Opel Corsa C 2000. – 2006. – polovnjak, iskustva, kvarovi

Opel Corsa C

Opel Corsa C

Sa masovnom proizvodnjom i velikom tražnjom u autoindustriji, supermini sektor je veoma profitabilan za proizvođače. Ali je isto tako i veoma konkurentan, tako da automobil mora da bude poseban kako bi dobro prošao.

Treća generacija malog Opela pokazao se uspešnim kao i prethodne dve generacije. Ovaj koncept gradskog automobila, još uvek je atraktivan.

Opel Corsa C se ne ističe nijednom posebnom osobinom, ali je kao celina jedan od najpopularnijih malih automobila. Zavodljivim izgledom, imidžom i odličnim kvalitetom, nije ni čudo što je ovaj automobil bio među tri najprodavanija u Evropi.

Zahtevi kupaca su visoki i teško ih je zadovoljiti. Pri kupovini Corse C obratite pažnju na stanje u kom se nalazi, na tržištu ima dosta Corsi, pa dobro pogledajte ponudu. Kupovina Corse je dobra kupovina tvrde bivši vlasnici. Niska cena eksploatacije će Vam se sigurno dopasti.

Corsa nije preterano uzbudljiva za vožnju, osim modela 1.8 SRi. Ali dizajnirajući ovaj automobile u Opel-u dinamika nije imala primarni značaj, već pouzdanost i komfor.

Birajući auto izaberite onaj sa paketom Comfort i Elegance i imaćete dobro opremljeno vozilo. Možda Vam neće izazvati osmeh na lice, ali vremenom će Vam prirasti srcu kako je budete vozili i otkrivali njene talente.

Sa proizvodnjom Corse C započeto je oktobra, 2000., i to najpre u Nemackoj, dok je kasnije proizvodnja nastavljena i u drugim koperantskim fabrikama, širom Evrope i sveta. Kraj proizvodnje ovog modela je jun, 2006. Proizvodila se i prodavala u verziji sa 3 ili 5 vrata. Verzija sa 3 vrata, nosi fabričku oznaku F08.

Najpoželjnija automobili su, svakako, oni koji nisu skupa za održavanje, a upravo takva je i Corsa C, koji je lako održavati, jer je Opelova servisna mreža kod nas dobro razgranata, a delova za ovaj nemački auto ima gotovo na svakom koraku.

Iako je malih gabarita, Corsa C u Srbiji uspešno igra ulogu porodičnog automobila. Ukoliko vam se ovaj automobil dopada, ostaje vam samo da odaberete odgovarajući motor za njega, što vam neće predstavljati problem pre svega zbog bogate ponude agregata.

KOMFOR – Opel Corsa C

Opel Corsa C

Corsa C je znatno bezbednija, prostranija, kvalitetnija i udobnija od Corse B. Corsa C je u odnosu na prethodni model, porasla taman toliko da na zadnjem sedištu nudi par centimetara više za noge i glave putnika, ali je prtljažnik, nažalost, ostao skromne zapremine od 260 litara (mada je to i neki prosek klase). Kvalitet napredak je primetan čak i za laike. Unutrašnjost je znatno kvalitetnija, bolje obrada. Odeljak motora je dobro izolovana u odnosu klase.

Modeli namenjeni tržištima Evropske unije su serijski imali servo upravljač, prednje vazdušne jastuke i ABS sistem, kao i upravljač podesiv po visini. Nije teško pronaći i verzije Corse sa boljom opremom, klima uređajem, bočnim vazdušnim jastucima, CD plejerom i alu felnama, ali je tada cena osetno veća. Najniža cena polovne Corse C je u Belgiji, a najbolja ponuda u Nemačkoj.

Glavni adut Korse je njen izgled. To je, otprilike i jedini adut ovog automobila. Ostalo je sve, nekako prosečno.

Recimo, u odnosu na konkurente koji su vremenom rasli, Korsa je ostala isti mali auto pa sada spada među najmanje u klasi. Mesta na vozačevom sedištu nema dovoljno ni za one malo više rastom, a ni ostala mesta predviđena za putnike ne daju ama baš nikakav komfor.

MOTOR – Opel Corsa C

Opel Corsa C

Opel Corsa C

Motori nikada nisu bili problem kod Corse.

Motorizacija Corse C zasniva se na velikoj paleti motora – pet benzinskih i četiri dizel agregata. Svi odreda ispunjavaju Euro 3 standard o emisiji izduvnih gasova. Početkom 2000. godine, u Corsu C su se ugrađivali benzinci od 1.0, 1.2 i 1.4 litra i dizelaši sa direktnim ubrizgavanjem goriva u cilindre – 1.7 DI i 1.7 DTI.

Kod nas je najpopularnija najjeftinija verzija sa 1.0 12V trocilindričnim motorom od 58 KS i maksimalnim obrtnim momentom od 84 Nm pri 3800 obr./min.

Motor 1,0 12V, trocilindrični dizel sa litre i 58 ks. Idealan je izbor za one koji se pretežno voze gradom (troši u proseku samo 6,5 litara goriva), ali i vozače kojima su performanse na poslednjem mestu. Ipak, postiže pristojnu maksimalnu brzinu od 155 km/h, doduše – uz malo više muke i uz još više buke. Naravno, pod bukom mislim pre svega na trocilindrični motor koji nije preterano uglađen, a posebno se „dere“ kada obrtaji motora pređu 4000 obr./min.

Primetno bolji, i neznatno skuplji izbor je verzija sa 1.2 litarskim motorom od 75 KS. Cilindar „viška“ u odnosu na najslabiji motor znači ravnomerniji razvoj snage, veću elastičnost i manje buke. Ovaj agregat raspolaže sa obrtnim momentom od 110 Nm pri 4 000 obr./min., što je za karoseriju tešku 1010 kilograma sasvim dovoljno za pristojne performanse, tačnije ubrzanje do 100 km/h iz mesta mirovanja za 13,0 sekundi i maksimalnu brzinu od 170 km/h. U proseku „popije“ nešto više od 7,0 litara bezolovnog benzina, ali se ipak radi o dugovečnijem motoru od Opelovog trocilindraša. Ukoliko godišnje prelazite oko 10 000 km i planirate da sa Corsom idete i na neka duža putovanja, smatram da ovaj motor predstavlja „zlatnu sredinu“.

Za one zahtevnije, bolji izbor je svakako 1.4 litarski agregat sa 16 ventila koji i težoj Astri II obezbeđuje pristojna međuubrzanja. Pomenuti motor raspolaže snagom od 90 KS i maksimalnim obrtnim momentom od 124 Nm pri 4000 obr./min. Nije preterano štedljiv (u proseku troši više od 8,0 litara), ali je zato uglađen u relativno tih. Sa ovim motorom, Corsa C na auto putu lako dostigne brzinu od 180 km/h, ali je tada buka zbog udara vetra poprilična.

Eksluzivna Corsa C 1.8 GSI se može pohvaliti sa 125 „metalnih konja“ i odličnim ubrzanjima, ali oslanjanje ovog automobila nije u skladu sa mogućnostima ovog moćnog motora. Pored toga, najbrža Corsa C ima sve one nedostatke kao i pitomije verzije: nedovoljno direktan upravljač, menjač koji povremeno zapinje i rano podupravlja. Uz to ima još tvrđe i samim tim neugodnije ogibljenje, ali zbog toga na autoputu leži dovoljno mirno i pri velikim brzinama, odnosno i pri 202 km/h, što je i maksimum ovog sportskog „mališana“.

Opelovi dizelaši možda nisu najbolji, najtiši i najsnažniji, ali je ovaj nemački proizvođač sa serijom DI i DTI motora od 1.7 litara napravio korak unapred kada su dizel motori u pitanju. Slabiji motor od 65 KS (DI) je dovoljno elastičan i izuzetno štedljiv, sa prosečnom potrošnjom od 5,7 litara evro dizela, koliko troši i snažnija verzija DTI (75 KS).

Dizelaši jesu skuplji za održavanje, pogotovo u našim uslovima, ali su ipak bolja solucija za one koji „ne izlaze“ iz automobila, odnosno prelaze godišnje više od 20 000 kilometara.

Ukoliko želite gotovo novu Corsu, odličan izbor je verzija sa novim Twinport motorom od 1.229 ccm i 80 KS, koji prosečno troši manje od 7,0 litara. Još bolju investiciju predstavlja Corsa sa odličnim FIAT-ovim agregatom od 1.3 litra (JTD koji je Opel „prekrstio“ u CDTI) i 70 KS. Moderni common-rail motor sa 16 ventila i dva bregasta vratila je elastičan (raspolaže obrtnim momentom od 170 Nm pri samo 1750 obr./min.), dovoljno tih i izuzetno štedljiv sa prosečnom potrošnjom od 5,5 litara evro dizela. Neznatno žedniji je motor 1.7 CDTI, takođe common-rail, sa 100 KS. Sa njim Corsa postiže maksimalnu brzinu od 188 km/h.

To je veoma jednostavan auto za vožnju. Rukovanje je precizna. Jedna od promena u 2003., je da je servo standard u celom opsegu, božji dar prilikom vožnje u gradu i za parkiranje , mada i dalje izgleda beživotno brzinom. Sportski SRI verzije daje najbolje rukovanje za one koji žele više zabave i one sa 1.8 motorom imaju dodatnu sigurnost kontrole proklizavanja.

Istorija modela:
2000. : Premijera modela Corsa C sa širim međuosovinskim izdanjem, novim stajlingom i izborom boljih paketa opreme od predhodnika, 1.0 12V motor (58 KS), 1.2 16v (75 KS), 1.4 16v (90 KS), 1.8 16V (125 KS), 1.7 16V (turbo – dizel direktno ubrizgavanje , 65 KS ili 75 KS);
2001. : Daljinska centralna brava postaje deo standardne opreme. Sportski paket opreme SXi predstavljen u toku godine sa tvrđim oslanjanjem i belim detaljima na komandnoj tabli;
2002. : Pojava sportskog OPC sa 1.6 16V ( 175 KS ); Uklonjen centralni naslon za glavu na zadnjoj klupi kritikovan zbog slabe vidljivosti. Kasnije u toku godine predstavljena Corsa ECO sa Easytronic automatskim menjačem, smanjenom težinom i boljim pneumaticima.
2003. : Restailing (blago modifikovan prednji deo vozila, uz novu masku, prednje i zadnje branike i zatamnjena zadnja svetla), novi motor 1.0 12V Tvinport (60 KS), 1.4 16V; Tvinport (90 KS), 1.3 CDTI 16V (turbo, komon-rejl, 70 KS), 1.7 CDTi 16V (turbo, komon-rejl, 100 KS); Easitronic.
leto, 2006. : Premijera Corse D (četvrta generacija).

Pre kupovine Corse treba znati:
– sistem za upravljanje, vlasnici su se žalili na vibriranje volana u vožnji i bila je potrebno servisirati sistem. Proverite da li volan stoji pravo u vožnji i osluškujte vibracije.
– anlasera, dolazilo je do prestanka rada i uglavnom je bio zamenjivan u garantnom roku. Proverite stanje ispod haube da li ima tragova topljenja žica.
– menjač , manuelni menjači su uglavnom dobri, dok automatski Easytronic može biti problematičan. Grčevito menjanje brzina može ukazati na problem koji se može rešiti elektronskim resetovanjem.
– elektrika, Corse imaju česte probleme sa elektrikom i to sa radio uređajem, električnim ogledalima i sa klimom. Pre kupovine obavezno proverite ove stvari.
– limarija, proverite unutrašnjost vrata od korozije izazvane skupljanjem vode.

KVAROVI – Opel Corsa C

Korse su se pokazale kao pouzdani automobili. Treba proveriti da li je auto redovno održavan, tj. da li je redovno menjan zupčasti kaiš, jer u slučaju njegovog pucanja strada veći deo motora pa je popravka veoma skupa. Imajući u vidu da je ovo Opel, a oni su poznati po rđi na sajtnama i zadnjim krilima, bacite pogled i na ovaj deo mada je ova Korsa, izuzetak po tom pitanju za sada. Vreme će pokazati.

Merač protoka vazduha pravi probleme kod većine verzija, EGR ventil (opet stara boljka), a na maratonskim testovima najslabije je prolazio trocilindrični agregat koji je, doduše, jeftin za održavanje, ali nije pojam kvaliteta, te su već posle 100000 km vidljivi znaci trošenja. Neke statistike kao glavni minus ovog modela ističu probleme sa servo upravljačem, kao i havarije motora zbog pucanja zupčastog kaiša (kod motora koji ga imaju).

Sasvim uobičajeno za prednji deo izduvnog sistema 1,0 12v strada zbog zamora metala od vibracija.

Maja, 2006. podsećanje da se proveri zupčenje, podešenost, lanca na 1.0 litra , 1.2 i 1.4 TVINPORT motorima.

1.2 16v izgleda da ima mnogo problema sa kvarom bregaste osovine. Uzrok loma bregaste osovine, labavi zavrtnji držača bregaste osovine. Ovi zavrtnji se moraju proveriti, trebalo bi da svi zavrtnji se pričvršćuje na minimum 8 Nm, ako su zavrtnji labavi, dolazi do loma bregaste osovine.

Vodena pumpa kod 1,4 – litarskog motora, može vremenom zbaciti zupčasti kaiš i dovesti do uništava motor. Zato je najbolje da se promeni pumpa kada se menja zupčasti kaiš.

Bio je poziv iz Opela, da se na motoru 1.4 16v Tvinport proveri zavrtnji nosača bregaste kao i kod motora 1.2 16v Tvinport motori u Corsas. Izgleda da su identifikovane serije iz fabrike motora u Španiji, a svi brojevi motora počinju sa 19F.

Hladnjak ulja kod motora 1.248 ccm dizel je sastavljen sa nosačem filtera ulja, koristeći tečnost za hlađenje motora za hlađenje ulja i dolazi do pojave pukotine na hladnjaku i mešanja rashladne tečnosti i ulja. Proverite čep na posudi dolivanje rashladne tečnosti, da li ima znakova ulja na njemu.

Opoziv za 1.7di i 1.7DTi usled kvara kabla baterije.

Menjač. Vrlo često postoji problem sa spoljnim mehanizmom za pomeranje. Ako ne možete da promenite brzinu, ne mora da bude kriv prenos, problem može predstavljati plastike na polugama. Posle zamene hardverski problem potpuno nestaje.

Električna instalacija, postoji problem sa kvarom elektromotora brisač, često će izgoreti električni motor zadnjeg brisač. Vrlo često postoji kvar imobilajzera i elektronskih podizača stakla.

Mart, 2006. Pozivi korse C u servis, zbog eliminisanja problema električnog kratkog spoja u ABS-u i time sprečili mogućnost izbijanje vatre, prodora vode u instalacijama abs može da izazove kratak spoj i požar.

Elektro hidraulični servo volana je čest problem.

Postoje sumnje u trajanje kvačila Easitronic menjača, tako da treba proveriti, da li je promena brzine glatka.

Može doći do prodora vode, kroz pregradni zid, jer kočioni cilindar pričvršćen na servo koji je vezan za pregradu. Ako servo nije lepo namešten na pregradni zid, omogućava prodor vode u automobil.

Uobičajeni su kvarovi zadnjih ležajeva točkova.

Proverite volan, centralna matica može da spadne, da se olabavi.

Trajnost izduva kod Corsa C, treba napomenuti da ako se Corsa vozi na kratkim relacijama, u gradu. Izduv se ne ugreje uvek, onda se akumulira kondenzacija voda koja ne može da ispari, ostaje u izduvu i dolazi da rđanja.

Kod korse, ako merači na instrument table variraju i kontrolne lampice nasumično svetle, problem je najverovatnije u kontaktima, skinuti instrument tablu i podmazati kontakte.

Bučni klima uređaj na 2500 – 3000 o/min motora ,kada je visoka spoljna temperature, proveriti da li klima nije prepunjena, neispravno povezane cevi, cevi klime u kontaktu sa karoserijom.

Opel Corsa C

 


Polovnjak Opel Corsa cene – pregled


4 Comments

Ostavite odgovor