Jaguar XJS 1975. – 1996. – Istorija modela

Jaguar XJS

Jaguar XJS

Iako često osporavan, Jaguar XJS je jedan od najuspešnijih modela ove fabrike.

Sa tržišnim životom od preko 20 godina, ovaj kupe je bio i okosnica game kao i jedan od retkih automobila koji je suštinski nepromenjen preživeo sve energetske krize i recesije koje su zadesile auto industriju u poslednje tri decenije. Imajući u vidu stil, vrhunsku motorizaciju i kvalitet izrade, mesto u istoriji automobila mu je zagarantovano…

Kada se 1961. godine pojavio Jaguar E-Type, publika je bila veoma iznenađena superiornim tehničkim rešenjima, dizajnom i performansama automobila iz Coventrya. Ovaj, sportski automobil (u pravom smislu te reči) je postavio nove standarde u svojoj kategoriji.

Jaguar XJS

Jaguar XJS

Ipak, nakon deset godina, nekada hiper moderni E-Type je već bio zastareo, a upravi kompanije, tada još na čelu sa čuvenim Sir Williemom Lyonsom, bilo je jasno da je potpuno nov model jedini način da Jaguar ostane na tržištu sportskih kupea. Želeći da privuče što veći krug potencijalnih kupaca, odlučeno je da novi automobil napusti tradiciju prethodnika i da u startu bude kupe sa četiri sedišta a ne striktni dvosed kao modeli SS 100, XK 120 i E-Type S1. Na polju mehanike, nije bilo mnogo lutanja i odlučeno je da se budući Jaguar XJS bazira na najboljoj tehnici koju je Jaguar mogao da isporuči, sa dodatkom superiornog V12 motora koji je poznat još iz E-Type S3 i koji je u to vreme bio jedini V12 u serijskoj proizvodnji, a odlikovao se velikom snagom (285 KS) i visokom kultivisanošću agregata.

Jaguar XJS

Snaga se prenosila na zadnje točkove preko automatskog ili manuelnog menjača. Za dizajn novog Jaguar XJS su zadužena već proverena imena, kao što je Sir Malcom Soyer, poznati dizajner Jaguara, čovek za koga se pričalo da nije u stanju da napravi ružan automobil. Ipak, dizajn Jaguar XJS-a, ma koliko sa ove distance bio lep i klasičan, sredinom 70-tih je bio osporavan. Neki su tvrdili da je automobil neskladan i nezavršen sa najvećim kritikama za dizajn zadnjeg dela, dok su drugi smatrali Jaguar XJS remek delom estetike. Bez obizira na oprečne stavove, Jaguar XJS je izdržao test vremena, a iz ličnog iskustva, mogu da tvrdim da niska silueta, hromirani detalji i široki bokovi daju odličan utisak elegancije i snage.

Jaguar XJS

Jaguar XJS

Publika je Jaguar XJS prvi put videla na Frankfurtskom salonu 1975. godine i reakcije su bile različite. Niko nije osporio performanse ili vrhunsku tehniku ali su neki kupci bili razočarani time što se umesto očekivanog F-Type (naslednika E-Type) kao rasnog sportskog kupea, pojavio grand tourismo automobil, gde je udobnost i komfor na prvom mestu. Ipak, prve narudžbine su stizale u velikom broju, donoseći Jaguaru preko potrebni profit, rezultat koji je jedini bio važan u kriznim 70-tim godinama. Novi Jaguar XJS se mogao dobiti kao kupe i kao “cabriolet“ odnosno kabrio sa roll barom, kasnije kao i pravi “open top“.

Jaguar XJS

Jaguar XJS

Prvi kupci su bili zadovoljni novim Jaguarom jer je automobil pružao besprekorne performanse (od 0 do 100 za sedam sekundi i 250 km/h max brzine), komfor i prestiž. Kao takav, bio je primereniji dugim vožnjama auto putevima kroz Evropu i predstavljao je najbolji način za putovanje. Ipak, kao i kod svih relativno malih fabrika (a Jaguar je to oduvek bio), problemi sa nedovoljno ispitanom koncepcijom su se pokazivali. Tako je ubrzo Borg Warner menjač zamenjen GM automatskom transmisijom, a manuelni prenos je izbačen iz ponude.

Jaguar XJS

Jaguar XJS

Godine 1980., Lukas motorska elektornika je zamenjena Boschovom, a sve učestalije glasine o slabom kvalitetu su time delimično ugušene. Početkom 80tih, pojavljuju se dve interesantne verzije, Jaguar XJS HE (high eficensy) snažnija i brža varijanta i “entry level“ model, odnosno Jaguar XJS sa 3.6 litarskim rednim šestocilindričnim motorom (oko 200 KS). Time je proširen krug kupaca i povećana prodaja. Upravo tih godina, počinje i interesantna trkačka karijera Jaguar XJS-a. Iako je automobil zamišljen kao GT kupe kome je takmičenje nepoznata kategorija, u rukama privatnih timova, uspeo je da osvoji i Trans Am šampionat u Americi i ETCC u Evropi pod patronatom čuvenog TWR-a.

Prilično impozantan skor za automobil koji nije rođen za stazu. Tokom ostalog dela 80tih, prodaja varira, ali nikada ne toliko da bi se opstanak modela doveo u pitanje. Najverovatnije zbog toga što je američko tržište uvek veoma volelo ovaj model. Ipak, konkurencija u vidu Mercedesa 450SLC, BMW-a 635 ili Porschea 928 prilično ugrožava pozicije Jaguara. Engleska fabrika, odgovara blagim kozmetičkim promenama i detaljima kao i povećanju opreme, a glavna vest dolazi 1989. godine kada svetlo dana ugleda XJR- S sa V12 motorom od šest litara i 318 KS (od 91. god – 338 KS) koji predstavlja i najbolju evoluciju ovog modela.

Jaguar XJS

Jaguar XJS

Nešto kasnije predstavlja se i Jaguar XJS 4.0 sa novim Jaguarovim motorom poznatim iz XJ6 limuzine. Ipak, godine se ne mogu sakriti i već početkom 90tih, Jaguar priprema naslednika (XK8), a vremešni i uspešni Jaguar XJS i dalje uspeva da se nosi sa sve oštrijim sigurnosnim standardima i sledećom generacijom konkurencije. Kraj dolazi 1996. godine, nakon preko 115000 napravljenih primeraka i 20 godina i sedam meseci na tržištu. Rezultat za poštovanje i divljenje koji ovom modelu garantuje prisutnost na svetskim putevima i mesto u svesti poznavalaca automobilizma. Obzirom na broj napravljenih primeraka i kvalitet izrade, dobar deo produkcije je preživeo, a i na našim putevima se kreće jedan veoma mali broj elegantnih Jaguara XJS.

Jaguar XJS

Jaguar XJS

Imajći u vidu da mu cene na tržištu polovnjaka u svetu nisu velike, ovaj model bi mogao da bude i interesantna alternativa nekim izvikanim automobilima. Ipak, kod kupovine Jaguar XJS najviše treba obratiti pažnju na servisnu istoriju jer loše održavani automobili svom vlasniku stvaraju samo ozbiljne i veoma skupe problem, a ne zadovoljstvo kao što bi i trebali…

Autor: 426 Hemi
Preuzeto sa: www.brzabrzina.com


Ostavite odgovor