Mercedes – Benz 600 1963. – 1981. – Istorija modela

Mercedes - Benz 600

Mercedes – Benz 600

Ako govorimo o automobilskoj ekstravaganciji onda je ovde definitivni kralj Pullman, odnosno Mercedes – Benz 600. Znam, znam, spominjete razne Rollsove, Bentleye i Cadillace, ali Pullman je ipak bio i ostao nešto posebno.

Filozofija je u nemačkoj fabrici Mercedes-Benz u Stuttgartu oduvek bila: luksuz, kvaliteta i moć, ali 1963. godine, na salonu automobila u Frankfurtu, činilo se kako je Mercedes-Benz nadmašio samoga sebe. Model 600 bio je najveća zvezda salona i na licima posetilaca videlo se istinsko oduševljenje ovom automobilskom krstaricom. Ali ta ista lica istovremeno su i sjetno komentarisala: «Ah, znam da nikada neću sesti u taj Mercedes».

Naime, nije ni bio potreban pogled na cenu ovog modela, jer sama je pojava najavljivala kako je reč o najskupljem automobilu izašlom iz fabrike u Baden-Wűrtembergu. Kraljevi, prinčevi, svetski diktatori i tek izuzetno bogati pojedinci mogli su primirisati hotelu s pet zvezdica na četiri točka. Iako je potražnja bila velika Mercedes-Benz je model 600 namenio samo odabranima i stoga je produkcija bila limitirana. Model je na tržištu bio neverovatnih 18 godina, od avgusta 1963. pa do juna 1981. godine, ali iz fabrike je izašlo samo 2677 modela.

Mercedes - Benz 600

Mercedes – Benz 600

Landaulet za Papu

Mercedes-Benz 600 mogao se naručiti u jednoj od četiri varijante: limuzina s kratkim međuosovinskim razmakom, limuzina Pullman s dugačkim međuosovinskim razmakom; u verziji s 4 ili 6 vrata, te po dimenzijama identičan model no namjenom potpuno drugačiji – kabriolet Landaulet. Bila je to najekskluzivnija varijanta koja je svojom pojavom obarala s nogu. U stvari nije to bio klasičan kabriolet (zaboga, kakav bi i bio s gotovo 6 metara dužine?!) već mu se spuštao samo stražnji deo krova, onaj u kojem su boravili «oni».

Pogađate, upravo je Landaulet bio omiljen među svetskim diktatorima, vođama i ostalima koji su želeli ili morali paradirati između mase ljudi. Najpoznatiji korisnik Landauleta u svetu bio je Papa Pavao VI. Vatikan je, naime, 1966. godine dobio specijalnu verziju ovog modela i od tada je Sveta Stolica usko vezana uz Mercedesove modele. Nakon 20 godina u službi Vatikana automobil je doniran Mercedesovom muzeju.

Napravljeno je svega 59 modela + od čega je deset imalo produženi krov. Gotovo jednako senzacionalan svojom pojavom bio je 6-vratni model Pullman kojih je napravljeno 428 komada. Limuzina s kratkim međuosovinskim razmakom i 4 vrata napravljeno je u najvećem broju – 2190.

Ispod 10 s do 100 i preko 200 km/h

Nezavisno o karoserijskoj verziji motor je bio samo jedan. I to kakav! 6332 kubnih centimetara raspoređenih u 8 cilindara u V formaciji. Motor je imao mehaničko ubrizgavanje goriva, bregaste osovine u glavi i kompresiju od 9:1. Snaga je iznosila 250 KS pri 4000/min uz moćan obrtni moment od 502 Nm pri 2800/min . Bio je to prvi Mercedesov produkcijski V8 motor i bio je rezerviran isključivo za Mercedes – Benz 600 sve do 1968. godine kada počinje ugradnja u ekskluzivnu limuzinu 300 SEL 6.3.

Model s dugačkim (3900 mm), a ništa manje ni model s kratkim (3200 mm) međuosovinskim razmakom izazivali su istinsko divljenje svojim proporcijama – 5540 mm dužine kod kraće verzije te čak 6248 mm dugačak Pullman! Težina? Poprilična: od 2422 kg do 2600 kg kod limuzine i od 2640 do 2699 kg kod Pullmana. No unatoč velikoj masi, koja ruku na srce i nije preterana (današnji VW Phaeton W12 u 5 metara dužine teži 2480 kg), 600-tka je zahvaljujući moćnom 6.3 motoru i četverostepenom automatici bez problema jurila i više od 200 km/h! Uh, kakav je to negde osjećaj bio; Pullman vas poput zahuktale lokomotive pretiče sa 190 km/h dok se vi na autoputu koturate sa svega 80 km/h i čini vam se kako jurite poput aviona!

Mercedes - Benz 600

Mercedes – Benz 600

Bilo je to negde osobito iskustvo no sigurni smo kako je takvih bilo prilično malo. Još malo o performansama; ubrzanje je trajalo od 9.7 do 12 sekundi (zavisno o verziji i broju putnika) dok se četvrtina milje (402 metra) prelazila za 17 sekundi. Kako bi se osiguralo dovoljno energije za velik broj pomoćnih sistema koji su se brinuli za luksuz motor je pokretao dva alternatora.

Kao kod kuće…Ma vraga – bolje!

Sama ideja modela 600 bila je jasna – ponuditi najbolje moguće, superluksuznu lađu na četri točka. Jedan od odgovornih ljudi, Rudolf Uhlenhaut, jednom je rekao kako je trošak izrade ovog modela bio posve nebitan. Tražilo se, kako je Uhlenhaut još dodao: »Dovoljno mesta za visoke ljude, najbolje moguće vešanje, minimalno uvijanje karoserije u krivinama, velik broj kombinacija u nameštanju svih sedišta, izvanrednu ventilaciju, grejanje i klimu, tih rad kompletnog automobila i električno upravljanje svim manualnim komandama». I to je 600 mogao! Bio je to automobil poput nijednog drugoga. Njegov nezavisni i podešavajuće vešanje  osiguravao je neverovatno mirnu i udobnu vožnju bez obzira na uslove.

Mercedes - Benz 600

Mercedes – Benz 600

Hidrauličnim amortizerima upravljalo se preko trostepene (mekano, srednje, tvrdo) komande smeštene kod upravljača. Ako je put zahtevao povišeno odstojanje karoserije od tla 600 je mogao narasti za dodatnih 5 centimetara. Nije ni potrebno spominjati kako je svaki model 600-tke bio ručno rađen u fabrici u Sindelfingenu. Putnici su uživali u najfinijoj koži, najboljim tkaninama i najskupocenijem drvu.

Prvi su modeli imali i hidraulično zatvaranje vrata , ali taj je sistem napušten kao prekomplikovan. Pullman modeli su uglavnom isporučivani s hlađenim mini barom. Hidraulika je pokretala gotovo sve komande, a ventilacija je uključivala i dvozonsku klimu (za prednji i zadnji deo). Radio je imao daljinsko upravljanje dok je 13 svetiljaka osiguravalo dovoljno svetla. Najspominjaniji patent 600-tke bilo je daljinsko nameštanje spoljnih retrovizora. Ne zaboravimo, reč je o 1963. godini!

Bez premca

Najbolji od najboljih prestao se proizvoditi nakon neverovatnih 18 godina ali njegova genijalnost još je i danas jednako opsesivna kao i prvoga dana njegova nastanka. Iako danas Mercedes nudi izvanrednu hi-tech krstaricu Maybach u kojoj lako možemo zamisliti mnoge iz ove priče Mercedes-Benz 600 je ipak ostao automobilsko božanstvo bez premca.

Mercedes - Benz 600

Mercedes – Benz 600

Proizvodnja:    1963.-1981.
Motor:    V8, 6332 cm3
Snaga (kW/KS):    186/250
Maksimalna brzina (km/h):    204
Broj proizvedenih primeraka:    2677

Napisao: Luka Lukčić
Izvor: www.vidiauto.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *