Kia Carnival 2. gen 2006. – 2014. – Polovnjak, prednosti, mane

Kia Carnival

Kia Carnival 2. gen

Druga generacija monovolumena Kia Carnival ili Kia Sedona ( naziv za britansko tržište) koja na tržište dolazi 2006.godine od svog se prethodnika u potpunosti razlikuje tehnološki i dizajnom.
Kia Carnival

Nova Kia Carnival temelji se na Hyundai Entourage koji je bio ponuđen samo u Severnoj Americi. Dostupna je u dve verzije kraćoj ( short wheel base ) i dužoj (long wheel base) . Iako dužinom manja od prethodnika, nova Kia Carnival SWB sa dužinom od 481 centimetara i osovinskim razmakom od 289 centimetara je zaista prostran monovolumen. Konfiguracija sedam sedišta pune veličine, u rasporedu 2+3+2, nudi neverovatnu prostranost. Sedišta su pomična, mogu se okretati i lako se vade. Zapremina prtljažnika sa svih sedam sedišta iznosi 740 litara, a sa spuštenim sedištima 3000 litara. Duža verzija odnosno LWB dužine je 513 centimetara i sa većim međuosovinskim razmakom ( 3,020 mm) te dolazi sa jedanaest sedišta. Ono što je ostalo isto je šasija, ali i slab kvalitet kočnica.
Konkurenti ovog monovolumena su Honda Odyssey i Mercedes Viano.

Sigurnosna oprema se uvelike poboljšala u odnosu na prethodnika te kao standard uključuje ABS, prednje i bočne vazdušne jastuke, vazdušnu zavesu koja seže sve do zadnjih sedišta i kontrolu stabilnosti. Na Euro NCAP crash testu druga generacija monovolumena Carnival dobila je ocenu četiri.

Kia Carnival

U ponudi motora su 2.7 V6 benzinski motor sa 189 KS i četvoro cilindarski 2.9 CDRi dizel motor sa 185 KS. Potrošnja dizel motora iznosi negde oko 10 litara na 100 kilometara, a potrošnja benzinskih motora je oko 12 litara na istu udaljenost.
ADAC je istaknuo kako je druga generacija Kie Carnival pouzdanija u odnosu na prvu . Rani modeli do 2008.godine suočili su se s problemima sa električnim kliznim vratima te otežanim zatvaranjem.

Tehničke karakteristike

Proizvođač Kia
Model Carnival
Godina proizvodnje od 2005.
Varijante Monovolumen
Dužina 4810 mm – 5130 mm
Širina 1985 mm
Visina 1815 mm
Kapacitet prtljažnika 364 – 3440 L
Masa praznog vozila 2068 kg
Dopušteno opterećenje (kg) 832 kg
Međuosovinski razmak 2890 mm – 3020 mm

Prednosti – Kia Carnival

  • Prostranost
  • Sedam sedišta kao standard
  • Pouzdaniji od prethodne generacije

Mane – Kia Carnival

  • Slabe kočnice
  • Problemi s elektronikom ( zatvaranje vrata)
  • Malen prtljažnik za tako veliki automobil
  • Istrošeni diskovi
  • Kockasti i ne baš privlačan dizajn
  • ESC-a nema ni u ponudi dodatne opreme

Preuzeto sa: auto-mane.com


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *