10 nepoznanica koje bi svaki entuzijasta o automobilima morao znati!

Automobiliski entuzijasti ponosno čuvaju znanje o čudnim i nepoznatim činjenicama vezanim za automobilizam, a koje drugi “auto-znalci” ne znaju. Na vrh svog poznavanja, ovde donosimo 10 nepoznanica …

1. Toyota MR2 – prednji pogon  na “stražnji pogon

Mnogi od nas prepoznaju i obožavaju prvu generaciju Toyote MR2, kao briljantan coupe na zadnji pogon, koji dan danas zasmejava mnoge entuzijaste. Znate li zašto? Ako niste upoznati, zadnja osovina preuzeta je sa prednjeg pogona Corolle E80. Stoga ako uputite pogled na zadnju osovinu, vide ćete još uvek sponu za upravljač koji na prvim generacijama prkosi pogonu i vremenu. MR2 je verovatno jedini doslovni slučaj prednjeg pogona na zadnji pogon.

Mazda MX-5

Mazda MX-5

2. MX-5 s motorom u sredini?

Mazda MX-5 je najprodavaniji i najpoznatiji roadster u istoriji. Ali, MX-5 izvorno nije planirao koristiti motor u prednjem delu, sa zadnjim pogonom. Raniji koncepti MX-5 otkrivaju srednje postavljen motor sa zadnjim pa čak i prednjim pogonom. Srećom FR(motor napred, pogon pozadi) je ipak opravdao pa je to i dalje ostao temeljni element dizajna MX-5 do danas.

Jaguar XJS

Jaguar XJS

3. Jaguar XJS s motorom u sredini?

Jaguar XJS prvi je krenuo sa središnje postavljenim motorom pre odluke da se motor postavi u prednji deo automobila. Postoje vidljivi znakovi na prvim serijama koji odjekuju o poreklu središnje postavljenog motora. Iako redak na putu, pokoji model može otkriti držače središnjeg poklopca motora.

McLaren P1 GTR

McLaren P1 GTR

4. McLaren P1 GTR presnažan za sigurnosni kavez

Svi moderni trkački automobili opremljeni su kavezima kako bi prilikom prevrtanja vozač ostao unutar kabine. Svi osim jednoga… McLaren P1 GTR nema kavez predviđen za prevrtanje jer serijski ima ugrađeno MonoCage podvozje od ugljeničnih vlakana, stoga toliko ojačana šasija udovoljava standardima FIA-e za GT vozila. Kao rezultat, P1 GTR ima više prostora unutar samog vozila, i lakši put za izlazak vozača iz karoserije.

TVR

5. TVR nosi “egzotično” ime?

TVR je poznat po tome što je egzotičan, čudan, opasan i što ne sadrži vazdušne jastuke. Ime brenda tako je sve, samo ne egzotično. TVR zapravo znači Trevor. Trevor Wilkinson je osnivač TVR i fabriku je nazvao, naravno, po sebi. Odjednom zvuči manje kul?!

Wankel

Wankel

6. Prvi Wankel motori

Razmislite o rotacijskom motoru i prvi automobil koji će vam doći na pamet jest Mazda RX. Ali to nije jedini automobil koji je uveo ovakav motor. Prvi takav primjerak bio je NSU Spider. Mercedes Benz takođe je svoj prvi koncept C111 opremio takvim motorom, ali takvi pokušaji ubrzo su bili zamijenjeni dizel motorima. Čak i Rolls-Royce ima takav pokušaj, sa dizelskim motorom na dvije razine.

 
F1 izduvni sistem

F1 izduvni sistem

7. Legura iz nuklearke koristi se u F1 i Nascar-u

Jeste li znali da F1 i Nascar izduvni sistem (kao i neki turbo punjači) koriste autentičnu super leguru od nikla i hroma, poznatiju kao Inconel legura. Ukratko, veoma izdržljiva legura otporna na toplotu, koroziju koja se često koristi u mnogim visoko zahtevnim projektima poput lopatica turbo mlaznih motora, pregrade unutar oružja prigušivača, čak i na unutarnjim zidovima nuklearnih reaktora. Ovaj materijal možete naći i na turbo sistemu kod Mazde RX7.

Skrivene “poruke” u automobilima

Skrivene “poruke” u automobilima

8. Pronađite skriveni znak u vašem automobilu

Poznavatelji video igrica sigurno su upoznati sa terminom „Uskršnje jaje“, kada se odnosi na nešto skriveno u scenama video igara. Ali ovaj termin nećete pronaći jedino kod video igara, Opel već dugo vremena postavlja svoja „Uskršnja jaja“ unutar svojih modela u obliku malog morskog psa. Mogu se pronaći na svim mogućim mestima; na motoru Corse 2004., tri komada skrivena unutar Zafire, i tri komada unutar novog Adama. Naravno, morat ćete se potruditi sami jer vam oni neće pokazati.

BMW s bacačem plamena

BMW s bacačem plamena

9. Automobili s bacačem plamena

Pomisao da vam je auto ukraden preko noći sigurno budi sve negativne konotacije i razmišljanja, no krađa automobila kada ste vi u njemu, potpuno je druga dimenzija. Jedan od gorućih problema u Južnoj Africi. Zlu ne trebalo, ali ipak rešenje postoji. Opremite svoj automobil sa bacačem plamena. Da dobro ste pročitali, u slučaju krađe, vozač pritisne prekidač ugrađen pored papučice gasa, koji baca plamen direktno na napadača. Cilj je iznenađenje i oslepit negativca. Navodno postavljeni bacači neće oštetit boju na vašem automobilu, što je dobar bonus.

Aston Martin DB4 GT

Aston Martin DB4 GT

10. Najčudnija i najzanimljivija informacija o automobilima

I za kraj jedno jako zanimljivo pitanje postavljeno na forumu Reddit, a glasi: Ako najbrže vozilo proizvedeno svake godine postavimo na beskonačno ravnu stazu, upravo na prvi dan u godini u kojoj je proizvedeno i ostavimo u svojoj najvišoj brzini na neodređeno vreme, koji bi automobil danas bio u vodstvu?

Rezultati su dakako zanimljivi, a na prvom bi se mestu našao Aston Martin DB4 GT iz 1959., koji bi do sada prošao 117 miliona kilometara, odmah iza njega došao bi Mercedes Benz 300SL sa 116 milijuna kilometara.

Pogledajte niže celi popis u miljama, pomnoženo sa 1,6 dobit ćete iznos u km.

lista

Preuzeto sa: www.carthrottle.com


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *