Opel Commodore 1967. – 1982. – Istorija modela

Opel Commodore

Opel Commodore

Rekord s dva dodatna cilindra kao prečica do žuđenog prestižnog statusa

Recept za kreiranje ‘novog’ modela, odavno poznat, pogotovo u SAD, i Opel je uspešno primenio. U karoseriju Rekorda stavio je veći motor, sa 6 umesto 4 cilindra, dodao luksuzniju opremu i povećao cenu, kako bi stvorio osećaj prestiža. Na takav trik ljudi dobrog ukusa retko nasednu, ali postojala je baza kupaca tako da je Commodore preživi čak petnaest sezona i tri generacije modela.

Opel Commodore

Opel Commodore

Kolekcionarima su zanimljive samo prve dve, i to u snažnijim, sportskim verzijama GS i GS/E. Kod nas je najčešća bila treća, a neki su modeli nosili i naziv Kikinda, po gašenju modela prebačen na veći Senator. Prvi je GS/E imao 150, a model druge generacije čak 160 KS – sa crnim vinilnim krovom bili su to svojevrsni evropski ‘muscle cars’ modeli, čak i ponašanjem na putu nalik na američke uzore.

Opel Commodore

Prodano je čak 156.330 primeraka prve generacije, od čega samo 2574 GS i GS/E. Najbolje pamtimo coupe verziju, ali prvi je rađen i kao limuzina sa 2 ili 4 vrata, i drugi je imao 4-vratnu verziju, a na trećem coupea više nije ni bilo. Tada je prvi puta ponuđen i karavan. Osim u detaljima, bili su karoserijski identični Rekordima C, D i E. Prve dve generacije imale su i trkačkih uspeha te su danas popularne među kolekcionarima Opela.

Autor: Dino Milić Jakovlić

Preuzeto sa: autoportal.hr


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *