Mercedes A 160 CDI (2005. – 187.149 km) – Polovnjak

Mercedes A 160 CDI

Mercedes A 160 CDI

Mercedes A klase predstavljen je 1997. kao svetsko čudo i najrevolucionarniji automobil u istoriji, a nakon prezentacije imao je problema zbog afere s prevrtanjem u test vožnji. Problem je bio u zadnjem vešanju , koje kod velikih brzina u zavoju, usled deformacija, izaziva usmerenost zadnjih točkova suprotno od prednjih (to povećava centrifugalnu silu), velikoj visini te, posebno, želji novinara da pošto-poto naprave senzaciju. Sve je brzo rekonstruisano, a vešanje  ukrućeno, što je smanjilo udobnost, ali A-klasa je počela pokazivati vrline, prvenstveno čudesnu prostranost i funkcionalnost u dužini od samo 357,5 cm. Zbog zanimanja kupaca 2001. je stigla L verzija (long wheelbase), rastegnuta na 377,5 cm.

Početne serije nisu bile bez prigovora. Najviše je smetala kruta plastika, koja bi se na lošim putevima brzo rasklimala. Bilo je i problema sa zadnjim vešanjem, kojemu su otkazivali gumeni oslonci i opruge, a kvarile su se i zadnje doboš  kočnice. Najveći je problem prvih benzinskih serija bio razvodni lanac za pogon bregastih vratila, koji je, zbog tegljenja i trošenja, često otkazivao već nakon 80.000 km. Srećom, najprije bi počeo neugodna buka, pa je većina zamenjen napravljena pre nego je došlo do havarije motora (sudara klipova i ventila). Bilo je i problema s ventilatorima i crevima rashladnog sistema. Glavnina je rešena do 1999., a od 2001. je A-klasa, u svim statistikama pouzdanosti plasirana iznad proseka.

Mercedes A 160 CDI
Solidna, izvrsno zaštićena limarija, koja nakon osam godina nema ni najmanjeg traga rđe, velika je vrlina svih Mercedesa. Kvaliteta plastike mestimično nije na tom nivou.

Model druge generacije, predstavljen 2004., produžen  je na 384 cm, a ulogu produžene, L verzije, 2005. je preuzeo model B-klase. Već u startu se pokazao solidnijim. Kvalitetu Mercedesa A-klase druge generacije najbolje pokazuje test model A160 CDI iz 2005., koji je dosad odvrteo 187.149 kilometara. Pri paljenju se malo više protrese, što je posledica dotrajalih nosača motora, a kod dodavanja gasa čuje se blagi fijuk turbopunjača. Ali već nakon prvog pređenog kilometra zaključili smo da je motor još uvek u punoj snazi. Dobra je preporuka za kupovinu u činjenici da se radi o osnovnoj verziji dugohodnog (83 x 92 mm) Mercedesovog turbodizelaša serije OM 640.

Prva je vrlina u snazi od samo 82 KS, koja je sasvim dovoljna, a motor je mehanički i toplotno malo opterećen. To mu garantuje pouzdanost i dugovečnost. U modelu 180 CDI isti je motor opremljen intercoolerom, koji mu povećava snagu na 109 KS (nabijanjem iza turbopunjača usisni se vazduh zagreva i stoga širi, pa se prolaskom kroz hladnjak usisnog vazduh skuplja i može ga više stati u cilindre), a u verziji 200 CDI opremljen je turbopunjačem promenjive geometrije VNT i nabijen na 140 KS. Dakle, osim što je manje opterećen, nema intercooler, na kojem se može pojaviti curenje ulja, niti turbopunjač sa zakretnim krilcima statora turbine, koji su skloni začađenju.

Mercedes A 160 CDI
Uverljivo stanje unutrašnjosti modela pokazuje visoku kvalitetu. U vožnji nema vibracija armature, a sedišta su bez vidljivih trošenja i deformacija.

Smetaju sitnice, poput ispadanja prekidača za električno pokretanje stakala, čija izrada nije na Mercedesovom nivou. Veći je problem bilo nedavno otkazivanje elektromotornog podizača stakla vozačevih vrata, što nije izuzetak kod modela prve serije. No, sve su komande zadržale kompaktnost i preciznost, a servouređaj volana i klima uređaj rade besprijekorno. A-klasa je iznad prosečno kvalitetan i pouzdan automobil, što pokazuju statistike kvarova i pouzdanosti nemačkog TÜV-a.

Od mehaničkih problema se ističu prednji selen blokovi i spone stabilizatora, a zabeleženo je i nekoliko slučajeva otkazivanja zupčaste letve volana. Kod benzinskih modela su  osetljive bobine. Dizelaši su, uopšteno, pouzdaniji od benzinaca, a kod njih je bilo problema s meračem protoka vazduha, brizgaljkama i EGR ventilom. Ovo poslednje uglavnom je posledica ne kvalitetnog goriva. Srećom, nisu zabeleženi problemi s faznim lancem, kao kod dizelaša 2.2 serije OM 651.

Mercedes A 160 CDI
Dvolitreni turbodizelaš najmanje snage na tržištu pouzdan je i izdržljiv, a troškove održavanja smanjuju klasičan turbopunjač te nedostatak intercoolera

Dakle, sve je OK i kompaktno, volan je bez zazora a menjač zadržao preciznost. Spojka još uvek dobro ‘grize’, premda hvata tek nakon trećine hoda, što ukazuje na početak trošenja . No činjenica da dosad nije menjana, te da će izdržati još najmanje 50.000 km, potvrđuje visok kvalitet. Kad se dobro zagreje, dizelaš radi potpuno mirno i vuče kontinuirano, bez početne slabosti. Ipak, budućem vlasniku savetujemo servis turbopunjača, uz temeljno čišćenje, zamenu ležajeva, zaptivki i ventila te precizno balansiranje. Nakon toga se ruka u vatru može staviti da će preći još najmanje 100.000 km bez većih problema.

Pre kupovine važno je pogledati ispod vozila, jer su izduvni sistem i prednji diskovi ugroženi samo kod oštre vožnje i lošeg održavanja. Posebno treba proveriti zadnje vešanje, jer je zbog krute verzije na lošim putevima podložniji oštećenju nego prednji. Treba biti oprezan s dizelašima, zbog rizika vraćene kilometraže, pogotovo ako se radi o snažnijim modelima.

Mercedes A 160 CDI
… Mercedese ne trebaju kupovati oni koji nemaju novca za održavanje, jer su delovi i održavanje srazmerno skupi. Ne treba zazirati od benzinskih modela, jer ih se može kupiti povoljnije

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE
Motor: turbodizel, 4-cilindarski, blok od aluminijuma, DOHC (lanac), 16V, common-rail
Zapremina: 1991 ccm
Snaga: 60 kW/82 KS pri 4200/min
Moment: 180 Nm pri 1400-2600/min
Menjač: ručni s pet stepeni prenosa
Vešanje: napred McPherson, pozadi polukrut
Kočnice: diskovi, napred 276 mm, pozadi 258 mm
Gume: 185/65 R 15
Dimenzije: 384 x 176,5 x 159,5 cm
Međuosovinski razmak: 257 cm
Masa/nosivost: 1270/560 kg
Rezervoar goriva: 54 l
Najveća brzina: 170 km/h
Ubrzanje 0-100 km/h: 15 s
Potrošnja (EU): grad 6,2/otvoreno 4,3/kombinovano 4,9 l/100 km
Realna potrošnja: 5,5 – 6,5 l/100 km

Pripremio: dr. Željko Marušić
Izvor: autoportal.hr


Ostavite odgovor