Alternator – Kako proveriti ispravnost alternatora?

alternator

Alternator

Alternatorom nazivamo električni generator koji puni električnom energijom sve uređaje na automobilu i takođe puni akumulator. Generator se ponaša poput male elektrane koja daje struju kada je vozilo treba. Generatore delimo na diname i alternatore.

Dinama su generatori jednosmerne struje dok su alternatori generatori naizmenične struje. Svakako, većina automobila u današnjem svetu ima alternatore, dakle generatore naizmenične struje jer su jači i kod veoma malog broja obrtaja daju električnu energiju kojom se puni akumulator.  Da bi se akumulator napunio, potrebna mu je jednosmerna struja pa iz tog razloga alternator ima usmerivač koji je tu da bi pretvorio naizmeničnu struju u jednosmernu.
S alternatorom su česti problemi pa tako često možemo čuti rečenicu: ‘Otišao mi alternator!’ Na instrument tabli postoji lampica koja svetli ukoliko imamo problema s ovim delom. Ako se ona pali, znak je da je motor u opasnosti. Naime, kada se pali kontrolna lampica za alternator,faku znači da auto uskoro može stati, a na motoru će se pojaviti kvar, u većoj ili manjoj meri. U nekim slučajevima kod pojave kontrolne lampice može se raditi o bezazlenom kvaru kao što je kontakt što ćemo, dakako lako rešiti. Ipak, u najtežim slučajevima može značiti i potpuni prestanak rada alternatora jer akumulator bez njega može isporučivati struju još samo neko kratko vreme. Kada se lampica upali takođe može puknuti i remen koji je pokretač alternatora, što takođe može postati veliki problem. Osim remena, čest je i kvar kojeg prouzrokuje regler, najčešće zbog istrošenosti četkica, ali i kvara u elektronskom delu reglera. Kvar na regleru se lako može i nanjušiti jer zbog njega u kabini se može pojaviti  jak miris kiseline. Tada treba otvoriti poklopac motora i proveriti gornju površinu akumulatora. Ako je ona vlažna, znači da kiselina izlazi iz akumulatora jer je punjenje prejako. Regler je odgovoran da se akumulator pravilno puni pa je u ovom slučaju potrebno njega zameniti. Kvar na alternatoru se može pojaviti i kada se lampica upali samo prilikom paljenja, a kasnije, kada motor proradi, ona se ugasi.
Uz sve ovo, pre nego se ikakav kvar dogodi, dobro je izvesti i razna merenja. Primjerice dobro je posebnim uređajem kojeg možete kupiti ili, ako vam je to prevelika stavka, onda kod automehaničara, izmeriti napon akumulatora. Napon akumulatora mora biti između 13,5 i 14 V. Napon se treba izmeriti dok motor radi, ali takođe i u samom trenutku paljenja jer ako padne ispod 10 V znak je i da je sam akumulator pri kraju. Kada ima kolebanja u naponu na samom akumulatoru, znak je da i alternator takođe ne radi dobro te se na njemu pojavio kvar.
I sam alternator se može ispitati. Kod ispitivanja  alternator treba dovesti na radnu temperaturu od 25 stepeni, potom isključiti motor i odvojiti minus pol akumulatora od mase, potom na provodnik od B+ priključka treba staviti štipaljku ampermetra, a između priključka B+ i mase treba staviti  voltmetar. Nakon toga treba odvojiti regler od alternatora, vratiti vezu s negativnog pola akumulatora te nakon toga spojiti izvod D+ i DF na alternatoru. Potom treba dati kontakt i uključiti dugačka svetla i proveriti svetli li kontrolna lampica. Nakon toga motor treba pokrenuti i lampica bi se trebala ugasiti. Potrebno je lagano povećavati broj obrtaja motora dok i sam alternator ne postigne to isto. Kada je alternator ispravan, ampermetar će pokazivati struju blizu nazivne vrednosti 2/3 Imax.
Izvor: www.silux.hr

Ostavite odgovor