe za popravku, pa ih obavezno proverite.

IZGLED – Peugeot 406

Peugeot 406 je velika limuzina, pa još i Francuz može da znači samo jedno – udobna vožnja kako po gradu tako i po autoputevima uz minimalnu buku koja dopire u kabinu.

Sama pozicija vozača je dobra i pregledna iako se volan ne podešava po dubini. Većih zamerki nema ni na polju smeštaja ostalih putnika. Mesta ima dovoljno za sve. Instrument tabla nije klasična, primetno je da je uloženo dosta razmišljanja u njen konačni izgled.

Sedišta Peugeot 406 su francuski udobna pa ne očekujte previše napora pri dužim putovanjima. Gepek je prostran, utovarni prag dovoljno nizak, a po potrebi, zadnja klupa se obara i daje prilično ravnu površinu za smeštaj kabastijih stvari.

Peugeot 406

Peugeot 406

MOTOR – Peugeot 406

Pežoovi HDI motori su poznati kao dobra radna snaga pa u ovom slučaju preporučujemo neki od njih. Treba napomenuti da je na samom početku proizvodnje ugrađivan 1.9 turbo dizel koji vam savetujemo da izbegnete jer je previše bučan.

Prefinjenija varijanta, 2,0 HDI, koji ga je zamenio postoji u dve varijante. Sa 90 i 110 konjskih snaga. Nakon 2001. godine je došao i 2,2 HDI sa celih 138 KS, mada mi smatramo da je dvolitarski dizelaš, i to slabiji, sasvim dovoljan za ovu limuzinu.

Od benzinaca tu su 1,8, 2,0, 2,0T i 3,0 V6 motori. Ako se odlučujete za neki od ovih, preporuka je na dve litre zapremine, sa ili bez turbine, taj izbor ostavljamo vama.

Benzinac zapremine 1,8 litara nije loš izbor, ali zahteva ruku na menjaču. Najjači od četiri benzinska motora pretvara ovu lađu u praktično trkački auto ali imajte na umu da će posete pumpi biti jako česte.

KVAROVI – Peugeot 406

Jedan od najvećih problema Peugeot 406 za koji se zna su kočioni diskovi pa pri kupovini ovakvog polovnjaka obavezno proverite istrošenost istih. Ovaj rezervni deo je dosta skup pa ukoliko ne budete oprezni eto neplaniranog izdatka.

Redovna zamena rashladne tečnosti na svake dve godine bi trebalo da spreči curenje ili zapušavanje hladnjaka čemu su Peugeot 406 sklone pa proverite da li je prethodni vlasnik bio revnosan po ovom pitanju. Kada već gledate u servisnu knjižicu bacite pogled i na zupčasti kaiš koji se menja na oko 80000 km.

Problema sa strujom je bilo, a posebno sa klima uređajem, pa proverite njegovu ispravnost. Sve u svemu, delovi za Pežoa nisu nimalo jeftini pa otvorite četvoro oči pri kupovini polovnjaka i dobro istestirajte svu elektroniku na kolima.


4 Comments

  • Nikola kaže:

    Ja imam Pezoa 406 i volan je podesiv i po visini i dubini.

  • Ognjen kaže:

    Ja sam ga vozao 5 godina (2.0hdi 80kw) i nista od navedenih mana nije tacno. Poslije njega sam uzeo Audija b7 i mogu vam reci da je pezo bolji, ekonomicniji i udobniji. Ja volim da kazem da je 406ica najbolji auto na svijetu!

  • pozdrav. imma. u vlasnistu ovaj pezo 2.0 verziju od 110 ks… jedini. problem sto imam i to vec duzi. period je da prilikom voznje brzinomer padne na nulu i tom. prilikom. je osetno gubitak oko 20 % snage-vuce motora.. nakon nekoliko sekudni do minut isto se povrati oseti se povratak snage i auto ide normalno dalje.. stim da mi se to sve cesce dogadja…… napominjem da prilikom startovanja motora na displeju pise engine immobilise fault ili tako nesto slicno…..

Ostavite odgovor