OD AM RADIJA DO MP3 PLAYERA…

 RADIJA

RADIJA

Ipak, danas je sasvim lako narezati kompilaciju omiljenih pesama i uživati u vožnji, međutim, put koji je audio tehnika prešla nije bio kratak ni lak i danas ćemo vam predstaviti nekoliko najbitniji izuma i ceo tajmlajn od ideje radija u automobilu do mp3 pleyera i 10 zvučnika sa woferom u prtljažniku…

 

1.  Prvi radio u automobilu (1922)

Mladi električar George Frost je 1922. godine prvi stavio radio u svoj Ford T. Iako to nije bio prvi auto radio bio je prvi radio aparat u automobilu i Frost je jednostavno uzeo veliki kućni radio i montirao ga uz leva vrata svog Forda. Iako je cela skalamerija bila velika i nepraktična, pokrenula je revoluciju…

Prvi radio u automobilu

2. Prvi pravi auto radio (1927)

Iako se ne zna tačno koja kompanija je prva ponudila prvi pravi auto radio, najeverovatnije je da je to bila Automobile Radio Corporation sa modelom Philco Transistone, 1927. godine. Ovaj uredjaj se kačio na električnu instalaciju vozila i imao je jedan zvučnik. Problem je bio u tome što je koštao 150$ u vreme kad je automobil stajao oko 650$ pa vam je onda jasno zašto i nije napravio veliki uspeh.

 Prvi pravi auto radio

3. Prvi masovno proizveden auto radio (1930)

Galvin Manufacturing Company je početkom tridesetih uspela da se probije sa modelom Victrola 5T71 koji je imao nešto nižu cenu od 110-130$. Uređaj se pokazao veoma popularnim, toliko da je firma odlučila da promeni ime i uzela reč “Motor” i ime modela “Victrola” i postala čuvena Motorola.

auto radio

4. Prvi FM radio (1952)

Iako su FM talasi u upotrebi još od 1933. godine, AM radio je masovno korišćen, kako sa kućne radio aparate tako i za one montirane u automobilima.  Ipak, 1952. godine, nemačka firma Blaupunkt izbacuje na tržište uređaj koji je mogao da čita FM i AM talase.

auto radio

5.  Radio koji sam traži stanice (1953)

Samo godinu dana nakon prvog FM/AM radija, druga čuvena nemačka firma Becker predstavlja svoj slavni model Mexico. Neki ga nazivaju i prvim premium automobilskim radijom a taj epitet je zaslužio sa vrhunskim kvalitetom izrade, visokom cenom i mogućnošću da sam traži stanice, što je tih godina bilo neverovatno!

auto radio

6.  Gramofon u automobilu (1956)

Ako za neke radio u kolima nije bio doljan, Chrysler je 1956. godine ponudio i opciju gramofona ispod komandne table. Ideja je bila interesantna ali su se korisnici susreli sa fatalnim manama ovog rešenja. Ploče su konstantno preskakale na neravninama i mogle su da se slušaju samo singlice a ne LP ploče, zbog dimenzija gramofona i ograničenja prostora.

auto radio

7. Prvi 8-Track  (1965)

Iako se gramofon u autu pokazao kao loše rešenje, inžinjeri nisu digli ruke i sredinom šezdesetih se pojavio 8 Track player kog bi mogli da nazovem pretečom audio kasete. Na njemu je moglo da se snimi oko pola sata muzike a ceo sistem je bio otporan na udarce i pouzdan u praksi. Ford je 8 Track prvi ponudio kao opciju na modelima za 1965. godinu a vrlo brzo ovaj sistem je postao veoma popularan i opstao čak do osamdesetih.

8. Prvi stereo (1968)

Iako je Becker već zaslužio svoje mesto u istoriji automobilske audio tehnike, 1968. godine, predstavili su model Europa II koji je bio prvi stereo uređaj. Prednji i zadnji zvučnici su imali po jedan kanal a ubrzo pojavio se i unapredjeni model koji je delio zvuk na levu i desnu stranu vozila.

auto radio

9.  Prva audio kaseta (1970)

Philips je napravio novu revoluciju u audio svetu kada je 1970. godine predstavio kasetu. Ne samo da je ceo uređaj bio kompaktniji i pouzdaniji, nego su korisnici mogli da sami snime svoje kompilacije na kasetu i time potpuno personalizuju ceo vozački ugođaj. Kaseta je postala mega popularna a u nekim delovima sveta i kod nekih korisnika (oldschool taksisti i kamiondžije) i dalje jedina audio opcija…

auto radio

10.  Prvi CD (1984)

Početak osamdesetih je bilo vreme nove audio revolucije sa prvim digitalnim nosačem zvuka, kompakt diskom. Naravno, samo je bilo pitanje vremena kada će se ova novotarija naći u autu i prvi je bio Pioneer 1984.godine dok je Sony to učinio godinu dana kasnije, 1985. CD je uveo potpuno novi kvalitet zvuka u autu ali su prvi uređaji imali sličnih problema kao i gramofoni, par decenija pre.

auto radio

11. Prvi MP3 (1998)

Kraj devedesetih nam je doneo i mogućnost rezanja diskova u sopstevnoj režiji kao i pojavu MP3 formata. Sve je to dovelo do prvog MP3 playera za auto koji je napravila firma Empeg. Danas su MP3 playeri u vozilima potpuno normalna stvar.

auto radio

 

Tekst: V.Herbez
Izvor: autocaffe.net


Ostavite odgovor