Opel Zafira A 1998 – 2005 – polovnjak, iskustva, problemi

Opel Zafira A

Opel Zafira A

Opel Zafira je bio sa Fiat Multiplom jedan od prvih odgovora na Renault Scenic, preteča kompaktnih MPV. Takođe kao i Multipla, želeli da da više njenom vlasniku i bio je prvi koji je inaugurisao koncept kompaktnog MPV sa 7 sedišta, čiji je poslednji red sakriven u podu prtljažnika. Ali, i ako je on bio proglašen za svoju modularnosti i dinamičkim kvalitetima, Zafira je ipak pretrpela mnoge propuste, koji su narušili njen imidž.

Opel Zafira je predstavljena prvi put 1997. na sajmu automobila u Frankfurtu na Majni. Dve godine kasnije, počeo je proizvodnju u Nemačkoj, a u narednim godinama u Brazilu i Tajlandu. Pored osnovnog imena automobila takođe je prodavan kao Vauxhall Zafira (Velika Britanija), Holden Zafira (Australija), Chevrolet Zafira (Brazil i Argentina) i Subaru Travik (Japan).

Opel Zafira je izgrađena kao podignuta Astra II. Nažalost, nešto je manje zaštićen od korozije. Korozija se uglavnom pojavljuje na elementima karoserije, ivice blatobrana (posebno pozadi). Pre kupovine treba pažljivo proverite funkcionisanje svih ručki vrata – dešava se da se otvaraju izuzetno teško ili ne rade uopšte. Tipična karakteristika Opel Zafira su matirali farovi.

Sa sedam sedišta MPV Zafira Opel 1999. doneo sofisticirani porodični automobil na tržište, koji je bio najpopularniji MPV u Nemačkoj do uvođenja VW Tourana. 2003. na Opel Zafira-i je restailing, promenjena su svetla, maska i detalji na instrument tabli. 2005. došao je naslednik na tržište.

2000. se pojavila Opel Zafira OPC, imala  je sportsko vešanje, poseduje niz detalja u unutrašnjosti i veliki turbo benzinski motor sa snagom od 194 ili 200 KS. Zafira OPC je jedini model u svojoj klasi, koji lako može da pređe 200 km/h i za od 0 km/h do 100 km/h potrebno mu je blizu 8 sekundi.

Prednost Opel Zafire je da je automobil izgrađen na osnovu komponenti Opel Astre II, lakše je, za rezervne delove i servisiranje.

KOMFOR – Opel Zafira A

Opel Zafira A

Nemački red, ali izuzetno dosadan stajling. Sve prisutna je crna, kvalitet samih materijala u kabini je među najboljima u klasi. Tabla je napravljena od mekane plastike. Mebla je izdržljiv i izuzetno pažljivo uparen. Ali prednosti Opel Zafira uključuje veliki prostor za putnike i dobre vidljivosti.

Opel Zafira u dizajnu je najčešće koristila komponente koje su bile na raspolaganju u trenutnom proizvodnom programu. Šasija dolazi od Astre II, kao i većina motora. Prošireno međuosovinsko rastojanje (2694 mm) je bio dovoljan osnov za velikodušni raspored enterijera, podešavanje šasije je sprovedeno u saradnji sa Porsche programerima. U poređenju sa francuskom konkurencijom ima znatno jaču šasiju.

Tabla Opel Zafire je modernog i efikasnog dizajna, uspešno zadovoljava zahteve vozača za upravljačem, Opel radio- displej je integrisan u displej informacionog sistema. Nemačka kruta sedišta ispunjava svoju misiju u odličnom kvalitetu, posebno na zapadnom autoputevima, u kombinaciji sa čvrstom šasijom. Klima je Opel Zafiri posebno korisna, zbog velikog staklenog prostora koji se ugreje u letnjim mesecima.

Ono što razlikuje Opel Zafira-u od konkurencije jeste Flek7 sistem, sedam sedišta 2+3 +2. Prvi par – vozač i putnik – pruža potpunu udobnost i za niske i visoke ljude. Drugi red je malo razočaravajući, udobna, ali umesto tri nezavisna sedišta (ovo rešenje radi savršeno u Scenic) putnici delile klupu. Poslednja dva mesta su sakrivena u podu prtljažnika, napravljena su vrlo precizno, iako imaju mnogo tanji dizajn od standardnih, prihvatljivi su za kraća putovanja.

Mali prtljažnik Opel Zafira sa kapacitetom od samo 150 l i sedam sedišta raste na 600 litara kada se sklopi treći red sedišta. Kada se skloni drugi red sedišta, prtljažni prostor raste na 1700 litara.

Opel Zafira – Bezbednost: vazdušni jastuci za vozača i suvozača, ABS, zatezači pojaseva i servo su standard na svim modelima. U zavisnosti od motora ili opreme, Opel Zafira je takođe opremljen sa bočnim vazdušnim jastucima i elektronskom kontrolom stabilnosti. U Euro NCAP kreš testu 2001. Opel Zafira je dobila tri od pet zvezdica.

MOTOR – Opel Zafira A

Opel Zafira A

Tabela motora – wikipedia

Osnovni model je Opel Zafira 1.6 benzinski motor, koji se pojavio u nekoliko verzija snage, u zavisnosti od tržišta od 95 do 101 KS. Godine 2001. pretrpeo je lakše modifikacije, ugrađen mu je EGR ventil i druga lambda sonda, kako bih bio prilagođen standardima Euro III emisije izduvnih gasova. Istovremeno, bila je takođe prilagođena fabrička verzija CNG gasa (97 ks). Alternativa i najpopularniji benzinac je Opel Zafira 1.8, koja po dizajnu ne odstupa od Opel Zafira 1.6. Oba motora pate od sličnih problema kvarova – elektronike kontrole ubrizgavanje i malo veća potrošnje motornog ulja. S druge strane – da ne bude preterano žalbi. Uz pravilno održavanje i servis ne pravi previše problema. Šteta što nisu previše ekonomični.

Od Benzinaca najbolja varijanta je Opel Zafira 1.8 , koji pruža idealan kompromis između dobre dinamike, i niske potrošnje. Ali imajte na umu da kod benziniaca uvek može razočarati kablovi i bobine, kao i alternator. Takođe, potrebno je da redovno proveravate nivo ulja u motoru, jer benzinski motori montirani u Opel Zafiru A, troše malo više ulja nego što bi trebalo.

Opel Zafira 2,0 turbo verzija, dolazi u dve verzije: 194 ks ili 200 ks. Ovaj motor takođe može se lako preporučiti, pod uslovom, naravno, da ima dokumentovanu servisnu istoriju.

2.2 benzinac je najviše izbalansiran motor. Takođe je veoma pouzdan.

Zbog porodice i turističkog karaktera Opel Zafira, većina kupaca traži dizel verzije. Izbor ima tri opcije, motor sa kapacitetom od dva litra u dve verzije – 82 KS i 101 KS, kao i 2.2 DTI snage od 125 KS.

Teoretski, Zafira dizel izgleda izdržljivije i prefinjenije. Zbog upotrebe lanca, smatraju se da su ekonomičniji (posebno 2.0 DTI, koji troši 6-8 l / 100 km).

Povremeno postoje i problemi sa pumpom ubrizgavanja. Posle 150 000 km treba računati na troškove sa turbo punjačem i plivajućim zamajcem. Zajedničko svim modernim dizel motorima.
Posle svega, ne treba da obeshrabri nikoga da kupi verziju sa dizel motorom (posebno se preporučuje verzija 2.0 DTI 101 ks). Navedene primedbe usmerena su isključivo kao upozorenje. Pre kupovine turbo dizela ne treba žaliti novac za temeljnu dijagnozu.

Opel Zafira 2.0 DCI imaju problema sa oštećenjem pumpi ubrizgavanja, kod moćnog motora 2.2 DTI turbo punjač je često problem. 2.0 DI motor je zauzvrat daleko preslab za automobil ove veličine i takođe pati od problema sa ubrizgavanjem.

Preporuka su motor benzinski je 1,8 – litarski benzinski motor sa 125 KS, sa potrošnjom od 8,5 do 9,0 litara. Više ekonomičan je 2,2 litarski dizel DTi, takođe sa 125 KS, koji se zadovoljava sa oko 7,5 do 8,0 litara.

Svi modeli Opel Zafire, uključujući verziju Opel Zafira OPC imaju pogon na prednje točkove. Bira se između 4-stepenim automatskog menjača ili manuelnog 5 stepena prenosa.

Opel Zafira – Istorija modela:
jesen 1997. – predstavljanje prototipa na salonu u Frankfurtu na Majni.
1999. Premijera proizvodne verzije Opel Zafire. Motori 1.6 16V (101 KS), 1.8 16V (116 KS), 2.0 16V DTI (direktno ubrizgavanje, 82 KS).
2000. Turbo dizel 2.0 DTI. Veća izlazna snaga 1,8 16 V (125 KS).
2001. Sport OPC 2.0 16V (192 KS). Motor 2.2 16V (147 KS). Viši snaga motora 2.0 16V DTI (101 KS).
2002. Turbo dizel 2.2 DTI.
2003. Restailing Opel Zafira( kozmetičke promene u enterijeru, novi dizajn zadnja svetla, hromirani rešetka). Novi motor 2.2 16V DTI (direktno ubrizgavanje, 125 ks). Verzija 2.0 16V OPC u dve verzije moći (192 ili 200 ks).
2005. Druga generacija Opel Zafira.

KVAROVI – Opel Zafira A

Ocene Zafirinih neuspeh su prilično promenljivi. Verovatno nastaju iz činjenice da ima veoma izdržljivi primeraka i onih koj se kvare usled brojnih neuspeha modela. Ali činjenica je da su obično mali kvarovi i lako se sređuju. Najčešći problemi se odnose na prednju trap i upravljački sistem.

Najveći problem Opel Zafira je neispravna električna servo pumpa upravljača, greška se otkriva primetnim gubitkom podrške tokom motanja volana. Da li su takođe loši zglobovi poluosovina, što se preporučuje da se proveri pre nego što se kupi Zafira. Na zadnjim blatobranima i donjem delu vrata kod mnogih Zafira je korozija. Rđa vrlo brzo napada izduvni sistem. Korisnici Zafira se žale na kočione čeljusti. Kod trapa čest je problem sa ležajevima točkova i stabilizatorima. Kvarljivi su takođe releji, termostat, protokomeri i el.motor ventilatora. Pored toga, može razočarati senzor ABS i nivo ulja.

Kod 1.6, 1.8 i 2.0 benzinskih motora obratiti pažnju na redovnu promenu zupčastog kaiša i španera, kako se ispostavilo, kod njih su zbog lošeg kvaliteta i veće sigurnosti dodatno smanjeni intervali zamene. Prilikom zamene zupčastog kaiša u isto vreme takođe preporučuje se promena pumpa za vodu, jer može i ona izazvati probleme sa zupčastim kaišem. Zavrtanj španera koji prolazi kroz uljnu pumpu je takođe sklon lomljenju, ostavljajući kaiš nezategnutim i sklonom da spadne.
Dizel motori u tom pogledu su manje problematični, jer je kod njih pogon prenosi lancem.

U malom broju 1,6 i 1,8 benzinskih motora, postoje problemi sa pumpom za ulje. U slučaju otkazivanja, motor ostaje bez dovoljnog podmazivanja i nastaje kvar motora.

Prvi 2.2 benzinski motori imaju problema sa lošim podmazivanjem lanca. U martu 2002., oni su ažurirali motore, zamenjeni su elementi sistema za podmazivanje. Mogući problem je rezultat prljavog ulja, zbog produženog intervala zamene ulja.

Otkazivanje pumpe za vodu oko 90000 km, blokirana pumpa može da izazove pucanje zupčastog kaiša i teška oštećenja motora.

Kontrolna jedinica paljenje od 2,2 benzinskim motorom je sklona pregrevanju.

Problemi sa ubrizgavanjem DTI motora. Zajednička greška sistema ubrizgavanja, simptomi su problemi sa pokretanjem, povećana potrošnja goriva, povećan nivo ulja.

Kod svih dizel verzija napravljenih do početka 2003. javlja se hronično otkazivanje MAF senzora (metar protok vazduha ). Problem je označen kao neravnomeran rad i gubitak snage motora.

Opel Zafira 2.0 DTI starije od 2002. pojavljuje se veliki broj kvarova pumpe visokog pritiska.

Česti kvarovi turbo punjača na 2.2 dti dizel motorima. Problem se takođe javljaju kod 2.0 DTI motora, ali ređe. U slučaju otkaza turbo punjača takođe obratiti pažnju i na interkuler.

Opel Zafira 2.0 DTI. Nepravilno funkcionisanje motora mogu prouzrokovati teflonske gumice na brizgaljka, zajedno sa prelivnim crevima (zameniti na svakih 150000 km), a to se najčešće dešava zbog lošeg goriva, odnosno većeg sadržaja sumpora.

Potrošnja ulja. Vozila starija od 2002. motori 2.0 DI i DTI troše mnogo ulja (više od 1 litara na 1000 km). Slučajevi prekida rada motora nakon nedostatka podmazivanja su brojni. Potrošnju treba pažljivo pratiti.

U slučaju da se dizel motor često koristi za gradsku vožnju, treba redovno čišćenje EGR ventila, kvar se manifestuje čestim dimljenje iz auspuha i nepravilnim radom motora. Preporuka je čišćenje EGR ventila i usisne grane na svakih 50000 km.

Merač protoka vazduha. Kvar protokomerm (merač protoka vazduha) uzrokuje značajan gubitak snage na svim dizel modela do početka 2003. Zamena je neophodna.

Upravljanje. Curenje creva ili servo pumpe su uobičajena pojava, od 50 000 km, praćeno gubitkom pomoći prilikom okretanja volana.

Maglenke. Do 2003. i pre restilinga, prodiranje vode i kondenzacija kod maglenki.

Pojava vlage u farovima, uglavnom važi za vozila pre restilinga.

Često se osećaju isparenja nafte u unutrašnjosti. Problem se javlja zbog lošeg uklapanja zaptivke u filteru za gorivo. Da biste rešili ovaj problem potrebno je da instalirati novu zaptivku i eliminiše se problem.

Prve Opel Zafire se suočavaju sa problemima sa displejom na prednjoj tabli. Reprogramiranje obično rešava problem.

Uobičajeni kvarovi električne pumpe za gorivo, startera i alternator.

Kvarovi ventilatora za hlađenje ili releja, mogu biti skupi, jer pregrevanje motora, najmanje jedanput pregoreo dihtung glave motora, često povuče veće kvarove motora posle sebe.

Do 2001., život H7 sijalice farova bio je suviše kratak, opoziv doneo poboljšanja.

Na prvim Zafira-ma problema sa prednjim naslonom za ruke , koji neće da ostane u postavljenom položaju.

Kočnice – zadnje kočnice mogu blokirati. Najbolji način da ih proverite je da se digne zadnji deo automobila dizalicom, a zatim pokušajte da okrećete točkove rukom. Svaki otpor će značiti da točak blokira.

Zafira sa ugrađena 4 kočiona disk često se čuje buke u zadnjim kočnicama, koja se često rešavaju čišćenjem ili restauracijom kočionih klešta.

Može biti problema sa ABS senzorima.

Opoziv – Opel Zafira A

Opel Zafira 1.8 16V krajem 1999. pozvani u servis rad zamene EGR ventila, ako je potrebno.
25.04.2000. zbog mogućeg curenja goriva. (Dizel verzija)
14.12.2000. zbog mogućeg curenja goriva na povratku.
Februar 2001. Ako je broj kućišta letva deo loše serije, ona je zamenjena.
Mart 2001. Opel Zafira 2.0 DTI modelske godine 2000. zbog nedostatka stege creva turbine. Stege su zategnute ili zamenjene.
Decembar 2002. modeli proizvedeni između septembra 2001. i septembra 2002. su pozvani zbog popravki vibracije, posebno na rikvercu. Kočione pločice su zaglavljene na diskovima.
Proleće 2002. Prednja kočiona klešta su u neskladu sa specifikacijama, odnosi se na primerke između leta 1999. i proleća 2001.

Opel Zafira A

Opel Zafira A

ZAKLJUČAK

Opel Zafira je prostran porodični sedan po pristupačnoj ceni. Njegova glavna prednost je visoka dostupnost jeftinih rezervnih. Opel Zafira je opremljen sa Flek7 sistemom skriven u podu prtljažnika sa dva dodatna sedišta. Za one koji svaki dan koriste automobil za porodične izlaske, ali s vremena na vreme vole da guraju gas do poda i vozi malo brže Opel pripremio OPC verziju, zabavnu za vožnju.

Ako je nekome zaista potreban izuzetno praktičan automobil, koji u zavisnosti od potreba se menja od busa sa sedam sedišta u mali kombi za prenošenje stvari, Opel Zafira je savršena.


Opel Zafira cena – pregled polovnjaka


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *