Opel Zafira B 2005. – 2011. Polovnjak, prednosti, mane

Opel Zafira B

Opel Zafira B

Opel Zafira B se proizvodila od 2005. do 2011. godine. Druga je generacija monovolumena „Zafire“. Temeljno je izmenjena verzija prvog modela, iako su zadržane osnovne koncepcijske karakteristike.
Opel Zafira B

Skladno je doterana forma, koja je zadržala osnovni oblik i proporcije prvog modela. Uspjelo se spojiti nespojivo – masivna monovolumenska forma koja podseća na manji kombi i zahtevi za dinamičnošću. Već na prvi pogled uočava se izvrsna aerodinamika što podjednako doprinosi performansama i potrošnji. Ima i primesa trendovskog muscle-stila te Opel Zafira izgleda skladno i atraktivno napred, od pozadi i sa boka.

U poređenju sa prethodnom generacijom, duža je za 15 cm, proširena za 3.5 cm i viša za pola milimetra. Međuosovinski razmak je povećan za 1 cm.

Unutrašnjost je prostrana kao u limuzini srednje klase, posebno na sedištima iz prednjeg i srednjeg reda. Gotovo je raskošno prostrano, čak i za osobe visokog stasa, a više od komfora oduševljava funkcionalnost. Mogu se birati opcije s dva, tri, četiri…, sve do sedam sedišta. Revolucionarni sistem Flex7 omogućava preklapanje sedišta, kao i kod prve generacije. Zavisno od toga prtljažnik menja zapreminu od 170 do čak 1720 litara. Opel Zafira je čudo od komfora i prostranosti.

Opel Zafira B

Materijali korišteni su visokog kvaliteta kao i završna obrada. Kontrole na kokpitu su postavljene optimalno, nadohvat vozača. Ručica menjača, na primer, postavljena je na viši položaj kako bi upravljanje njome bilo lako i ugodno. Ovo je ostavilo mesta za novi dizajn ručne kočnice u obliku slova “U” integrisane u središnju konzolu, te za dodatni pregradu za odlaganje.

Šasija Opel Zafire je polukruta, sa poprečno spojenim uzdužnim ramenima, što čudi budući da svi konkurenti imaju pozadi „Multilink“. Nedostatak hardvera nadoknađen je softverom – ugrađeni su sistemi za podešavanje tvrdoće amortizera „IDS plus“ i elektronika za potporu stabilnosti ESP i Opel Zafira nudi sasvim pristojnu stabilnost. Doduše, zbog povišene karoserije sklona je proklizavanju preko prednjih točkova, ali to se lako kontroliše preciznim volanom.

Što se sigurnosti tiče, automobil spada u sam vrh. Osam vazdušnih jastuka, izuzetno čvrsta karoserija i kvalitetno obložena unutrašnjost garantuju visoku zaštitu vozača i putnika. Sve to nudi smirujuću dozu sigurnosti. Tome doprinosi i potpuna elektronska logistika za potporu pogona i stabilnosti.

Od benzinskih motora dostupni su 1.6 TwinPort snage 104 KS, 1.6 VVT snage 113 KS, 1.8 VVT snage 138 KS, 2.2 VVT snage 148 KS i 2.0 Turbo snage 237 KS. Potrošnja ovih motora je od 7.3 – 9.6 L/ 100 km.

Od dizelskih motora dostupni su 1.7 CDTI snage 108 i 123 KS i 1.9 CDTI snage 118 i 148 KS.
Potrošnja ovih motora je 5.7 – 6.2 L/ 100 km.

Prednosti – Opel Zafira B

 • Flex 7 sistem
 • Prostornost
 • 8 vazdušnih jastuka, velika sigurnost
 • Prosečna potrošnja
 • Pouzdanost

Mane – Opel Zafira B

 • Bazni modeli slabo opremljeni
 • Premalo prostora u prtljažniku ( 170 L)
 • Slabija preglednost
 • Jednodelna sedišta u drugom redu
 • 1.6 benzinski motor preslab za sedmero ljudi
 • Sedišta se ne mogu ukloniti u potpunosti
 • Neke opcione funkcije preskupe kod dodatne opreme
 • Problemi sa drugom brzinom – teško prebaciti u nju, a ako Vam uspe, zna se desiti da iskoči iz te brzine samo od sebe

Preuzeto sa: auto-mane.com


Ostavite odgovor