Kia Sorento 1. gen 2002. – 2009. – Polovnjak, prdnosti, mane

Kia Sorento

Kia Sorento 1. gen

Prva generacija SUV-a Kia Sorento na tržište dolazi 2002.godine i prvi je automobil proizveden u saradnji Kie i Hyundai-a. Kia Sorento je konstruisan kao klasični terenac što znači da je na čvrstu šasiju pričvršćena karoserija i šasija sa nezavisnim vešanjem napred i krutom osovinom nazad.
Kia Sorento

Vešanje je razvijeno u saradnji sa Porscheom. Za razliku od drugih SUV-ova, Kia Sorento je namenjena za off road vožnju i sadrži mogućnost zaključavanja zadnjeg diferencijala i ima pogonski sklop namenjen za ozbiljnu off road vožnju. Prtljažnik je zapremine 486 litara, a preklapanjem naslona zadnjih sedišta povećava se na čak 1.960 litara. Manevar prtljagom olakšava nešto niži utovarni rub.

Konkurenti Kie Sorento na tržištu su Jeep Cherokee i Nissan Pathfinder. Što se tiče sigurnosne opreme u početku je bila nepotpuna. Redizajnom 2006.godine u standardnu opremu uvrštena je osim ABS i vazdušnih jastuka i kontrola stabilnosti i 4 vazdušne zavese. Na Euro NCAP crash testu Kia Sorento osvojila je četiri od mogućih pet zvezdica.

Početni EX paket uključuje ABS+EBD sistem, kontrolu stabilnosti, maglenke i dva vazdušna jastuka. Paket EX Comfort uključuje i četiri bočne zavese.

Kia Sorento

Udobnost i ugođaj u enterijeru upotpunjeni su već u startu sa automatskom klimatizacijom, električnim i zatamnjenim zadnjim staklima. Prestige paket Kia Sorentu daje dašak luksuza – kožom presvučenu unutrašnjost, električno sklapanje retrovizora i grejana prednja sedišta. Kia Sorento dostupna je u tri motorne verzije: četvoro cilindarski 2.4 benzinski motor sa 139 KS, 3.5 V6 benzinski motor sa 195 KS i 2.5 CDRi dizel motor s common rail sistemom i 140 KS. Dizel motor troši oko 10 litara na 100 kilometara, a benzinski motori troše najmanje 12 litara na istu udaljenost.

Top model Kia Sorento opremljen je sa Mitsubishijevim benzincem 3.5 V6 sa 195 KS. U kombinaciji sa 4 stepenim  menjačem ide ubedljivo, vrlo je kvalitetan, ali troši i više od 15 litara. Zbog povoljne cene osnovni benzinac 2.4 sa 139 KS (također Mitsubishijev) dobra je prilika kod kupovine polovnjaka. Zbog nešto veće, ali prihvatljive potrošnje (10,5 l) znatno je jeftiniji od dizelaša, a uz normalno održavanje je neuništiv. Problem kvalitetnog dizel modela je viša cena i što ga, zbog povoljnih svojstava, većina prodaje kad se približe skupi servisi i popravke.
Mehanika Kia Sorenta je podjednako kvalitetna kao i elektronika, iako je po izveštaima ADAC-a pouzdanost je tek nešto iznad proseka. No, uglavnom su na udaru sitnice. Modeli prvih serija imali su problema sa termostatom i alternatorom benzinskih motora i osetljivim kvačilom (za vožnju u terenskim uslovima). Takođe treba obratiti pažnju na propuštanje ulja na karteru i semeringu, podjednako kod dizelaša i benzinaca. Unutrašnjost je, usprkos jeftinih materijala, kvalitetna i izdržljiva pa se ne biste trebali zaletati i kupiti primerak sa deformisanim i izlizanim sedištima i uglačanim komandama.
Najvažnije je provjeriti da Sorento nije preživio sudar, niti brojne terenske avanture te da je održavan originalnim delovima. Tada ni kilometri nisu problem.

Kupac polovnog Kia Sorenta ipak mora upoznati sa servisnom istorijom polovnog primerka kojeg je izabrao. Naime, kao i svaki pravi terenac, i Sorento je osjetljiv i skup ukoliko se ne održava pravilno i pravovremeno. Nepravilo održavanje može se odraziti na probleme sa kardanom, na probleme sistema pogona na četiri točka, na probleme sa motorom i slično.

Servisni stručnjaci zabeležili su slučajeve nepravilnog funkcionisanja brizgaljki goriva kod dizela. Naime, na modelima na kojima nije pravovremeno zamenjen filter goriva, prvo oštećenje koje se može desiti je oštećenje brizgaljki.

Podmazivanje i pravovremena zamena ulja, recept su za dugovečnost pogonskog sklopa na Kia Sorentu. Posebno upozoravamo na ravnomerno menjanje ulja u reduktoru i podmazivanje krstova kardana. Zamena tih elemenata nije jeftina.
Ventil EGR je osetljiv na zaprljano gorivo., moguće je čišćenje EGR ventilna na koji se nakupila čađ.
Oštećenje diferencijala Kia Sorenta  je moguće ukoliko su prednje i zadnje gume različitih dimenzija. I neravnomerno istrošene gume izazivaju oštećenje. Sorentov osnovni pogon je na zadnjim točkovima, ali ukoliko se pojavi razlog za uključivanje pogona na prednje točkove (proklizavanje zadnjih točkova), sistem automatski prosleđuje snagu i na prednje točkove. Takođe, moguće je izabrati i način rada koji omogućava stalni pogon na četiri točka. Ovaj sistem pogona na četiri točka sasvim je efikasan, ali je i prilično osetljiv ukoliko su gume na prednjim točkovima različitih dimenzija u odnosu na gume na zadnjim točkovima. Zapravo, ukoliko su gume različitih dimenzija, zbog različite brzine okretanja točkova, sistem prepoznaje proklizavanje u svakom trenutku, te često aktivira pogon na četiri točka, što dovodi do preopterećenja celog sistema. Sistem je tako osetljiv da se sredinom eksploatacionog veka guma preporučuje prebacivanje guma sa zadnjih točkova na prednje točkove, čime se izjednačava brzina trošenja guma.

Tehničke karakteristike

Proizvođač Kia
Model Sorento
Godina proizvodnje 2002. – 2009.
Varijante SUV
Dužina 4,590 mm
Širina 1,865 mm
Visina 1,515 mm
Kapacitet prtljažnika 486 L (1850 )
Masa praznog vozila 2.079 kg
Dopušteno opterećenje (kg) 715 kg
Međuosovinski razmak 2,710 mm

Prednosti – Kia Sorento

 • Dobra opremljenost
 • Prostran enterijer
 • Bogata oprema
 • Snažni motori
 • Off- road sposobnosti

Mane – Kia Sorento

 • Problemi s turbo punjačem kod dizel motora
 • Curenje ulja na motoru
 • Upravljač ne daje dovoljno povratnih informacija
 • Udobnost na zadnjim sedištima je manja
 • Rđanje karoserije
 • Moguće rđanje pragova i blatobrana (kod EX opreme )
 • Nepouzdana ručna kočnica

Izvori:
auto-mane.com
autoportal.hr
proauto.ba


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *