Mazda 323 1999. – 2003. – Polovnjak, motori, kvarovi

Mazda 323

Mazda 323

Mazda 323 odličan automobil, naravno, ima svoje boljke, ali se temeljnim testom pre kupovine one mogu izbeći.

IZGLED 

Mazda 323 je jedan od onih automobila koji će sjajno poslužiti da se prevezete sa celom porodicom, a ako se ikada zaželite žustrije vožnje opet će vam pružiti zadovoljstvo. Mazda 323 se veoma malo naginje u krivinama, čak i pri oštrijoj vožnji, a volan je direktan i pruža veoma dobar odziv, mada je ipak možda malo lakši nego što bi se nama sviđalo. Ovde se plaća cena na udobnosti, jer su ove Mazde malo tvrđe na vešanju.

I na prednjoj i na zadnjoj klupi ima dovoljno mesta za pet odraslih osoba, gepek je pozamašan, a po potrebi se i zadnja klupa sklapa. Mazde dolaze veoma dobro opremljene već u osnovnim verzijama, pa vam neće biti teško da pronađete primerak koji po opremi odgovara vašem ukusu. Da napomenemo i da je nakon 2001. godine urađen redizajn pa je 323-ka dobila još atraktivniji izgled.

Mazda 323

MOTORI 

Ponuda motora je dosta široka, ima ih čak sedam pa idemo redom, prema vrsti goriva. Benzinci kreću od 1,3 koji se ugrađivao od 2001-e. Ima 72 KS što je za grad možda dovoljno, ali za otvoreni put nikako. 1,6 ima 96 konja i malo bolje se snalazi sa masom Mazde. 1,8 i 2,0 motori su odličan izbor, od kojih mi preporučujemo jači, koji razvija 131 KS i može lepo da povuče. Istina, registracija je skuplja, ali benefit jačeg motora se po nama uvek isplati, sve do 2.000 ccm. Sa druge strane, 1.6 bi bio kompromisno rešenje ako se traži isključivo benzinska varijanta.

Povrh svih ovih benzinaca, naš izbor bi bio 2,0 turbo dizel. Još ako pronađete model nakon 2001-e, eto razloga za veselje. Snaga mu jeste tada smanjena na 100 konja, ali i dalje odlično vuče i začuđujuće je tih. Ako tome dodamo i prosek potrošnje od samo 4,5 litre dizela (tako kaže fabrika), jasno je da pare treba potrošiti upravo na njega. Samo je pitanje pronaći ga u oglasima jer kod nas nije baš tako čest.

KVAROVI 

Mazda 323 je jedan od najpouzdanijih automobila na tržištu, pa u ovom delu nemamo šta puno da napišemo. Bilo je problema sa izolacijom oko rezervoara ali bi ovo trebalo da je otklonjeno još u garantnom roku pa se raspitajte kod prethodnog vlasnika. To je sve. Zavirite u servisnu knjižicu, proverite elektroniku i provozajte malo auto. Ukoliko sve deluje u redu, verovatno i jeste, pa kupovinu odobravamo. Kada su dizeli u pitanju, imajte na umu da je kvalitet ovog goriva kod nas diskutabilan, pa popravke osetljivih delova motora znaju dobro da namuče novčanik.

Pri kupovini dobro prekontrolišite sve: elektroniku, upravljački mehanizam, kvačilo, motor i oslanjanje. Popravke znaju da budu skupe, ali pokušajte da nađete vozilo sa poznatom servisnom istorijom – koštaće možda malo više, ali se isplati.

Mazda 323

Prednosti – Mazda 323

  • Pouzdan
  • Kvalitetan
  • Niska potrošnja

Mane – Mazda 323

  • Rđa na zadnjem blatobranima
  • 2001. opoziv zbog moguće korozije rezervoara goriva
  • Neudobna vožnja na oštećenim putevima
  • Moguće greške motora
  • Moguće trzanje kod ubrzanja
  • Dizelaši su vrlo glasni
  • Sivi monoton dizajn unutrašnjosti

Ostavite odgovor