Jaguar XK 120 1948. – 1954. – Istorija modela

Jaguar XK 120

Jaguar XK 120

U vreme ”klasičnog” automobilizma, sportski automobili su predstavljali duh i karakteristike nacije u kojoj su stvoreni, a naročito ličnost svojih tvoraca.

Iako potiču iz istih epoha, njihove međusobne razlike i danas su veoma interesantne. Nekad je jedna od najspecifičnijih automobilskih industrija na svetu, britanska, bila puna pravih automobilskih vrednosti. Bez obzira da li se radilo o brendovima ili o pojedinačnim modelima, na tom ostrvu su se uvek stvarala izuzetna vozila. Nažalost, mnoge, slavne i poštovane marke, su nestale i odavno zaboravljene, a među preživelim veličinama, firma Jaguar ima zaslužen status legende. Ovakvu etiketu kompanija Sir Williema Layonsa sigurno nije zaslužila dosadnim i neinventivnim automobilima. Naprotiv, ta vozila su u svoje vreme predstavljala vrhunac performansi, tehnologije i stila. Jedan od nekolicine večnih modela, koji su proslavili ovu marku i pomogli da dostigne status kakav ima danas, je i prelepi sportista Jaguar XK 120. Neposredno pred Drugi svetski rat, Jaguar je već stekao ime rastuće kompanije luksuznih limuzina i sportskih modela, koja je imala iza sebe već par dobro kotiranih modela.

Jaguar XK 120

Jaguar XK 120

Za razliku od konkurencije koja je proizvodila izuzetno skupe i do krajnosti specifične automobile, proizvodi Jaguara su uvek bili i dostižni i upotrebljivi bez kompromisa po pitanju luksuza, individualnosti i brzine. Rat je prekinuo napredak, a njegovim završetkom Sir Lyons je odlučio da nastavi gde je 1940. stao. Iako je Jaguar tokom rata bio fabrika teških bombardera Lancaster, veoma brzo se vratio na proizvodnju vozila i već 1946., prvi primerci novih predratnih modela, stižu do kupaca. Plan je bio da se stvori potpuno nova limuzina sa kojom bi se aktivno učestvovalo na tržištu. Budući da je razvoj zahtevao nekoliko godina, bio je potreban model koji bi održao pažnju kupaca i finansijski podržao fabriku. Zbog toga je odlučeno da se na salonu automobila u Birminghemu 1948. prikaže prototip Roadstera koji bi bar malo pokrenuo publiku.

Jaguar XK 120

Reakcija posetilaca i specijalizovane javnosti je bila neverovatna i službenici Jaguara su primili ogroman broj narudžbina u toku sajma, iako nisu znali da li će se automobil uopšte i proizvoditi. Videvši da u rukama imaju potencijalni bestseler velikih razmera, Sir Lyons i ekipa su odlučili da odmah počnu sa proizvodnjom. Sajamski model je imao karoseriju od aluminijuma i mnogo skupih detalja, koji su po prvobitnom planu trebali da ostanu u produkciji. Međutim, kada se video broj već plaćenih automobila, odlučeno je da se karoserije izrađuju od čelika, sve u cilju brže proizvodnje. Ipak, prvih 259 primeraka je imalo retku aluminijumsku oplatu. Novi model je nazvan XK 120 gde slovo ”X” (experimental) označava prirodu motora, dok broj simbolizuje maksimalnu brzinu u miljama (120 mph – 190 km/h).

Jaguar XK 120

Naime, reč je o probnom šestocilindarskom motoru koji je stvoren za vreme rata tokom dugih časova noćnog dežurstva na aerodromima. Zapremina je iznosila 3.4 litra i ovaj agregat se odlikovao rešenjem sa dve bregaste osovine u glavi. Koristio je dva SU karburatora i imao, u ono vreme sjajnih, 160 ks. Istovremeno, baš taj motor je veoma značajan, jer će posle uspešnog krštenja u ovom modelu tokom sledećih četrdeset godina biti okosnica motorizacije Jaguara, u manje ili više izmenjenom obliku. Kao osnova je uzeta skraćena šasija planiranog modela MK VII koja je prekrivena karoserijom sa jednim od najlepših oblika u automobilskom svetu. Kada je prodaja počela, predstavljene su tri verzije: Jaguar XK 120 roadster OTC (Open Two Seats) koja je bila više sportska, sa dva mala vetrobrana i bez krova, Jaguar XK 120 DHC (Drop Head Coupe) klasičan kabriolet i Jaguar XK 120 FHC (Fixed Head Coupe) što je predstavljalo zatvorenu varijantu.

Jaguar XK 120

Jaguar XK 120

Tržište je odlično reagovalo na novi model Jaguara i odmah je uvršćen među najbolje posleratne sportske automobile. Iako su na prvim primercima komfor i ergonomija bili pomalo zapostavljeni, kupci se nisu bunili i prodaja je bila na visokom nivou i u Evropi i u SAD. Ovo tržište je bili posebno interesantno, jer je donosilo neophodnu dobit, potrebnu da bi se u kriznim pedesetim godinama opstalo na sceni. Baš zbog toga su modeli namenjeni za izvoz imali i opcione automatske menjače i više unutrašnjeg luksuza. Imajući u vidu sportsku prirodu XK 120, skoro momentalno je počelo njegovo dokazivanje na stazi. U početku je to bilo isključivo u rukama privatnih timova ili pojedinaca pa je tako i ostvarena pobeda na čuvenoj trci Mille Miglia 1950.

Međutim, ubrzo nakon toga, Jaguar fabrički priprema ovaj model, modifikuje karoseriju i učestvuje na raznim takmičenjima, između ostalog i na Le Mansu. Ovi automobili su imali snagu od 180 do 210 ks. Ipak, pravi uspesi na ovoj trci dolaze sa modelom D-Type koji je bio direktni derivat XK serije, što već predstavlja posebnu priču. U svakom slučaju, popularnost i prodaja konstantno rastu i proizvodnja ovog modela pre 1954. dostiže 12,061 vozila, a te godine se predstavlja sledeća evolucija nazvana XK 140. Reč je o logičnom nastavku razvoja koji je doneo promene u konstrukciji kao što su drugačiji upravljački mehanizam i ogibljenje. Spolja su vidljivi brojni hromirani detalji i drugačije vetrobransko staklo, na osnovu koga se prepoznaju i razdvajaju različite generacije.

Motorizacija je ostala ista (XK motor), ali je bila snažnija i razvijala je 190 ks pri 5,500 o/min. Maksimalna brzina se povećala na 140 mph (215 km/h) i otuda i ime modela (XK 140). Sve tri karoserijske opcije su ostale u ponudi, ali se videla lagana tendencija razvoja ka luksuznijoj GT koncepciji umesto čistokrvne sportske, kako je prevashodno zamišljen. To se pre svega vidi u mnogo luksuznijoj opremi i većem komforu, tako da su neki modeli imali čak i dodatna sedišta (veoma tesna i skoro neupotrebljiva) i promovisani su kao četvorosedi. Prodaja je ostala na zadovoljavajućem nivou i tokom tri godine tržišnog života ove generacije, proizvedeno je 8,943 komada. Pored toga, sportski uspesi su se nastavili. Ipak, Jaguar je nastavio razvoj i 1957. predstavio treću i finalnu verziju ovog modela, nazvanu XK 150.

Jaguar XK 120

Razlog za ovaj potez je i to što su XK modeli počeli polako da zastarevaju i gube pozicije kako na tržištu tako i na stazi. Ovaj model je, po mišljenu mnogih, najlepša evolucija ove loze, ali je i najdalje otišao od početne zamisli konstruktora. Karoserija je blago modifikovana i savremenije zaobljena, a vetrobransko staklo je zakrivljeno i napravljeno iz jednog komada, što je tada bilo veoma moderno. Ispod karoserije se moglo naći nezavisno ogibljenje, disk kočnice i servo upravljanje kao i novi, jači i veći motor. Radi se o agregatu od 3.8 litara snage od 220 ks do 265 ks (verzija XK 150 S) koji je bio derivat već postojećeg 3.4 litarskog pogona koji je ostao u ponudi. Maksimalna brzina je povećana na 230 km/h (150 mph) što je i promenilo oznaku. Međutim, odvojivši se od osnova na kojima je razvijena, ova generacija je postala rasni grand turismo automobil, prikladniji za snobove nego za amaterske trkače.

Jaguar XK 120

Jaguar XK 120

Ipak, ovakva evolucija se ne smatra greškom jer je XK 150 bio superioran automobil u svakom pogledu: mogao je da bude veoma brz i skoro trkački oštar. U svakom slučaju, kraj dolazi 1960. posle 9,395 komada ove, poslednje generacije i oko 30,000 proizvedenih primeraka svih modela, uključujući i trkačke verzije. Na osnovi ovog automobila, Jaguar je 1961. predstavio famozni E-Type koji je jedna od najvećih legendi među sportskim automobilima. Jaguar XK serije je veoma popularan klasičan automobil, koji je za proteklih 50 godina stekao verne poštovaoce. Kvaliteti kojima se odlikuje su fantastičan dizajn, vrhunska motorizacija, vozna svojstva i ekskluzivnost. S obzirom na relativno veliki broj proizvedenih automobila za ovu klasu vozila, prilično je čest na svetskom tržištu klasičnih automobila.

Iako dostižu visoke cene, najtraženiji su rani modeli. Slavu je stekao kao čest dekor luksuznog životnog stila i tokom pedesetih, za vreme najveće popularnosti, svaka svetski poznata ličnost koja je držala do sebe je morala da poseduje ili bar da se slika u jednom XK modelu. Vrednost ovog automobila je i to što je promovisao Jaguar i formirao o ovom brendu sliku kakvu danas imamo. Osim toga pomogao je da se preživi jedan težak period koji bi sigurno potopio ovu čuvenu marku. Ovaj model prikazuje celokupnu britansku industriju u najboljem svetlu koja je zbog ovog i njemu sličnih automobila toliko legendarna.

Autor: 426 Hemi
Slike: Jaguar
Preuzeto sa: www.brzabrzina.com


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *