Mazda RX-7 1978. – 2002. – Istorija modela

Mazda RX-7

Mazda RX-7

Sportski coupe s motorom napreda i pogonom pozadi proizvodio se u tri generacije u kojima je Mazda RX-7 postala kultnim modelom, ponajpre zahvaljujući Wankel motoru.

Prva generacija predstavljena je u martu 1978. godine, kao zamena za model RX4, koji se na nekim tržištima prodavao i pod imenom Savanna RX-3 pa je stoga i Mazda RX-7 u rodnom Japanu reklamirana kao nova Savanna.

Veoma sportski nastrojen i klinasti dizajn, kakav je u to doba bio vrlo popularan, potpisao je Matasaburo Maeda. Premda je u Japanu legenda, ostatku sveta poznatiji je njegov sin Ikuo Maeda, koji je zaslužan za modele Mazda 2 i RX-8. Dužinom od 428,5, širinom od 167,5 i visinom od 126 centimetara, te međuosovinskim razmakom od 242 cm, Mazda RX-7 bio je dovoljno kompaktan, ali istovremeno i dovoljno velik automobil za dvoje putnika.

Mnogima nije jasno zbog čega je Mazda RX-7 dolazila isključivo uz Wankel motore, kad je u to doba bilo i više nego jasno da problemi s velikom potrošnjom ulja i goriva, a ponajviše lošom pouzdanošću i trajnošću te srazmerno velikim troškovima održavanja nisu rešeni. Isti koncept motora kakav je pokopao NSU našao se pod haubom novog aduta japanskog proizvođača. Ali, takvu odluku upravi Mazde tada se činila logičnom zbog visokih davanja na sve automobile s motorom zapremine veće od 1,5 litara koja su tada bila na snazi u Japanu. Ugradnjom Wankel motora Mazda RX-7 ostala je finansijski prihvatljiva većini Japanaca, a istovremeno je nudila više snage i bolje performanse u poređenju sa konkurentima koji su koristili klasične motore.

Agilnosti je uvelike doprinosila i mala masa. Zavisno o motoru i nivou opreme, kretala se od 1000 do 1100 kilograma. Bazni motor je bio atmosferski zapremine 1146 ccm, sredina ponude bio je atmosferac zapremine 1308 ccm, a perjanica je turbo verzija motora zapremine 1146 ccm nabijena na neverojatnih 165 KS. Menjači su, zavisno o verziji, bili 4 i 5-stepeni ručni te 3 i 4-stepeni automatski. Već bazni model imao je 105 KS pa je do 100 km/h ubrzavao za 9,2 s i jurio 190 km/h. Obzirom na Wankel koncepciju motora, najveća brzina vrtnje iznosila je čak 7000/min pa su vlasnici bili veoma ponosni na prodoran zvuk izduvnog sistema. Najbogatiji paket opreme GSL donosio je sve što su imali u osetno snažniji automobili tog doba poput prednjih samoventilirajućih diskova napred i punih pozadi i zatvarača zadnjeg diferencijala.

Mazda RX-7 druge generacije stigla je 1985., a treća 1992. godine. Svaka generacija imala je pokoji facelift koji se u oznakama Mazde naziva serijom pa je kroz tri generacije Mazda RX-7 prošla kroz čak osam serija. Ali, svakom novom generacijom prodaja je opadala. Prva serija je dostigla proizvodnju od 471.000 primeraka, drugi od 272.000, a treći tek od 68.500 pa je 2002. godine model RX-7 otišao u istoriju, a kao zamena je stigao RX-8.

Preuzeto sa: autopress.hr


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *