Mitsubishi Carisma 1998. – 2004. – Polovnjak, iskustva

Mitsubishi Carisma

Mitsubishi Carisma

Jedan od najpopularnijih novijih Mitsubishi modela na tržištu polovnjaka svakako jeste Carisma. Možemo je od milošte nazvati našom, iz prostog razloga što predstavlja Mitsubishi model specijalno razvijen za evropsko tržište. U skladu sa tim joj je poreklo i mehanička rodbina – pravljena je u periodu 1998-2004 (uz jedan redizajn) u NedCar fabrici po sistemu joint venture sa Volvoom. Sama fabrika napravljena je ranih sedamdesetih, ali ju je Mitsubishi kupio od holandske vlade i 1996. podelio sa Volvoom u odnosu 50:50%.

Možemo dodati i to da su samo benzinski motori bili japanski, dok su dizeli poticali od Renaulta. Onda biste se sigurno zapitali: kakav je to japanski model, kada je pravljen u Evropi, sklapan od evropskih delova, i čija je polovina palete motora evropskog porekla? Istina je da kvalitet Carisme nije na nivou čistokrvnih Mitsubishi modela iz Japana, pogotovo relativnog prethodnika Lancer modela, ali se ovaj model ipak pokazao zahvalan, pogotovo za siromašnija tržišta poput našeg.

Carisma je tokom svoje karijere nosila benzinske motore 1300 ccm – (4G13), 1600 ccm – (4G92) i 1800 ccm – (4G93) zapremine, kao i dizel motore od 1900 ccm – (F8/F9QT). Benzinski motori su srodni motorima iz Colt/Lancer serije, što je dobra stvar, jer su se pokazali odlično. Iz ovog izdvajamo 1800 ccm motor, GDI koncepcije, prvi serijski benzinski motor sa direktnim ubrizgavanjem goriva, za čije je lansiranje serijske proizvodnje ipak trebala hrabrost.

Ujedno se nudio u dve karoserijske varijante – sedan sa četvoro vrata i petovratni hečbek model sa ogromnim prtljažnikom.

Mitsubishi Carisma

Mitsubishi Carisma

Najmanji motor u ponudi od 1300 ccm je izuzetno redak, tako da ga nećemo ni spominjati. Glavni fokus na tržištu i uopšte najveći broj primeraka odlazi na 1600 ccm benzince i 1900 ccm dizele. GDI je dosta ređi, a zbog njegove arhitekture nije moguće ugraditi rentabilan plin, tako da zbog te činjenice otpada iz većine izbora.
Motor sa 1600 ccm zapremine je tipičan Mitsubishi DOHC sa 16 ventila i jednostavnom konstrukcijom. Pouzdan je, pokreće se zupčastim kaišem preko jednog španera, te samim tim veliki servis za njega nije skup.

Za njega ima dosta delova, a osim zamene dihtunga glave u nekom slučaju, uglavnom nije bilo problema tokom eksploatacije, te se većina delova koji su stradali nalazi u aftermarketu po pristupačnim cenama. Uz, to ovaj motor trpi i plin više nego pristojno, mada je preporuka da se ugradi sekvencijalni.

Motor 1800 GDI je biser ponude, ali je zbog njegove konstrukcije skoro nemoguće ugraditi plinsku instalaciju, te zbog toga ne spada u omiljene. Delom zbog toga, a delom i zbog manje serije i komplikovanije ugradnje. Skuplji je za održavanje i može se preporučiti samo ako je primerak dobar.

Dizel motor od 1900 ccm je Renaultov, te deli većinu delova sa njegovim modelima, ali samo kada je motor u pitanju. Sve ostalo pripada Mitsubishiju, a ta kombinacija nekada zna da i košta vlasnika mnogo više od proseka konkurencije. Sam motor je pouzdan, rezervnih delova ima u ponudi, ali se nažalost sa njime gubi i ono malo japanskog u ovom modelu, te se praktično vozi evropski model, i to sa svim karakterističnim manama.

Menjači za Carismu su imali problema sa ležajevima, a karakterističan kvar su čaure ručice menjača. Set kvačila je povoljan za benzinske 1600 ccm motore, dok već za GDI benzinac i dizel nisu jeftini.

Trap je dosta izdržljiv, ali često stradaju kugle prednjeg točka, koje se ne mogu kupiti posebno po Mitsubishiju, ali se mogu naći u aftermarketu. Često stradaju i silen blokovi zadnjeg trapa, ali se čak ni originalni sileni nisu pokazali dugotrajniji od aftermarket zamena. Generalno, sve što je kvarljivo od trapa postoji u aftermarketu, i to po pristupačnim cenama, tako da nema preterano razloga za brigu.

Isto važi za kočnice, svi delovi postoje u aftermarketu, a cene su pristupačne.

Elektronika ume da bude nezgodna, pogotovo senzor leptir gasa na GDI motorima, ili protokomer na 1600 benzincu, što ume da bude veoma skupa popravka. Generalno, s obzirom da je ovo evropski model koji ima ugrađene delove evropskih proizvođača – Bosch, Siemens, itd., nije pouzdan poput Denso ili Hitachi komponenata nažalost.

Bolna tačka svih Carismi je limarija i svetlosne grupe. Skoro ništa od delova ne postoji u kopiji, a pošto spada u relativno malu seriju vozila, cene delova u originalu su veoma visoke. Srećom, ponuda Carisme na otpadima je solidna, tako da se takve stvari uglavnom “premoste” polovnim delovima.

Moja preporuka bi bio benzinac od 1600 ccm, sa ugrađenim plinom. Proveren japanski motor, velika paleta modela koji ga nose, jednostavne koncepcije, koji podnosi plinski uređaj. Veliki prtljažnik, dobre performanse, velika ponuda prostora u unutrašnjosti, pristupačna cena delova, uz skoro najbolji odnos cena/kvalitet, čine Carismu benzinca odličnom ponudom za porodice kojima treba jedan automobil za sve namene.

foto:www.motortown.com, mitsubishi-media.co.uk, www.jsae.or.jp
Napisao: Živko Marković
Preuzeto sa: www.triodriver.com


Ostavite odgovor