Opel Vectra B 1995 – 2002 – POLOVNJAK, MOTORI, KVAROVI

Opel Vectra B

Opel Vectra B

Prva Opel Vectra debitovala je kasnih 80-ih, zamenila je Asconu i proizvodila se do sredine 90-ih. Konačno je došlo vreme za sledeću generaciju, koja je predstavljena 1995., u početku je pravljena kao limuzina i hatchback. Godinu dana kasnije pridružio se ponudi karavan i dizel sa direktnim ubrizgavanjem goriva. Tri godine kasnije, GM je odlučio za restailing Opel Vectra B. Modifikacije su samo površinske. Naravno, promenjeno je mnogo delova, kao što su branici, bočne lajsne i prednja i zadnja svetla..

Opel Vectra B je ponudila nešto što često nema konkurenciju – tri verzije karoserije.

Opel Vectra B se pojavila krajem 1995. zamenivši više nego uspešan model Opel Vectra A. Međutim, Opel Vectra A je bio na glasu kao auto sa lošom zaštitom od korozije (doduše neuporedivo boljom od Kadetta E). Svi smo se mi nagledali Opel Vectri A sa zarđalim zadnjim lukovima blatobrana, zarđalim pragovima, pa čak i podovima. Vectra B je trebala da promeni tu praksu. Imala je vrlo nezahvalnu startnu poziciju, tj. negativan imidž prethodnika, ali opet je bila nekoliko godina najprodavanije vozilo srednje klase u Evropi.

Opel Vectra B je prilično povoljna za kupovinu, sa dobrim motorima i odličnom izolacijom. Noviji modeli su pouzdaniji, i to oni proizvedeni posle 1999., a preporuka ide najnovijim primercima. Zupčasti kaiš može da napravi najveću štetu, pa proverite kada je zamenjen, i naravno proverite tragove rđe.

Popularnost Opel Vectra B u Evropi, posebno u Nemačkoj, očigledno je dobra preporuka za ljude koji traže na tržištu polovnjaka D – segmenta automobil, pogotovo, jer ne postoji problem sa rezervnim delovima i majstorima koji će popraviti automobil.

Vectra nije ništa posebno, ali nema očiglednih slabih tačaka. Kupce ubedi dinamičan i vanvremenski stil, prostranost, dobra završna obrada i dobar miran enterijer, veliki izbor motora, čvrsta konstrukcija i dobro podešen automobil, sigurna šasija.

Opel Vectra B je udoban porodični automobil za svakodnevnu upotrebu, može se koristiti i za porodična putovanja. Unutrašnji prostor je veliki, ne postoji nedostatak prostora za prtljag ( limuzina i karavan 500 l / 790 l).

Opel je uložio mnogo truda i rada na Opel Vectri B, posebno karoseriji da da tečne linije. To je omogućilo da se tvori automobil sa dinamičnim eksterijerom i veoma dobrim koeficijentom otpora CD = 0,28. Poredeći Opel Vectra B sa trenutno novim automobilima nema se utisak da ih dele svetlosne godine. Karoserija i dalje izgleda atraktivno, pogotovo ako se uzme u obzir restailing (facelift) Opel Vectra B iz 1999.

Verzija karoserija Opel Vectre su: karavan, sedan i limuzina.

KOMFOR – Opel Vectra B

Opel Vectra B

Opel Vectra B

Opel Vectra B je zamišljena kao robustan, porodični automobil koji je jeftin za održavanje i jednostavan za popravku. Mesta na prednjim sedištima ima dovoljno dok na zadnjoj klupi za noge nije problem, ali mesta za glavu nema baš u izobilju.
Prtljažnik Opel Vectra B je dovoljno veliki za četvoročlanu porodicu i pravilnog je oblika. Sam kvalitet vožnje, pogotovo po gradu, bi mogao da bude i bolji, obzirom da volan ne daje pravu sliku onoga što se dešava sa točkovima.

Opel Vectra B je najjednostavnije rečeno, lep. Ni manje ni više. Ništa posebno, tek spada u prosek klase. I dan danas, Opel Vectra B je zadržala privlačnu liniju, te joj to uveliko pomaže kod prodaje kao polovnog. Ipak, u oči upadaju vrlo aerodinamični, mali te nepraktični retrovizori, te linija auta kod koje se vidi da je aerodinamika bila vrlo važna kod konstruisanja (90-tih OPEL je pravio auta sa najmanjim koeficijentom otpora vazduha). Unutrašnjost je vrlo funkcionalna, pa tu nema zabune. Na instrument tabli prvo upadaju u oči vrlo veliki brzinomer, te manji brojač obrtaja i pokazivač temperature rashladne tečnosti i goriva. Poznata greška ove Vectre je da displej putnog računara nekada jednostavno nakon određenog vremena “pobudali”, gde je potrebna zamena. Problema je bilo i sa signalizacijom airbag-a, gde se lampica često palila bez potrebe, no tu je grešku Opel besplatno otklanjao. Središnja konzola je funkcionalna, te sve to svetli u lepoj žutoj boji. Međutim, emocije ovde ne stanuju! Sve izgleda previše obično, te u nekim situacijama i dosadno. Toj činjenici pomaže i visok položaj sedenja, i plastika koja na nekim delovima nije baš visoke kvalitete. Uz to sve nije baš najsrećnije sklopljeno, te kada po hladnom vremenu uključite grijanje, sve to zna proizvoditi «cvrčke». Nije nešto ozbiljno, ali nekada zna smetati. Mesta u Vectri ima, ali to je sve.

Napred je prostranost sasvim prosečna, krupniji i viši vozači će teško naći idealan položaj, iako mesta za glavu ima i previše. Zadnji red je očajan, i tu mesta ima ispod proseka klase. Sedišta su kruta i tvrda, ali pružaju dobar oslonac. Takođe, Opel Vectra B je postojala kao karavan, te je vrlo isplativ trgovcima i zanatlijama, zbog prostranosti i ravnog poda, dok materijali u unutrašnjosti nisu nešto skupi, tako da Vam neće biti žao ubaciti npr. vreću cementa, što garant ne biste uradili u Passatu zadnje generacije. Sve u svemu, Opel Vectra B je prosečno dizajnirana.

Kod Vektre B lim je poprilično debeo, te je OPEL izgleda ovde hteo da pokaže koliko zna i može. Opel Vectra B je na EuroNCAP testu 1997 osvojila 3 zvezdice, a tada naspram Vectre vrlo skupi Audi A4 je zaradio 2 zvezdice! Tada se neko iz V.A.G koncerna pobunio, te je Opel Vectri oduzeta jedna zvezdica, zato jer u uputstvu za rukovanje nije baš najbolje objašnjeno kako postaviti dečije sedište, što je izazvalo mnogo kontraverzi oko ocenjivanja. Uglavnom, možete smatrati da je Opel Vectra B tada bila solidna po sigurnosti u svojoj klasi. Sitnijih problema sa karoserijom je bilo kod nekih verzija sa 5 vrata gde je dolazilo do curenja vode u prtljažnik, a kod prvih verzija je bilo problema sa odlepljivanjem gume sa “B” nosača.

Kada pogledamo detalje, primetićemo da je lim Opel Vectra -e izuzetno debeo između kabine i motornog prostora, te će ovde Hi-Fi hobisti koji provlače razne kablove imati dosta muke, jer postoje samo 2 mesta na kojima se kablovi mogu provući. Ali ih OPEL zbog toga nagrađuje vrlo kvalitetnim zvučnicima u vratima, koji ruku na srce pripadaju visokoj klasi. Ne zvuče nešto na fabričkom uređaju, ali kada stavite naknadno neki uređaj renomiranog proizvođača tada dolaze do izražaja.

Vešanje Opel Vectra B se jednostavno “ubilo” za naše puteve. OPEL ovde nije stavljao aluminijum na bitne delove, te je s obzirom na mere Opel Vectra B je vrlo teška (najslabije opremljen model sa 1.6 l motorom i 75 ks ima 1280 kg). Napred je McPherson vešanje sa dvostrukim poprečnim ramenima, koja su predimenzionirana, pogotovo na sastavu sa šasijom, te ovde nije bilo ni najmanjih problema. Stabilizatori su preuzeti sa 300 – 400 kg teže Omege, te to dovoljno govori o izdržljivosti.

Kod preticanja motor Opel Vectra-e reaguje brzo na zahteve vozača. Veoma zadovoljavajuće. I na krivudavom putu, suspenzija sprečava prekomerno njihanje tela i dozvoljava da prođe brzo i udobno kroz krivine.

1999. restailing Opel Vectra B – najveće promene se odnose na karoserije. Privlači pažnju hromiranim rešetkama hladnjaka, novim branicima i bočnim lajsnama. Prednja svetla su u kombinaciji sa pokazateljima, oni koriste moderne H7 sijalice koje daju 20 odsto bolju vidljivost. Površina ogledala je povećana za 12 odsto.

MOTOR – Opel Vectra B

Opel Vectra B

Opel Vectra B

OPEL je uvek imao iznad prosečne benzinske motore, te je to i ovde slučaj. Široka paleta motora obuhvata benzince od 1,6, 1,8, 2,0, 2,2, pa čak i V6 sa 2,5 litre radne zapremine. Preporuka je 1,8 ili 2,0 motor.

Početni Opel Vectra B 1.6 l motor sa 75 ks i 128 Nm. Vectra s tim motorom na otvorenom putu, uz rezervoar od 60 l može uz pristojnu vožnju prevaliti skoro 1100 km. Naravno, performanse nisu bog zna kakve, ali do 100 km/h treba 14.5 sec, te najveća brzina je 175 km/h. To je za prosečnog vozača, sasvim dovoljno. Pri kupovini Opel Vectra B ipak obratite pažnju na opremu, dosta njih ne dolazi sa ABS-om, a to je ipak više nego koristan dodatak. 1,6 se nije baš pokazao agilnim sa svojih stotinak konja. Prosečna potrošnja koju možete da očekujete je oko 6 litara bezolovnog benzina, bar prema fabričkim podacima.

Motor od 1.6 l zapremine i 16 ventila razvija 101 ks te 150 nm pri 3200 o/min. Ovaj motor je ubedljivo najštedljiviji 16 ventilski motor na tržištu (izveden je iz 1.6 sa 75 ks) te prosečna potrošnja se kreće oko 6.7 litara! Brzina je sasvim solidnih 195 km/h, a ubrzanje do 100 km/h 12.5 sec. Međutim, elastičnost motora je izuzetna zahvaljujući vrlo dobro proračunatom menjaču, tako da tom modelu od 80 do 120 km/h u petoj brzini treba 15.5 sec!

Motor 1.8 115 ks (motor KSE) ili iste snage, ali sa drugačijim sistemom paljenja motora (KSE1). U ovom drugom slučaju, motor je veoma važno da izaberete odgovarajuću instalaciju za auto gasa. Kao producent, teško je na nesto posebno da se kaže, ali svakako mora da bude instalacija treće generacije sekvencijalnog ubrizgavanja gasa. Montaža starije generacije će rezultirati eksplozijama gasa. Takvi ispadi ne javljaju se u slučaju instalacije sekvencijalnog sistema ubrizgavanja. Troškovi instalacije će varirati u zavisnosti od proizvođača. Taj motor je po karakteristikama u proseku klase, te se u redizajniranom modelu (kraj 1999 – 2002) može naći sa 122 ks i 168 Nm.

2.0 16V motor je posebna priča. Taj motor je nastao iz poznatog 2.0 16V DOHC motora koji je za OPEL konstruisao Cosworth (u Vectri A je razvijao 150 KS te 203 Nm pri izuzetno visokih 4600 o/min). Međutim, bio je izuzetno štedljiv za svoju snagu, kao i elastičan s obzirom na «trkaće» postavljen obrtni moment. U Vectri B razvija 136 KS i 188 Nm pri 3200 o/min. Snaga je smanjena zbog EURO normi o izduvnim gasovima. Međutim, i u težoj Vectri B, te iako smanjene snage, ovaj motor otkriva da je produkt Cosworth-a, te mu je najveća brzina 215 km/h, a ubrzanje 9.8 sec do 100 km/h. To i nisu neke brojke, ali ovde 136 KS gura Vectru koja bez klime sa ovim motorom ima 1365 kg! Takođe, sa ovim motorom dobijate kočnice vrhunskog kvaliteta (37.5 m zaustavni put). Ovaj motor je 2001. godine zamenjen američkim motorom (GM, Saturn, Chevrolet) 2.2 litre 16 ventila i 147 KS, te 203 Nm pri 4000 o/min. Motor jeste jači od prijašnjeg 2.0, ali zanemarljivo, dok je potrošnja veća za 1 litar, što s obzirom na ne baš ubedljivije performanse nije za zanemariti (identično ubrzanje, 218 km/h krajnja brzina). Prve verzije ovog motora su imale problema sa pogonskim lancem bregaste osovine.

Kod 1.6 motor sa 75 KS i 2.0 (8 ventilskog) motora sa 110 KS i 165 Nm pri 2600 o/min posebno oduševljava koncepcija izrade glave, gde ventili u slučaju pucanja zupčastog remena ne mogu dodirnuti klipove, tako da ako Vam pukne remen motor neće pretrpeti oštećenja.

V6 motor od 2.5 litara sa 24 ventila, 170 KS te 230 Nm pri 3200 o/min, jednostavno treba izbegavati. Izuzetno je osetljiv na hladan start, te pri češćoj oštrijoj vožnji hladnog motora sigurno dolazi do havarije bregastih vratila. Njegova prosečna potrošnja je prosečna za taj tip motora i kreće se oko 10 litara . Motori, ponekad iz poznate velike potrošnje ulja, što značajno povećava troškove. Veći benzinci, naravno, troše i više, pa fabrika kaže da 2,5 V6 potroši čak 12 litara goriva.

Motor V6 sa 2.6 l zapremine i isto 170 KS, ali sa 250 Nm, koji se pojavio u redizajniranom modelu je bolji izbor, te je s obzirom na zapreminu vrlo štedljiv (prosečno oko 9 litara). Ipak, V6 motore u Vectri treba izbegavati.

Motori sa 16 ventila traže izmenu zupčastog remena svakih 60 000 km, te kod njih u slučaju pucanja dolazi do havarije motora koja Vas može skupo koštati!

Za ljubitelje dizela takođe nešto da pronađu. Ako 1.7 l pokaže suviše slaba, još uvek je 2.0L 101 KS i 125 KS 2.2l – nažalost neće biti kao pouzdani kao i najslabiji brat.

2,0 DI, 2,0 DTI i 2,2 turbo dizel. Najbolja stvar kod ovih motora je što su pokretani dobrim starim razvodnim lancem! Inače, koncepcija motora je čudna, jer ima 16 ventila te samo jedno bregasto vratilo. Inače ovo su prvi 16 ventilski dizel motori sa direktnim ubrizgavanjem na svetu, te su striktno proizvod OPEL-a (ISUZU ovde nije imao uplita, kao ni GM, iako ih koriste). U slučaju, da ipak lanac morate promeniti, što je na granici incidenta. Ako kupite neki od ova tri dizel motora, morate se navići na malo veću potrošnju ulja, koja se kreće i do pola litre na 1000 km! Ipak, to je u slučaju ovih motora normalno! Pažnju obratite na menjač automobila, koji se nije pokazao dobar između ostalog i zbog problema sa gubljenjem / curenjem ulja, a posebno su loši menjači kodnog naziva “F18”.

Dizeli su uvek bili rak rana OPEL-a. Ova Vectra je startovala sa starim 1.7 TD motorom i slabašnih 82 ks, koja uz to nisu bila baš štedljiva (prosečno oko 7 l). Takođe, kultura rada tog motora je primerenija poljoprivrednim mašinama.

Od dizelaša, ugrađivani su 2,0 DI, 2,0 DTI i 2,2 turbo dizel. Svi su poznati po svom karakterističnom zvuku, pogotovo u leru, a ne očekujte preveliku prefinjenost u vožnji.

Preporuka je 2,0 DTI koji sasvim dobro vuče zahvaljujući turbini sa kojom ovaj motor razvija oko 100 konjskih snaga. Međutim, 2.0 Di (Direct Injection) koji se pojavio 1997.  je primer robusnosti i štedljivosti. Kultura rada mu je izuzetno viša od prijašnjeg 1.7 TD, ali ne baš kao kod VW-ovog TDI-ja. Prosečna potrošnja je oko 5.0 litara, te ima 82 KS (kao i 1.7 TD) ali 185 Nm pri 2000 o/min. Performanse su na nivou benzinca 1.6 sa 75 KS.
Motor 2.0 DTI je za redizajniranu Opel Vectra B je pojačan na 230 nm, dok mu je snaga ostala ista, 101 ks! Krajnja brzina Vectre s tim motorom je 195 km / h.

Mana Opel Vectra B 2.0 DTI je pumpa visokog pritiska, mora se remontovati nakon pređenih 150 – 200 hiljada.

Motor 2.2 DTI koji se pojavio u redizajniranoj Opel Vectra B 2001 godine je najbolji izbor što se tiče dizel motora. Ima 125 ks te 270 nm pri ekstremno niskih 1500 o/min. Izuzetno je elastičan i brz. Krajnja brzina je 208 km/h (kao Passat 1.9 TDI sa 130 ks) dok do 100 km/h ubrzava za 10.3 sec. Prosečna potrošnja mu je manja od 2.0 DTI motora, te se kreće između 6 i 6.5 litara.

Što se tiče motora – najmanje problematičan je benzinski motor 1.6 l 100 KS 75 KS i 1.7 dizel i 82 KS, pozajmljen iz Isuzu. Dok 1.6 l 100 KS varijanta ipak nekako ide, druga dva motora ometaju (usporavaju) saobraćaj na putu.

Opel Vectra B pogon se uvek prenosi na točkove prednje osovine preko 5 – stepenim manuelnim menjačem ili automatskim sa četiri brzine. Ova suspenzija (kako dolikuje srednje klase automobila) ispred tradicionalnog sistema zasnovanog na MacPherson, i pozadi multi-link sistem.
Zadnje vešanje čini set poprečnih i uzdužnih ramena, gde takođe nije bilo problema. Jedini problem se može javiti kod zadnjeg uzdužno postavljenog plivajućeg ramena, ali to u slučaju da je auto bilo udareno ili da je «upalo» u neku nasu rupu na putu. Vešanje je inače tvrdo podešen, te tu Vectra briljira voznim svojstvima, ali udobnost trpi, posebno kod kratkih poprečnih neravnina. Amortizeri su vrlo izdržljivi, te ni tu nije bilo nekih problema. Ukratko, vešanje Vectre nije neko remek delo tehnike gledajući sa zapadnoevropske tačke gledišta, međutim sa nase tačke gledišta on je jednostavno fenomenalan, jer su kvarovi ispod proseka.

Oni koji vole brzu vožnju oduševiće se kočnicama na modelima Opel Vectra B 2.0 16V i Opel Vectra B 2.5 V6, dok su takve kočnice posle ugrađivane i na sve redizajnirane modele s kraja 1999., pa do prestanka proizvodnje (prednji disk: samoventilirajući 288x25mm, zadnji 275x10mm). Modeli 1.6 16V, 1.8 16V, 2.0, 2.0 Di te 2.0 DTI imaju vrlo dobre kočnice (1995-kraj 1999). Model 1.6 sa 75 ks nazad ima bubnjeve koji vrlo dobro obavljaju svoj posao.

Istorija modela – Opel Vectra B :
leto, 1995.: Premijera Opel Vectra B (limuzina i karavan verzija), motor 1.6 (75 KS), 1.6 16V (101 KS), 1.8 16V (116 KS), 2.0 16V (136 KS), 2.5 V6 24V (170 KS), 1.7 TD (turbo dizel , pred – komora , 82 KS);
leto, 1996.: Pojavila se karavan verzija ,2.0 16V DI (turbo sa direktnim ubrizgavanjem , 82 KS) umesto 1.7 TD;
jesen, 1997.: 2.0 16V motor (112 KS) i 2.0 DTI 16V (turbo sa direktnim ubrizgavanjem, 101 KS). Sportska verzija i sa motorom 2.5 V6 24V (195 KS);
februar, 1999.: modernizacija, restailing, manje promene (novi prednji branik, hromirana rešetka okvir);
leto, 2000.: Nova serija motora: 1.6 16V (101 KS), 1.8 16V (125 KS), 2.2 16V (147 KS), 2.6 V6 24V (170 KS), 2.0 16V DTH (turbo sa direktnim ubrizgavanjem, 101 KS), 2.2 DTI 16V (turbo – dizel sa direktnim ubrizgavanjem, 125 KS);
jesen, 2001.: Premijer Opel Vectra C;
2002.: Kraj proizvodnje Opel Vectra B ;

KVAROVI  – Opel Vectra B

Nakon 1999-te je urađen i redizajn Opel Vectra B pa vlasnici ovih modela kažu da je većina problema nestala.

Najveću pažnju pri kupovini Opel Vectra B obratite na vešanje i kompletnu elektroniku u kolima.
Takođe, večiti Opelov problem je rđa pa proverite zadnje koševe koji obično prvi stradaju.
Redizajnirane Vektre imaju bolje vešanje pa na ovom polju ne bi trebalo da bude većih problema, ali pri kupovini oslušnite rad motora, jer bilo kakvo škripanje ili lupanje nagoveštava potencijalni problem sa vodenom pumpom pa, u krajnjem slučaju, i motorom i menjačem.
Ovi kvarovi i nisu toliko skupi koliko recimo kvar klima uređaja, pa dobro proverite njegov rad. Kvačilo je takođe podložno bržem habanju pa iako nije skup deo za zamenu, proverite njegovu potpunu ispravnost.
Prema fabrici, zupčasti kaiš se menja na svakih 65 000 km, pa zavirite u servisnu knjižicu jer ako pukne, može da uništi ceo motor.

Što se tiče motora – najmanje problematičan je benzinski motor 1.6l 100 KS i 75 KS i 1.7 dizel sa 82 KS, pozajmljen iz Isuzu. Dok 1.6l 100 KS varijanta ipak nekako ide, druga dva motora ometaju (usporavaju) saobraćaj na putu. Postoje, naravno, i jače jedinice – od benzinaca na 116 – 125 KS 1.8L, 2.0L i 2.2L 136 KS 147 KS. Posebno poslednja dva motora su sasvim žustri, ali nažalost se kvari. Često zapuši EGR ventil, i pored toga, sistem paljenja propada i razni senzori. Takođe, ne paničite, s vremena na vreme treba pogledati merač ulja, da li ima ulja. Ovi motori piju ulje. Daju dobre performanse i lep zvuk i ne daju ništa više.

Opel Vectra B 1,6 16V. Motor se ugasio i nema varnice na bobinama (svećicama), razlog može biti masa tela bobine.

Opel Vectra B 1,6 16V. Gubitak snage motora, nema greške motora u memoriji, proverite remenicu radilice da li ima oštećenja, da li se remenica pojela na mestu gde ide kajla radilice, ako je potrebno zameniti remenicu radilice.

Što je još gore je da poznati benzinski motori 1.8 16V, 2.0 16V i 2.2 16V . U njihovom slučaju, uvek postoji kvar senzora radilice i bregaste osovine (problem se odnosi uglavnom na 2.0 16V motor), poput pucanja izduvnog kolektora, zapušen EGR ventil, kvar pumpa za vodu, curenje rashladne tečnosti i kvar komponenti sistema za paljenje.

Opel Vectra B 1,8 16V, često se kvare senzor radilice i bregaste:
Simptomi kvara senzora bregaste su: često variraju obrtaji motora, gašenje u leru ili povećana potrošnja goriva.
Simptomi senzora radilice su: motor teže startuje i teže prelazi 4000 o/min.

Motor 1,8 16V, regulator ler gasa može da se zaglavi od uljnih isparenja, najčešće je dovoljno samo ga očistiti.

Ako se odlučite za 101 konja , 16 ventila, verzija 1.6 – litarskog motora, onda morate računati sa činjenicom da u svakom trenutku, može doći do oštećenja na EGR ventilu ili neočekivanih problema sa zupčastim kaišom, tako da bi trebalo skratiti interval između zamena zupčastog kaiša i za polovinu.

Kod dizel motora 2,2 l i 2,0 l sa direktnim ubrizgavanjem, postoji problema sa lošim pumpama za gorivo, regulacionim ventilom kompresora, a vrlo često strada dihtung glave.

Motor podrhtava u vožnji, pogrešan prazan hod, automobil teško pali kada je hladan, proveriti senzor temperature rashladne tečnosti i vezu na senzoru temperature rashladne tečnosti, hoće biti slaba veza zbog vibracija.

Opel Vectra B 2.0 DTI može da teško pali ujutro, uzrok je O prsten u brzo oslobađajućom priključku filtera goriva. Gorivo se vraća nazad u rezervoar, kada je vazduh u sistemu isprazni filter. I potrebno je dugo verglanja pri startovanju motora. Lek je nova O prstenovi i kao zaštita ,nepovratni ventil u liniji rezervoara goriva.

DI 16v, šta se dešava, ulje se skuplja u 16v glavi motora i treba mnogo vremena za ponovno vraćanje ulja u karter. Proverite ulje, posle sat vremena od gašenja motora i dobićete lažno nisko čitanje nivoa ulja, što vas vodi da prepunite motor sa svežim uljem.

DT motor. Zviždanje iz turbine, javlja se tokom faze punjenja, propušta ili dihtung izduvne grane ili izduvna grana.

Kvar servo pumpe, na oko 35 000 km.

Vectre B iz prve dve godine proizvodnje su znale imati i probleme sa prskanjem goriva iz creva koje vode od rezervoara, to je Opel rešio besplatnim pozivom u servis.

Kod kupovine, posebnu pažnju obratite na sve pumpe (za gorivo i druge), jer žalbe zbog otkazivanja ovih delova nisu bile tako retke.

Zupčasti kaiševi na 4-cilindričnim 16v motora, imaju problem da remenica pumpe za vodu, zbaci zupčasti kaiš, pa najbolje da se pumpa za vodu menja kada se menja i zupčasti kaiš.

Preporuka proizvođača kod motora sa osam ventila zamena zupčastog kaiša na 120 000 km ili svakih osam godina, i kao kod motora sa 16 ventila na svakih 60 000 ili svake četiri godine.

Naponski udari iz alternatora šteti senzoru bregaste osovine. To se sprečava promeni ožičenja motornog prostora, ožičenje senzora radilice i bregaste je odvojeno od ožičenja altenatora.

Juna, 2000. opoziv V6 modela zbog kvara radilice.

Problemi, kvar kvačila ne mora biti posledica neuspeha povratnog ventila u cevovodu, nego kvar glavnog cilindra kvačila ili cilindar kvačila na menjaču.

Ako nešto lupka u Vectri iz zadnjeg dela, verovatno se radi o lupanju rezervoara za gorivo, što je rešeno na verzijama iza 98-e godine.

Do 1999., zaštita od korozije karoserije nije bila najbolja, situacija se popravila posle restailinga 1999.

Nije bilo većih problema sa električnim uređajima na vozilu. Ponekad samo ne rade podizači prozor na vratima i centralno zaključavanje.

Na instrument tabli će se upaliti i ugasiti svetla bez razloga, još jedan problem je nestajanje tekst na ekranu.

Ponekad nepravilno funkcionišu ABS, koji je obično izazvan oštećenjem jednog od senzora na točkovima. Česti je razlog propadanje kablova sa senzora točka.

Sitnijih problema sa karoserijom je bilo kod nekih verzija sa 5 vrata, gde je dolazilo do curenja vode u prtljažnik.

Kao učestali problem na prvim Opel Vectra B javljalo se zaglavljivanje volana.

Kad trapa često stradaju: napred stabilizatori, a nazad prigušni silen blokovi.

ZAKLJUČAK

Opel Vectra B je dobar porodični automobil. Puno prostora pozadi zahvaljujući produženom međuosovinskom rastojanju, dobro oblikovanu sedišta i dinamični motori su značajna prednost Opel Vectra B . Takođe , delovi su relativno jeftini i lako dostupni, ozbiljni problemi nisu previše česti.


Opel Vectra cena – pregled polovnjaka


Ostavite odgovor