Održavanje polovnog Renaulta Meganea Sedana 1.6 16v i 1.5 dCi (2003.-2008.)

Renault Megan

Renault Megan

Prilikom kupovine polovnog primerka Renault Megana izbegavajte modele sa početka proizvodnje, dok su najbolji primerci proizvođeni nakon redizajna 2006. godine.

Kao što je bio slučaj i sa prvom generacijom Meganea, Renault je i na osnovu druge generacije popularnog kompakta razvio sedansku verziju.  Sedan je zbog neuobičajene konstrukcije, barem dimenzijama bio puno bliži automobilima iz srednje klase. Konstruisan na platformi karavanske verzije, sedanski Megane ima i duže međuosovinsko rastojanje od berline (2.686 milimetara). Samim tim je i dobio veći prostor u unutrašnjosti i prostraniji prtljažnik od kraćih verzija. Međutim, Megane Sedan druge generacije postao je punopravni član društva polovnih vozila kada je došao novi Fluence, a poslednji proizvedeni Sedan obeležio početak nove, “penzionerske” ere.

Osetljive plastične površine na vratima i na konzoli , tokom eksploatacije će zasigurno ostati ukrašene ogrebotinama i oštećenjima. Nešto bolji kvalitet plastike imaju modeli nakon redizajna.

Osvajanjem nagrade za Evropski automobil 2003. godine, Megane je dobio odličnu odskočnu dasku, pa su Evropljani požurili u salone i kupili prilično veliki broj berlina i kupea. Sedan je ipak ostajao na nižoj stepenici koju su Evropljani preskakali, pa i nije bio baš među najprodavanijim Meganeima.

Takođe, osetljiva plastika na vratima i na konzoli kod primeraka sa nižim paketima opreme brzo se “ukrašavala” sitnim oštećenjima, što je svakako smanjivalo ugled kompakta koji stoji u istoj ravni sa nekim nemačkim primercima. Štaviše, i plastika se nakon nekoliko hiljada pređenih kilometara počinjala oglašavati, što je i bio znak da je Meganeu potreban opsežniji redizajn. Međutim, većina takvih problema uglavnom je prevaziđena i pre redizajna. Ustvari, već nakon dve godine od početka proizvodnje, Megane je postao kud-i-kamo kvalitetniji i čvršći. Zbog toga je najbolje zaobići modele sa samog početka proizvodnje iz 2003. godine, pa čak i one iz 2004. godine, dok su oni novijih godišta dobra prilika za kupovinu.


  Renault Megan Renault Megan Renault Megan Renault Megan


Redizajn je usledio 2006. godine. Tri godine nakon početka proizvodnje, Megane je došao podmlađen i značajno unapređen. Unapređenja kao što su korišćenje otpornijih materijala u unutrašnjosti, sitne promene na vešanju, novi paketi opreme i rekonstrukcija elektronskih sistema koji su izazivali probleme, Meganea su vratila na puteve uspešnih automobila. Uz određena konstrukcijska rešenja koja olakšavaju servisiranje prostih operacija, kao što je izmena prednjih sijalica, Megane je konstrukcijski ostao veoma poželjan automobil.

 Još od dolaska na tržište, Megane je bio cenjen zbog izuzetno ekonomičnih i efikasnih motora. Najpopularniji su postali modeli sa 1,6-litarskim benzincem i sa 1,5-litarskim dCi motorom koji su razvijali 110, odnosno 105 KS. I jedan i drugi danas su cenjeniji nego ikada pre. Dovoljno su pouzdani, ali i snažni, a prema svim prilikama ta dva motora su verovatno i najbolja iz prve generacije auta iz novog milenijuma. Zanimljivo je to da na tim motorima nema standardnih problema, mada je Common Rail pumpa, koja je i konstrukcijski odvojena od sistema za ubrizgavanje goriva nešto osetljivija na goriva koja nisu u skladu sa evropskim propisima. Naravno, najbolje se uveriti u ispravnost pumpe koja je zadužena za održavanje konstantno visokog pritiska u sistemu pre kupovine automobila, te izbegavati benzinske pumpe sa upitnim kvalitetom goriva.

U svakom slučaju, tržište polovnjaka obiluje polovnim Meganeima. Zbog toga je, između ostalog, i cena značajno niža od one kod konkurenata, a prilikom kupovine najbolje je izbegavati modele sa početka proizvodnje. Nešto mlađi modeli, a posebno oni nakon redizajna koji je bio 2006. godine, nameću se kao izvrstan izbor za pojedince kojima je budžet ograničen.

Problemi i opozivi

Renault Megane druge generacije, u toku pet i po godina na tržištu opozvan je ukupno šest puta.
– Renault je 30.11.2004. godine prvi put opozvao Meganea. Na 300 opozvanih Meganea RS-ova, problem je bio izražen na provodnicima kočionog ulja koje je bilo preblizu prednjim diskovima. U određenim slučajevima, spojevi između kočionih creva mogu se ošteti zbog kontakta sa diskom, što dovodi do curenja kočionog ulja i slabljenja kočionog sistema. Na opozvanim modelima kočiona creva su delimično izmeštena, a oštećenja su sanirana. Opoziv je registrovan pod oznakom R/2004/205.
– Najveći opoziv Megana i Scenica druge generacije Renault je napravio u šestom mesecu 2006. godine. Na 57.995 opozvanih primeraka problem se manifestovao gubitkom kočione sile, koji je bio izazvan nedostatkom graničnika koji onemogućuje prevelik pritisak na pedalu kočnice. Na modelima na kojim je nedostajao takav graničnik, naknadno je ugrađen. Opoziv je registrovan pod oznakom R/2006/078.
– Renault je opozvao i 173 Megane-a Coupe-a u desetom mesecu 2010. godine. Prednja sedišta nije bilo moguće adekvatno namestiti u odgovorajuću poziciju, jer je mehanizam za podešavanje sedišta bio oštećen. Pored toga, problem se pojavio i na metalnoj strukturi sedišta, koja nije bila dovoljno snažno spojena sa ostatkom konstrukcije. Na opozvanim primercima, Renault je zamenio sve oštećene elemente, a opoziv je registrovao pod brojem R/2006/178.
– U desetom mesecu 2006. godine opozvano je 217 Clija treće generacije i Meganea druge generacije. Problem je bio izražen na automatskom menjaču, koji je bez namere vozača prelazio iz automatskog u manuelni način rada. Takođe, na tabli sa instrumentima često je pisala pogrešna pozicija menjača, dok je u nekim slučajevima menjač bez potrebe selektovao treću brzinu. Na opozvanim primercima zamenjen je kompjuter koji upravlja automatskim menjačem, a opoziv je registrovan oznakom R/2006/176.
– Na 5.354 Scenica i Meganea Sedana druge generacije proizvedene od osmog meseca 2003. godine do desetog meseca 2003. godine, problem je bio izražen na prednjim sedištima koje nije bilo moguće adekvatno namestiti u odgovarajaću poziciju. Isti problem bio je izražen na kupeima, a Renault je rešavao problem zamenom oštećenih elemenata. Opoziv je registrovan brojem R/2006/177.
– Renault je posljednji put opozvao Meganea drugog meseca 2008. godine. Na 545 primeraka Meganea RS-a, nisu ugrađeni Isofix nosači dečijeg sedišta, što je onemogućilo postavljanje Isofix sedišta, kao ni postavljanje praktične mreže u prtljažnik. Opoziv je registrovan brojem R/2007/188.

Tehničke karakteristike

Renault Megane Sedan  1.6 16v (110 KS)   1.5 dCi (105 KS) 
Zapremina motora (ccm) 1.598 1.461
Snaga motora (kw/KS) 81/110 78/105
Obrtni moment (Nm – obr/min) 152/4.200 240/2.000
Kočnice (naprijed/nazad) disk/disk
Međuosovinsko rastojanje (mm) 2.686
Dimenzije D/Š/V (mm) 4.498/1.777/1.460
Zapremina prtljažnika (l) 520/1.600
Maksimalna brzina (km/h) 192 185
Ubrzanje 0-100 km/h (s) 10,9 11,2
Prosečna potrošnja (l/100 km) 9,1 5,8

Napisa:Adnan Huseinagić
Izvor: proauto.ba


Ostavite odgovor