Kako popraviti mehanizam za podizanje stakala?

mehanizam za dizanje stakala

Prvi automobili nisu ni imali stakla na vratima, oni koji su se kasnije pojavili imali su ih, ali se nisu mogla dizati i spuštati. Prošlo je vremena i vremena dok se osmislio mehanizam za dizanje i spuštanje stakala na automobilu.

Danas smo došli do toga da mnoga vozila nemaju ručno podizanje stakala već automatsko, električno, s malim elektromotorom koji se aktivira svaki puta kada stisnemo određenu tipku. Što napraviti kada shvatimo da ne možemo normalno dizati ili spuštati stakla?
Kvarovi s dizanjem i spuštanjem stakala doista su raznovrsni i ponekad se čini da koliko je automobila, toliko je i različitih vrsta kvarova na podizačima stakala. Primer, samo neki od problema koje vozači imaju sa staklima su: staklo se diglo ili spustilo do pola te više ni makac, stakla se otvaraju za vreme vožnje, ali ipak je to izraženije za kišovitih dana, staklo se da spustiti, ali se više ne da podignuti… Dakle, kao što vidite, problemi su mnogi, jednako kao i delovi koji se nalaze u mehanizmu podizanja i spuštanja stakala.
Želite li se i sami uveriti kako izgleda mehanizam dizanja i spuštanja stakala, najbolje je da skinete tapecirung s vrata i potom zaronite u čudesan svet mehanizma za stakla. Ima tu mnogo sitnih delova, sajla, vođica. Danas su mnogi od tih sitnijih delova izrađeni od plastike, što je, dakako problem, jer vozila često ostaju na suncu, a pod delovanjem visokih temperatura  te kasnije sile kojom se staklo diže ili spušta, plastika lako puca.
Mnogi će preporučiti da se za dobar popravak mehanizma za stakla potrebno obratiti dobrom majstoru koji se time bavi. Ako imate čoveka koji se istinski razume u te mehanizme, onda ste doista ‘na konju’. Međutim, često čak ni majstor ne može otkriti u čemu je stvar pa se problem s dizanjem ili spuštanjem stakala može protegnuti unedogled.
Želite li se sami okušati u detektovanju kvara, prvo se naoružajte s mnogo strpljenja. Kao prvo, strpljenje vam treba dok dođete do samog mehanizma u vratima (često je potrebno doslovno rastaviti cela vrata!), a kao drugo, dok ga pregledavate i utvrđujete možda bitni kvar (posebno ako se ne razumete u celi sistem, u početku vam neće biti lako razumljivo što gde ide i kako izgleda isparavan, a kako pokvaren podizač). Većina vozača odlučit će se za zamenu celokupnog mehanizma podizača stakala, a treba znati da praktički svaki model vozila ima i sebi pripadajući mehanizam za stakla te postoje razlike u cenama.
Dakle, investicija nije malena i zato ne čudi da se mnogi vozači odlučuju za popravak postojećih mehanizama za podizanje stakala. Originalne i nove sitne delove za ove mehanizme poprilično je teško pronaći u trgovinama pa mnogi pribegavaju kupovini polovni mehanizama, te potom uzimaju deo koji im treba nadajući se da će im on dobro poslužiti, odnosno da je još uvek u dobrom stanju.
Mnogo toga u mehanizmu spuštanja stakala zapravo zavisi o materijalu od kojeg su delovi izrađeni, a takođe pokazalo se da neka od vozila imaju serijsku grešku upravo u tim mehanizmima. Zbog prihvatljivije cene mnogo se delova izrađuje od plastike, međutim i trajnost je znatno manja. Iako dosta teško, nije nemoguće plastične delove mehanizma zameniti delovima izrađenim od trajnijih materijala, kao što je aluminijum. Potrebno je biti uporan u potrazi, kako za delovima, tako i za mehaničarima koji su spremni uložiti dosta vremena dok ne detektuju pravi kvar. U svakom slučaju, nemojte odustajati jer strpljenje i upornost se u potrazi za najboljim delovima za mehanizam podizanja stakala itekako isplate.
Izvor: www.silux.hr

Ostavite odgovor