Mali servis – možete to i sami! Zameniti motorno ulje, filtere . . .

Mali servis - zamena ulja

Mali servis – zamena ulja

Zamenu motornog ulja, filtera vazduha i filtera klime, odnosno mali servis – možete da obavite i sami. U uputstvu za korišćenje automobila naći ćete tabelu sa svim intervencijama koje spadaju u redovno održavanje uz kilometražu ili vremenski period nakon kojeg treba da se obave. Međutim, ti intervali mogu da budu i kraći u zavisnosti od uslova u kojima vozite.

Interval zamene motornog ulja – Mali servis

Znamo da ulje treba da se menja jednom godišnje bez obzira na pređenu kilometražu. Međutim, ako je propisano menjanje ulja na 10.000 km ili 15.000 km, a vi pređete za godinu dana 30.000 km, menjaćete ga dva ili tri puta godišnje.

Kod nekih modela servisni interval je predviđen na 20.000 ili 30.000 kilometara, ali i tada se napominje da ako je automobil vožen u otežanim uslovima, servisni interval treba skratiti ili mali servis obaviti kada vam na to ukaže sam automobil obaveštenjem na instrument tabli.

Na primer, Opel Insignia će vam ispisati poruku „Change Engine Oil Soon“ kada kompjuter zaključi na osnovu načina vožnje da je motorno ulje „zrelo“ za zamenu. Dakle, ne postoji univerzalna/idealna kilometraža na kojoj treba menjati ulje.

Imajte u vidu da se pod „otežanim uslovima vožnje“ smatra i npr. gradska vožnja (saobraćajna gužva), mnogo kratkih vožnji (često startovanje i gašenje motora koji nema vremena da postigne radnu temperaturu) naročito zimi, vožnja u planinskim predelima…

Kako se menja ulje

 1. Parkirajte auto na ravno.
 2. Motor treba da bude zagrejan, ali ne suviše kako se ne biste opekli.
 3. Skinite čep za dolivanje ulja, da bi se olakšalo njegovo izlivanje.
 4. Zavucite se ispod motora i na karteru nađite čep/šraf čijim vađenjem se ispušta ulje. U zavisnosti od proizvođača/modela za odvrtanje tog čepa trebaće vam npr. inbus ili „četvrtka“.
 5. Stavite posudu za prikupljanje ulja ispod čepa.
 6. Odšrafite čep i pustite da curi ulje. Pazite da vam čep ne „pobegne“ u posudu sa uljem. Rukavice mogu da pomognu da vas ne opeče ulje ukoliko je suviše vrelo.
 7. Ne žurite – pustite da se što više starog ulja iscedi.
 8. Skinite filter ulja uz pomoć kaiša, lanca ili ključa za skidanje.
 9. Očistite krpom navoj u koji se zavrće filter. Proverite da nije ostala stara zaptivna (dihtung) gumica.
 10. Postoje dve vrste filtera. Kod nekih automobila se menja samo uložak filtera, tj. ubacuje se novi uložak u staro kućište, a kod drugih se menjaju i kućište i uložak u kompletu, pošto čine nedeljivu celinu. Ukoliko imate prvu vrstu, zamenite uložak filtera.
 11. Novu zaptivnu gumicu koju ste dobili uz filter namažite novim uljem. Ušrafite novi filter; rukom, bez pomoći alata.
 12. Vratite se na čep za ispuštanje ulja – obrišite navoj i površinu naleganja čepa pre nego što ga ušrafite
 13. Proverite u kakvom je stanju bakarna podloška na čepu. Nju bi trebalo zameniti na svakih par zamena ulja, mada se savetuje i zamena prilikom svakog servisa.
 14. Ušrafite čep za ispuštanje ulja. Ne zatežite ga suviše – npr. kada osetite da je solidno zategnut, okrenite ga još jednu četvrtinu kruga ili manje.
 15. Natočite novo ulje – nađite u uputstvu koliko ulja staje u motor.
 16. Sačekajte par minuta da se ulje slegne.
 17. Proverite nivo ulja i dolijite koliko je potrebno.
 18. Startujte motor – upaliće se lampica za pritisak ulja, ali će se vrlo brzo ugasiti.
 19. Pustite motor da radi minut ili manje.
 20. Ugasite motor, sačekajte pet minuta da se ulje slegne.
 21. Proverite nivo ulja i dolijite koliko je potrebno.
 22. Obavezno kasnije proverite da li curi ulje na filteru ili čepu za ispuštanje ulja. Ukoliko curi, zategnite ali ne preterujte sa zatezanjem.
 23. Proveravajte nivo ulja narednih dana.

Ne menjaju svi ulje striktno prateći ove korake i na isti način. Kada sami obavite zamenu nekoliko puta, verovatno ćete i sami nešto izmeniti.

 Neophodna/korisna oprema

 1. Staro ćebe, veći karton ili nešto drugo na čemu ćete da ležite ispod auta
 2. Alat (inbus, „četvrtka“) za odšrafljivanje čepa za ispuštanje ulja
 3. Kaiš (ili ključ) za skidanje filtera
 4. Krpe i stare novine za brisanje
 5. Posuda za istakanje ulja – npr. možete da položite balon vode od pet litara na stranu i isečete gornji deo ako nemate odgovarajuću posudu
 6. rukavice

Obavezno novi filter uz menjanje motornog ulja

Po ovom pitanju nema apsolutno nikakve diskusije – kada menjate ulje, obavezno treba zameniti i filter motornog ulja.

Mali servis - zamena filtera ulja

Mali servis – zamena filtera ulja

Zamena filtera vazduha – Mali servis

Iako proizvođači obično predviđaju zamenu filtera vazduha na svaki drugi mali servis, mnogi preporučuju da se ovaj filter ipak zameni na svakom malom servisu. Ne zaboravite da se u njemu skupljaju sve nečistoće koje bi inače završile u cilindrima motora.

Cena filtera vazduha je tolika da bi ga, po našem mišljenju, trebalo zameniti jednom godišnje, tj. pri svakom malom servisu. Naravno, nisu svi filteri istog kvaliteta, što je još jedan razlog da se ne rizikuje ako koristite jeftinije/nekvalitetnije filtere, mada ona izreka „ako ne znaš šta je dobro, kupi ono što je skupo“ odavno ne važi.

Vozači često izvade filter, procene da nije mnogo prljav, „izduvaju“ ga kompresorom ili usisivačem i vrate. Pritom zaboravljaju na sitne čestice koje ne mogu ni da se vide golim okom i tako zbog male uštede čine sebi medveđu uslugu.

Filter vazduha se menja vrlo jednostavno – skine se poklopac kućišta, izvadi stari, ubaci novi filter i vrati poklopac. Ipak, treba biti pažljiv da se kućište dobro zatvori. Ako niste sigurni kako se to radi, nađite proceduru u uputstvu za automobil.

Mali servis - zamena filtera vazduha

Mali servis – zamena filtera vazduha

Zamena filtera kabine (filter klime, polen filter…) – Mali servis

Potražite u uputstvu za svoj automobil gde se nalazi ovaj filter – poznat kao filter kabine, filter klime ili polen filter. Izvadite stari filter, očistite kućište, stavite novi filter.

Interval zamene filtera vazduha proizvođači obično preporučuju na svake dve godine. Međutim, napominju da ako je vazduh jako zagađen, ukoliko se auto vozi u uslovima sa mnogo prašine, peska ili polena, treba ga zameniti svake godine ili prema proceni samog vlasnika ili servisera u zavisnosti od uslova vožnje.

Stoga nađite ovaj podatak u uputstvu za korišćenje vašeg automobila i procenite kakvi su uslovi u kojima vozite. Mi preporučujemo da se filter kabine menja svake godine, ali to je na vama da odlučite.

Filter goriva

Savremeni automobili imaju sve osetljivije dizne i druge komponente, čija popravka ili zamena može da bude ekstremno skupa. Zato je pravovremena zamena filtera goriva vrlo pametna investicija.

Međutim, kada su u pitanju benzinci, intervali zamene filtera obično su veoma dugi – i preko 100.000 kilometara. A neki uopšte nemaju klasičan filter, već se on nalazi u samom rezervoaru kod pumpe za gorivo, pri čemu proizvođač nije ni predvideo zamenu.

Dakle – ako imate benzinca, pročitajte šta piše u uputstvu za automobil, a nije na odmet ni da se konsultujete se sa nekim proverenim majstorom ili drugim vlasnicima istog modela.

Kod dizelaša je situacija znatno drugačija – na primer, jedan proizvođač kaže da filter goriva treba menjati na svake 4 godine ili 60.000 km, ali ga na svake 2 godine ili 30.000 km treba proveravati i po potrebi menjati.

Konkretno, u uputstvu za Fiat 500L sa dizel motorom kaže se da se filter za gorivo menja na svakih 60.000 km ili 3 godine, ali uz napomenu: „U slučaju dolivanja goriva nižeg kvaliteta nego što je propisano evropskom specifikacijom, preporučuje se zamena ovog filtera na svakih 20.000 km“.

Samostalna zamena filtera, bez obzira da li je reč o dizelašu ili benzincu, može da bude problematična iz više razloga, pa nemamo nameru da ulazimo u tu temu. Savetujemo da to ipak prepustite servisu. Naravno, ukoliko ste sigurni da znate šta radite i poznajete problematiku, samo napred!

Pripremio: Dragan Romčević

Preuzeto sa: www.polovniautomobili.com


Ostavite odgovor