Lotus Elite 1957. – 1963. – Istorija modela

Lotus Elite

Lotus Elite

Maleni revolucionar veličanstvenog oblika, ali s inherentnim problemima

Jedan od najneverojatnije hrabrih automobila ikada proizvedenih trebao je okrenuti svet naglavačke, ali to se nije dogodilo. S monokokom od stakloplastike (samo podokvir i nosač vrata i vetrobrana bili su metalni, najavio je neko novo vreme, koje nikada nije došlo. Konstrukcijska metoda nije dopuštala izradu otvorene verzije, pa je rađen samo kao coupe. Peter Kirwan-Taylor nacrtao je prekrasan, vanvremenski oblik, a Frank Costin još doradio aerodinamiku.

Lotus Elite

Lotus Elite

Trkački Coventry-Climaxov motor iz samo 1216 ccm izvlačio je 75-105 KS, auto je imao i danas respektabilni Cw od samo 0.29, a masa mu je jedva prelazila 500 kg. Nažalost, Lotus nije imao uslova za kvalitetnu proizvodnju, pa je model ponuđen kupcima u kitu, uz enormne probleme i na planu imidža i kvalitete. Stvari su se malo popravile kada je Bristol preuzeo sklapanje, ali proizvođač je i dalje gubio na svakom primerku.

Lotus Elite

Lotus Elite

Zamenjen je konvencionalnijim Elanom. Ime je reciklirano na ‘ćoškastom’ modelu iz 1974., koji je s imenjakom delio problematičnost izrade. Ograničena produkcija (1030-1047 primeraka, zavisno od izvoru), lepota, istoriski značaj, fini sportski uspesi tokom trajanja proizvodnje i podesnost za trke oldtimera čine Elite skupom i traženom robom. Cene restauriranih primeraka u svim se glavnim valutama pišu sa šest cifara i nastavljaju rasti.

Lotus Elite

Lotus Elite

Autor: Dino Milić Jakovlić
Preuzeto sa:  autoportal.hr


Ostavite odgovor