Jaguar XJ220 1992. – 1994. – Istorija modela

Jaguar XJ220

Jaguar XJ220

Širok, dugačak, zaobljen, seksi – četiri jednostavne reči koje najbolje opisuju superautomobil, među poslednjim “oldschool” modelima, napravljen pre tačno 23 godine.

Zamišljen je kao demonstracija umeća i mogućnosti, dizajnerska egzibicija, vizija koja se vrtela po glavama ljudi okupljenih u malom timu zvanom “The Saturday Club” koji su, radeći samostalno, dali mašti na volju. Prilikom razvijanja koncepta imalo se na umu da, ako se ikada i bude proizvodio, može da se takmiči u moćnoj Grupi B, bude direktan konkurent Ferrari F40 i Porsche 959 modelima, vrati godine slave koju je Jaguar imao 1950tih i 1960tih godina. Koncept kodnog imena XJ220, nazvan po tome što je trebalo da dostigne magičnu granicu od 220 milja na sat (~358km/h). Bio je opremljen trkačkom verzijom V12 motora zapremine 6.2 litre koji je Jaguar razvijao za model XJR-9, pogonom na sva četiri točka i makazastim vratima (takozvana “LamboStyle” vrata). Završen je 1988 godine, nedelju dana pre početka salona automobila u Britaniji, kada je predstavljen upravnom odboru Jaguara, koji je tada bio u vlasništvu Forda. Tada je odobreno predstavljanje automobila na predstojećoj manifestaciji. Jaguar XJ220 je izazvao delirijum među posetiocima samom svojom pojavom! Nakon toga je odlučeno da XJ220 jednostavno mora u serijsku proizvodnju. Sa TWR (Tom Walkinshaw Racing) je oformljena zajednička kompanija Jaguar Sport koja je dobila zadatak da uradi procenu izvodljivosti ovakvog projekta.

Jaguar XJ220

Jaguar XJ220

TWR je, nakon procene, izneo svoje proračune. V12 motor iz prototipa je odbačen i umesto njega je ubačen V6 od 3.5 litara sa dva turbo punjača, već korišćen u to doba od strane Jaguara za model XJR10/11. U Grupi C, pogon na četiri točka je takođe odbačen da bi se uštedelo na masi dok je sam dizajn blago izmenjen uz upotrebu klasičnog otvaranja vrata. Model je zvanično najavljen 1989 godine sa izmenjenim specifikacijama u odnosu na koncept predstavljen godinu dana ranije, sa najavljenom cenom od 580,000 dolara. Kako bi se osigurale porudžbine, od potencijalnih kupaca je traženo da uplate depozit u visini od 80,000 dolara kako bi bili upisani na listu čekanja, jer je Jaguar planirao da proizvede ograničenu seriju od 350 komada. Pristiglo je 1,500 porudžbina za jedan dan i odlučeno je da samo prvih 350 bude prihvaćeno, kako je ranije planirano. Serijska verzija je predstavljena Oktobra 1991 godine, koja je započela u fabrici Jaguar Sporta u mestu Blokshem, namenski napravljenoj za ovaj model. Prvi primerci su isporučeni kupcima sledeće, 1992. godine, kada je recesija počela da pogađa finansijsko tržište.

Jaguar XJ220

Jaguar XJ220

Nekih 75 kupaca je pokušalo da povuče svoje depozite na porudžbinu. Neki jednostavno nisu više bili u finansijskoj mogućnosti da priušte taj automobil, drugi su bili samo preprodavci koji su mislili da neće moći da nađu kupce za svoja vozila, a trećima je smetala izmena cene Jaguara XJ220 koja je korigovana na 700,000 dolara. Tužbe su pristizale sa svih strana, jer Jaguar nije dozvoljavao povlačenje depozita ali su sve bile odbačene na sudu. I, dok se Jaguar borio da zadrži kupce Jaguar Sport i TWR su izbacili još ekskluzivniji XJR-15 sa prvobitno najavljivanim V12 motorom koji je, ionako malobrojne, kupce odvukao od Jaguara XJ220 Iako je, umesto V12 od 6.2 litre, dobio “manji” V6 od 3498 ccm, postavljen centralno, sa parom Garrett T3 turbo punjača, motor je oslobađao čak 404 kW, odnosno 550 konjskih snaga pri 7,000 o/min uz 645 Nm pri 4500 o/min, uparen sa petostepenim manuelnim menjačem. To je bio prvi V6 ikad ugrađen u jedan Jaguar, kao i prvi sa turbo punjenjem, prvobitno predviđen za Austin Metro 6R4 reli vozilo Grupe B, inače derivat motora razvijenog od strane Coswortha za potrebe Formula 1 takmičenja! V12 je bio slabiji, za njega jednostavno nije bilo mesta pod niskom karoserijom i nije mogao da ispuni regulative o izduvnim gasovima.

Jaguar XJ220

Jaguar XJ220

Motor V6 je bio mnogo lakši što je, u saradnji sa samo zadnjim pogonom, omogućavalo veliku uštedu u masi. I pored ogromnih dimenzija, dužine od 4,930 mm, širine 2,007 mm i visine 1,151 mm sa međuosovinskim razmakom od 2,642 mm, težio je neverovatnih 1,320kg (prototip sa V12 motorom je težio 1,560kg)! U unutrašnjosti je obilovao luksuz uz kožne kadice, klima i audio uređaj. Tu su bili i prozirni krov, brojni pokazivači i indikatori okačeni po instrument tabli i vratima. Prednja svetla su imala tada moderne pokrivače gde je, za razliku od drugih modela gde su se izvlačila, ovde poklopac propadao u karoseriju. Pod prednjim poklopcem su se nalazili ventilatori i baterije, iza vozača je bio smešten motor pod prozirnim poklopcem, dok je iza motora ostalo malo prostora za plitki prtljažnik. Rezervni točak nije postojao, jer za njega jednostavno nije bilo mesta! Dimenzije pneumatika su bile adekvatne brutalnoj snazi koju je proizvodio motor, uprkos izraženoj “turbo rupi”. Napred su bile dimenzija 255/45ZR17, a nazad 345/35ZR18. Za izradu karoserije je korišćena saćasta aluminijumska konstrukcija što je donelo dodatnu uštedu u masi kao i povećanje same čvrstine strukture.

Jaguar XJ220

Jaguar XJ220

Po prvi put na nekom serijskom modelu su korišćeni pod vozila izrađen tako da usmerava vazduh, i venturi efekat, kako bi se generisalo dovoljno downforcea da zadrži automobil stabilnim pri visokim brzinama. Korišćeno je sportsko oslanjanje iz Grupe C Jaguar modela koje su novinari magazina “AutoCar“ (inače jedini magazin koji je dobio zvanično odobrenje da testira XJ220 broj 001 na test stazi TWR-a) tada opisivali kao “najupravljivije vozilo koje smo ikad vozili. Naspram Jaguara XJ220 sva vozila koja smo do sada probali odjednom su postala nestabilnija i mekana!” Doduše, bilo je potrebno pravo vozačko umeće za rukovanje ovakvim sklopom iz razloga što nije posedovao nikakvu servo asistenciju, ni upravljanja ni kočenja! Performanse su bile fenomenalne i za današnje pojmove. Do pojave McLarena F1 je važio za najbrži serijski model na svetu sa brzinom od 350 km/h (postignuta na stazi Nardo što je ekvivalentno 360 km/h na pravcu). Ubrzavao je od 0-100 km/h za 3.9 sekundi, do 160 km/h za osam sekundi. Potrošnja je bila oko 12 litara na 100 km kombinovane vožnje u šta sumnjamo. On nije mogao da se vozi kombinovano već samo trkački!

Jaguar XJ220

Na kraju proizvodnje 1994 godine je napravljen ukupno 281 primerak zajedno sa prototipovima korišćenim za testiranja. Još šest komada je napravio TWR od preostalih delova modela XJ220C korišćenog za trke. Tako je nastao model XJ220S, model homologovan za javni saobraćaj direktno izveden iz trkačkog modela, koji je imao 689 konjskih snaga i karbonske delove karoserije što je smanjilo masu na samo 1080 kg. Model XJ220C je prvu pobedu osvojio na stazi Silverston u okviru British GT Championship takmičenja. Godine 1993 učestvuju tri vozila na 24 časa LeMana u GT klasi. Dva vozila odustaju dok jedno sa vozačima John Nielsen, David Brabham i David Coulthard završava kao prvi u svojoj klasi ispred Porschea sa prednošću od dva kruga. Kasnije je pobeda oduzeta Jaguaru iz razloga navodne neregularnosti vozila koja je kasnije odbačena, ali pobeda nikad nije vraćena Jaguaru. XJ220 je dugo držao rekord na Nirburgring stazi kao najbrži serijski model, od 1992-2000 godine sa vremenom 7.47.33 sa Nielsenom za upravljačem. Zanimljivo je da su braća Sultan od Bruneja i Princ Jefri posedovali više modela XJ220 (Princ Jefri oko 16 komada).

Nakon kupovine stotine egzotičnih modela raznih proizvođača, slali su ih na preradu kod specijalizovanih kuća. Pininfarina je za Princa Jefrija modifikovao jedan XJ220 skrativši ga, izmenivši kompletan zadnji deo i prednja svetla, i preuredivši kompletnu unutrašnjost. Brojne druge slavne ličnosti su posedovale XJ220, počevši od Flavija Briatorea, Elton Johna i Gerhard Bergera. Razlog za neslavni komercijalni uspeh Jaguar duguje finansijskoj krizi koja ga je zadesila baš pred početak proizvodnje. Izmene na serijskom modelu su samo pogoršale ionako lošu situaciju ali su sa današnjih stanovišta sasvim opravdane. Iako redak, na tržištu su cene modela izuzetno šarolike i nije retkost naići na model koji ima jedva nešto više od fabričke kilometraže.

Autor: Vrele Gume
Slike: Jaguar
Preuzeto sa: www.brzabrzina.com


Ostavite odgovor