Novembar – početak zime za automobile

Pre svake zime odgovorni vozači i oni koji ne žele da imaju problema sa svojim automobilom, obave neophodne pripreme za hladnije vreme.

zime

Treba da dozvolite automobilu da se lakše prebaci u zimski režim rada. Osim što ćete ga tako sačuvati, spasićete i vašu pozadinu od nekih nepredviđenih situacija koje se dešavaju tokom hladnih meseci. Ovde mislimo na sprečavanje cupkanja pored automobila dok je napolju minus, kao i na druge dosadne probleme koje dolaze sa hladnoćom. Zato smo odlučili da u okviru ovog teksta damo svojevrsni podsetnik za pripremu vozila za hladne dane.  Evo šta je sada neophodno da obavite.

1. Pneumatici

pneumatik

Ni ne pomišljajte da tokom zime vozite na letnjim gumama! Ako ste već u finansijskom problemu i ne možete da nabavite zimske ili univerzalne pneumatike, onda bolje nemojte voziti automobil nego da ugrožavate živote. I vrapci na grani znaju da se letnje gume na niskim temperaturama ukrute (jer su napravljene od tvrđe smeše u odnosu na zimske) toliko da se mogu ponašati kao da su od plastike, što u ogromnoj meri utiče na povećanje puta kočenja, manevrisanje u krivinama kao i samog polaska. Bez obzira na to što zakon sada dozvoljava vožnju na ovakvim gumama (dubina šare min. 4 mm) ako na putu nema snega,leda i poledice, vaše je da razmišljate posledično. Kao što dete od četiri godine nećete voziti bez posebnog sedišta jer tako nije bezbedno a zakon to dozvoljava, tako zimi jednostavno zaboravite vožnju na letnjim gumama jer ćete  proklizavati, točkovi će šlajfovati i jednostavnonećete imati kontrolu nad vozilom. Takođe, i na zimskim, odnosno univerzalnim gumama minimalna dubina šare mora biti četiri mm.

2. Stavite čelične felne

felna

Ako imate aluminijumske felne, bilo bi najbolje da ih tokom zimskih meseci skinete i umesto njih postavite čelične koje nisu toliko osetljive. Industrijska so u velikoj meri može oštetiti aluminijum koji, osim toga, na niskim temperaturamapostaje krt i mnogo se lakše oštećuje, pa je čelik mnogo bolji izbor za zimu.

3. Akumulator

akumulator

Najosetljiviji deo automobila na niske temperature upravo je akumulator. Zato je važno da proverite u kakvom je stanju kako biste izbegli probleme poput mučnog jutarnjeg starta po hladnoći ili daleko bilo potpuno pražnjenje baterije, što bi vam onemogućilo da pokrenete vozilo. Znajte da se za pet, šest godina star akumulator smatra da je zašao u duboku starost pa razmislite o kupovini novog. Ako imate mlađi akumulator od ovog onda pre minusa obavezno u servisu proverite stanje baterije posebnim uređajem koji očitava kapacitet. Akumulatori su osetljivi na niske temperature pa, zavisno od starosti i vrste akumulatora, na  temperaturi od recimo -10 stepeni akumulatorupreostaje tek oko 80 odsto kapaciteta. Što je temperatura niža i kapacitet baterije se srazmerno smanjuje. Takođe, proverite i stanje anlasera jer ako je neispravan neće adekvatno dopunjavati akumulator. I naravno, akumulator uvek treba da bude čist, pa kleme proveravajte i čistite ih  od korozije koja im slabi kontakte (ovo možetelako obaviti kuhinjskom žicom).

4. Motorno ulje

motor

Idealno bi bilo da pre nastupajuće zime zamenite ulje u motoru, naravno ukoliko je vreme za to, odnosno ako ste blizu 10.000 pređenih km od poslednje zamene. Ova tečnost je osnovna za pravilno održavanje i rad motora kao i njegovih komponenti. Posle određenog vremena u eksploataciji, motorno ulje apsorbuje vlagu koja narušava njegov viskozitet i podmazivanje motora nije na potrebnom nivou a to dovodi do habanja delova i može izazvati ozbiljne kvarove. Takođe, staro ulje, osim što je izgubilo svoja podmazujuća svojstva je i prljavo, a te nečistoće narušavaju pravilan rad motora. Na motornom ulju nikada nemojte štedeti, već uvek kupujte što kvalitetnije. Uz zamenu ulja obavezna je i zamena filtera ulja.

5. Kočnice

disk

Pre zime svakako proverite stanje kočnica. Ovde mislimo na pločice, diskove, paknove i, naravno, kočiono ulje. Od ove tečnosti može  zavisiti kočiona sila jer ukoliko je prljava i staranjena tačka ključanja je niža od potrebne, budući da ova tečnosti vrlo lako asporbuje vlagu. Vlaga u kočionoj tečnosti snižava njenu tačku ključanja. Pri dužem i snažnom kočenju kočnice se više greju, samim tim i tečnost a  kada dostigne tačku ključanja mehurići koji se tada stvaraju i te kako umanjuju kočionusilu. Zato, ako u protekle dve godine niste proveravali tačku ključanja ove tečnosti sada je pravo vreme za to. Znajte da je tačka ključanja kočione tečnosti nešto iznad 2000 C

6. Rashladna tečnost

rashladna tecnost

Tečnost koja služi za pravilno hlađenje motora tokom zime mora biti na visini zadataka. Ova tečnost osim što čuva od smrzavanja, ima vrlo bitnu ulogu u zaštiti od korozije unutar motora. Koja može doprineti trajnom oštećenju rashladnog sistema. Ako rashladne tečnosti, odnosno antifriza nema dovoljno u sistemu, ili mu se posle dugotrajne eksploatacije povećala tačka mržnjenja, tada se ova tečnost na niskim temperaturama može zamrznuti u hladnjaku i oštetiti dihtunge i blok motora. Antifriz je najsigurnije proveriti u servisu posebnim uređajem koji meri tačku mržnjenja, a samostalno to možete obaviti uređajem koji se zove bometar.

7. Zimska tečnost za vetrobran

tecnost

Posudu za čišćenje vetrobranskih stakala napunite zimskom tečnošću, koja bi trebalo da bude otporna na niske temperature. U suprotnom, ako se ova tečnost tokom hladnih zimskih dana zaledi u sistemu, led će usled širenja oštetiti plastičnu posudu, creva koja vode do brizgaljki kao i same brizgaljke. Ovu tečnosti tokom zime uvek kupujte u paru pa jednu čuvajte u rezervi je ćete je tokom nastupajućih  meseci mnogo češće koristiti.

8. Svetla

svetla

Osim provere visine snopa svetala, proverite i stanje farova. Ako su zamagljeni i matirali sa spoljne strane, obrišite ih pastom za zube i peškirom i videćete sjajan efekat

9. Stakla

filter

Ako vam stakla već sada magle, pokušajte da ih premažate nekim od hemijskih sredstava za tu svrhu. Ako se problem nastavi, zamenite filter kabine koji ako je prljav uzrokuje ovu pojavu.

10. Metlice brisača

brisac

Proverite stanje metlica brisača i ako su dotrajale,  odmah ih zamenite novim budući dasledi period u kom će vam biti od izuzetne važnosti

U PRTLJAŽNIKU:

11. Sredstva za trakciju

lanci

Ako često vozite van grada, sada u prtljažnik spremite i neko od sredstava za povećanje trakcije. Lanci, mreže, čarape za sneg…

12. Protiv leda

led

U prtljažniku čuvajte i kozmetička pomagala, poput spreja za odleđivanje stakala koji je idealna zamena za dosadnu grebalicu jer momentalno otapa led.

13. Protiv zadržavanja vode

Osim sredstva za led, nabavite i čuveno sredstvo za odbijanje  vode koje ćete naneti na vetrobrani obezbediti sebi bolji vidik tokom zime.

14. Kederi

Već sada se obezbedite nekim od sredstava za kedere koje ćete pre minusa dobro namazati i sprečiti zaleđivanje vrata.

Izvor: vesti.mojauto.rs

Ostavite odgovor