Mercedes 300 SEL 6.3 1968. 1972. – Istorija automobila

Mercedes 300 SEL 6.3

Mercedes 300 SEL 6.3

Iako su ultra snažne luksuzne limuzine česte u proizvodnim programima današnjih proizvođača, nekada su “performanse“ i “udobnost“ bile nespojivi termini. A onda je došao Mercedes 300 SEL 6.3 i napravio tihu revoluciju u najvišoj klasi…

Luksuzni automobili najviše klase su oduvek bili veoma važni za Mercedes i najbolje definisali njegov image i snagu imena. Logično je da se ovoj kategoriji vozila pridavao najveći značaj, ne samo pri konstruisanju nego i pri dizajniranju i prodaju, želeći da svaki novi model u tom segmentu Mercedesovu zvezdu podigne na viši stepen obožavanja među ljubiteljima širom sveta. Stoga je jasno da su Mercedesove limuzine uvek morale biti pomalo konzervativne, odmerene i uzdržane ali i besprekorno kvalitetne i pouzdane da bi legendu o vrhunskim automobilima prenosile na nove kupce i tržišta.

Ovakva doktrina proizvodnje je možda pomalo napuštena poslednjih godina, kada S klase deluju suviše moderno i primerenije parkinzima in klubova nego platoima ispred pozorišta ali nekada je ovakav način razmišljanja bio apsolutan imperativ. Ipak, krajem 60 tih godina prošlog veka, pojavio se jedan model u Mercedesovoj ponudi koji je koncepciju luksuzne limuzine zauvek preokrenuo, zadržavajući prednosti komfora ali dajući joj i brutalnu snagu, što je na svetske puteve donelo kombinaciju koja je zapanjila tradicionaliste ali oduševila svetsku javnost svojim kvalitetima i performansama.

Mercedes 300 SEL 6.3

Mercedes 300 SEL

Taj model je bio Mercedes 300 SEL 6.3 W109 koji je predstavljen na Ženevskom Salonu automobila 1968 godine. Priča o ovom modelu počinje ipak par godina ranije, tačnije 1965 godine kada je prezentovana Mercedesova limuzina W109 serije (S klasa) koja se odlikovala novim ali nepogrešivo “mercedesovskim“ dizajnom Paula Baracq-a, vrhunskim luksuzom i modernim tehničkim rešenjima. Sa druge strane, iste godine, javnost je imala prilike da vidi i novi Mercesdes najviše klase, famozni, čuveni i preskupi Mercedes 600, superluksuznu limuzinu namenjenu kupcima najvišeg ranga (među kojima je bio i Josip Broz Tito, vlasnik pozamašne kolekcije tog modela) i opremljenu modernim i snažnim M-100 V8 agregatom. Iako je uprava fabrike bila sasvim zadovoljna prodajom, pozicioniranjem i tehnikom oba automobila, jedan od njenih glavnih inžinjera Erich Waxenberger je imao drugačiju zamisao…

Mercedes 300SEL 6.3

Naime, Herr Waxenbergera je pratila fama svojevrsnog “pobunjenika“ i neposlušnog člana Mercedesovog besprekornog tima stručnjaka. Svojim ponašanjem često je privlačio pažnju uprave ali svojim velikim znanjem i talentom za mehaniku je uspeo da zadrži radno mesto. Skoro istovremenom pojavom serije W 109 i superluksuznog Mercedesa 600, Waxenberger je dobio suludu ali odličnu ideju… Zašto ne bi u karoseriju W109 ubacio M 100 motor iz 600 modela i time stvorio luksuzan i elegantan model koji bi istovremeno bio i fantastično brz i snažan ? Čelni ljudi Mercedesa nisu bili oduševljeni ovom idejom i nisu je ni uzeli u razmatranje ali je Waxenberger ipak započeo razvoj na sopstvenu odgovornost. Prvi prototip je bio gotov tokom 1966/7 godine i rezultat je zapanjio čak i samog tvorca jer je luksuzna limuzina od skoro 2 tone, odjednom imala performanse koje su bile bolje od velike većine tadašnjih rasnih sportskih automobila!

Sa velikim poverenjem u svoju kreaciju Waxenberger je organizovao i internu prezentaciju pred članovima uprave i Rudolfom Uhlenhautom, čuvenim Mercedesovim inžinjerom, trkačem i konstruktorom koji je bio oduševljen automobilom i koji je iskoristio svoj uticaj da nagovori upravu da pokrene proizvodnju. Sa tom podrškom, 300 SEL 6.3 je ugledao svetlost dana u martu 1968 godine.

Mercedes 300SEL 6.3

Za razliku od ostalih modela W109 serije, 6.3 je bio potpuno drugačiji automobil, iako spolja isti. Jedina vizuelna razlika je bila mala značka “6.3“ sa desne strane poklopca prtljažnika koja je iskusnom oku otkrivala tajnu koja se krije ispod haube. Da bi se stvorila prava slika o sposobnostima ovog modela, možda je najbolje jednostavno reći da je V8 motor od 6, 3 litre imao 250 KS (i čak 500 Nm) uz pomoć ubrizgavanja goriva i da je snagu prenosio na zadnje točkove preko četvorostepenog automatskog menjača. Na svim točkovima nalazile su se ventilirajuće disk kočnice. Za sprint od 0 do 100 km/h je bilo potrebno 6,4 sekunde a maksimalna brzina je iznosila 221 km/h. U semaforskim duelima na bulevarima svetskih metropola, 300 SEL 6.3 je bez problema mogao da porazi Porsche 911, Jaguar E——type i da jako namuči Ferrari 365 Daytonu ili Corvette Stingray! Zapanjujuće performanse za jedan luksuzni i pomalo dosadni sedan. Udobnosti je i doprinosilo vazdušno ogibljenje koje je preuzeto sa 600 modela i koje se serijski ugrađivalo na 300 SEL (sa motorom od 3 litre) koji je i poslužio kao osnova za konverziju u 6.3.

Mercedes 300SEL 6.3

Naravno, ovako superioran automobil nikako nije mogao biti jeftin, kako za kupovinu, tako ni za održavanje i vožnju ali i pored cene od 40 000 tadašnjih DEM (10 x prosečna cena VW Bube), našao je dosta kupaca, u redovima svetski poznatih ličnosti koje su znale da cene kvalitete ovog posebnog Mercedesa. Potrošnja, je očekivano bila ogromna i prema rečima jednog vlasnika, nije mogla da padne ispod 17-19 litara. Sa obe strane okeana, 6.3 je imao odličan prijem kod specijalizovane štampe. Tadašnji novinaru su prepoznali revolucionarnu prirodu ovog modela i najviše ocene davali komforu, kvalitetu, udobnosti i posebno, performansama. Posebno su prema njemu bili darežljivi američki novinari koji su ga proglasili najboljim sedanom na svetu. Ovo je posebno bitno priznanje, pogotovo što dolazi iz Amerike, zemlje moćnih limuzina i ogromnih motora.

Mercedes 300SEL 6.3

Mercedes 300 SEL

Ipak, tržišni život ovog modela je bio kratak i trajao je samo 4 godine, do septembra 1972. Prekidu proizvodnje je kumovala naftna kriza početka 70tih i zamena serije W109 modernijom i novijom W116 koja nije imala adekvatnog naslednika fantastičnog 6.3. Tek 1976 godine, W116 dobija svoju najjaču verziju, koja i dalje koristi M 100 motor ali povećan za koji ccm, pod nazivom 450 SEL 6.9.

Mercedes 300SEL 6.3

Mercedes 300 SEL

Iako je u pitanju automobil stvoren za brzo krstarenje auto putevima u luksuzu i udobnosti, iznenađujuće zvuči informacija da je Mercedes 300 SEL 6,3 imao kratku ali zapaženu trkačku karijeru. Prvo u rukama svog kreatora Ericha Waxenbergera koji je pobedio na 6 sati Macao vozeći praktično produkcijski primerak ( samo bez branika i hromiranih lajsni ) a potom pod okriljem tek osnovane AMG kompanije na čuvenoj trci 24 časa Spa-Francorchamps. Automobil koji se pojavio na tom takmičenju je takođe bio skoro serijski primerak samo sa pojačanim motorom od 428 KS i 6.8 litara. Iza njega, ostalo je drugo mesto na trci, nadimak Rote Sau (crvena svinja – aluzija na boju i težinu) i legenda o neverovatnoj potražnji goriva i zadnjih guma koje su morale da se menjaju svakih nekoliko krugova.

Mercedes 300SEL 6.3

Od 6526 napravljenih primeraka (što se smatra velikim uspehom), preživela je velika većina produkcije, prvenstveno zahvaljujući visokom stepenu kvaliteta izrade i materijala a potom i visokom stepenu svesti i tehničke kulture vlasnika koji su odmah shvatili da im je u posedu veoma interesantan i značajan automobil. Mercedesi 300 SEL 6,3 imaju veran krug obožavatelja i solidnu cenu za primerke u dobrom stanju.  Na našim putevima, po našem saznanju bio je registrovan samo jedan primerak i to u Novom Sadu.

Danas, Mercedes 300 SEL 6,3 stoji, uz Maserati Quattroporte i Jaguar XJ6, kao začetnik loze sportskih limuzina najvišeg ranga. Model koji je spojio, do tada, nespojive ekstreme luskuza i snage i koji je te kvalitete objedinio pod jednom karoserijom. Iako, današnjim poznavaocima, ideal ove klase predstavljaju novi Audi S8 ili Mercedes S 65 AMG, ne treba zaboraviti da svoje gene duguju baš ovom automobilu, jedinom Mercedesu koji je zaslužio nadimak “Hot Rod Benz“…..

Tekst: V.Herbez
Foto: autowp.ru
Preuzeto sa: autocaffe.net


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *