Type R – simbol jednog vremena [ NSX-R ] – 1.deo

NSX-R

Honda NSX-R

Još jedna priča o automobilima? Reakcija prosečne devojke, dame, supruge… Može se tako reći, ali stvari nekada počinju nežno. Počinju sa puno topline, poučno i nadasve okrepljujuće. U koliko čitajući redove u nastavku pomislite da ste pogrešili Web lokaciju ili da je autor totalno skrenuo sa teme, varate se. Mi samo volimo UKUS.

Vino… Znate, onaj plemeniti napitak, koji je neraskidivo vezan za postojanje ljudskog bića. Vekovima prisutno na trpezama najsiromašnijih i najbogatijih, o njemu su pevane pesme i pričane priče, neizostavni je deo i slavlja i tuge, odvajkada. Može se reći da je teško zamisliti ljudsku svakodnevicu bez vina. Ima ga raznog, od jeftinih varijanti, koje služe „samo da se nešto popije“, preko plemenitih vrsta za svečanije i posebne prilike, do basnoslovno skupih boca – u njihovoj konzumaciji se i ne uživa u punoj meri, uglavnom se kupuju radi prestiža. Onda su tu boje… Bezbroj nijansi, od purpurne do crne, od bledunjavo-žute do punog sjaja starog zlata. A, tek mirisi i ukusi – za svakog ponešto. Znate li zašto postoji toliko vrsta vina, a kako samo nekima uspeva da, na tako jedinstven način, maze vaša čula i da ih sa razlogom obožavate i rangirate daleko više nego druge? Ne, nije to pitanje samo sorte. Osnovno je podneblje i mala tajna drevnog majstora . Za posebno, vrhunsko vino sa karakterom, potrebno je grožđe uzgojeno na posebnoj zemlji, na određenoj nadmorskoj visini, sa idealnom klimom i brojem dana u godini okupanih suncem. To je ono što se ne može kopirati, čak i ako uspete da „maznete“ lozu. Obožavam vino. Neke vrste manje volim, neke više, ali kod svakog mi se podjednako sviđa što mi kaže: „samo ti pij, stići ću te posle!“.

Obožavam i automobile. Meni su automobili, u mnogome, kao i vino: ne mogu da zamislim današnji svet bez njih. Javljaju se u svim oblicima, sa različitim namenama, funkcionalnostima i performansama. Svi su mi zanimljivi, svaki bih voleo da probam i koristim svaku priliku da provozam sve što mogu – benzin, dizel, bilo koji pogonski točkovi, automatik, „manuelac“… Ipak, posebno me privlače modeli sa dobrim performansama, koji imaju snažan karakter. Modeli dobrih, sportskih performansi nekada su bili rezervisani samo za specijalizovane i skupe marke, a 80-ih godina prošlog veka masovnije su počele da se prave i „ljute“ verzije običnih, pristupačnih modela. Recept je kod većine proizvođača bio sličan – povećanje snage „forsiranjem“ na 6000 o/min, stavljanje „dva broja većeg“ motora , veći točkovi, crvena traka i značka 16V, preko pola gepeka i/ili maske. I tako, imali ste na tržištu jedan automobilski „podrum vina“, ali samo jednu „bocu“ čije je vino nudilo poseban, neponovljiv ukus. Niti jedno drugo, ma kako jako bilo, nije moglo prirediti takav spektakl vašim čulima. Za taj ukus, „grožđe“ je decenijama uzgajano na trkačkim stazama. Majstori ceđenja su zanat ispekli, okruženi mirisom lovorovih venaca, u pit-stopovima mnogobrojnih beštija na dva i četiri točka.

Ovo je priča baš o toj boci vina, čiji ukus i miris nisu mogli da postignu drugi. Ovo je priča o vinu sa karakterom, za koje ostali nemaju podneblje, priča o vinu čiji ukus tek počinje tamo gde kod ostalih lapi i prestaje. Reči koje ovo vino izgovara su „samo ti idi, stići ću te posle…6000!“. Ovo je priča o vrhuncu dostignuća jedne filozofije, jednog trkačkog srca, jedne tehnologije. Ovo je priča o automobilima Honda Type R !

Honda NSX Type R

U vreme kada su svi proizvođači nudili adrenalinske modele, i Honda je poželela da svojim kupcima ponudi nešto još harizmatičnije nego do tada. Ruku na srce, već su u „običnoj“ ponudi nudili modele koji su se s lakoćom vrteli preko 7000 o/min i razvijali specifične snage veće od eksponirane konkurencije. Osećali su i znali da mogu ponuditi još više, još bolje. Odlučili su da trkačke modifikacije standardnih modela tako i nazovu jednim slovom – R („racing“). Čast, da prvi ponese magično slovo R, pripala je 1992. godine Hondinom superautomobilu NSX-R.

Honda NSX-R

Honda NSX-R

Već je osnovni NSX, svojom pojavom 1990. godine, bacio u brige tadašnje modele prestižnih firmi Ferrari i Porsche. Fluidni aerodinamični oblik, potpuno aluminijumska konstrukcija, centralno postavljen motor, zadnji pogon i savršena izbalansiranost na putu bili su udarac, kakav automobilska elita nije očekivala od jednog proizvođača srčanih i kvalitetnih, ali ipak manjih i jeftinih „prednjepogonaša“ srednje klase. Međutim, Hondi kao da nisu bile dovoljne odlične performanse i ogroman broj narudžbina novog kupea, dve godine posle premijere pristupilo se „zaoštravanju koplja“.

Honda NSX-R

Honda NSX-R

Krenućemo od srca nove perjanice – ostalo je isto, kao kod standardnog modela! Još jedan dokaz u kojem pravcu se kreće Hondina filozofija – poboljšanja praviti samo na potrebnim mestima. Motor je bio nove konstrukcije – V6 zapremine 3.0L. Opremljen VTEC sistemom upravljanja ventilima sa po dve bregaste osovine u glavama, „cedio“ je 280KS pri 7300 o/min. Za one kojima je i to važno, maksimalni obrtni moment je iznosio 294Nm pri 5400 o/min. Pored VTEC sistema, posedovao je i VVIS („Variable Volume Induction System“), što je omogućavalo promene zapremine usisanog vazduha i time „razmazivanje“ visokog obrtnog momenta kroz širi opseg obrtaja. Lagane klipnjače izrađene od titanijuma omogućavale su lakše postizanje visokih obrtaja, uz zadržavanje čvrstine čeličnih. I pored fabrički postavljenog crvenog polja na obrtomeru na 8000 o/min, motor je u stanju da se vrti do 9000 o/min bez povećanih problema sa trajnošću.

Honda NSX-R

Umesto motora, izmene su napravljene na menjaču, uz smanjenje ukupne masa vozila. NSX-R je izgubio ukupno 140kg, u odnosu na standardnu verziju. Ustvari, olakšanje je bilo i veće, ali se deo mase „vratio“ zbog dodatih konstrukcija za učvršćivanje karoserije. Dijeta je, između ostalog, obuhvatila skidanje zvučne izolacije i lagana sedišta od ugljeničnih vlakana.

Honda NSX-R

Oslanjanje je sniženo za 20mm i dodatno ukrućeno tvrđim oprugama i amortizerima. Na 16-colnim točkovima crnile su se specijalne Bridgestone Potenza RE010-R1 u dimenzijama 205/50 napred i 225/50 nazad. U svakom slučaju, vaga je na kraju pokazala 1230 kg umesto početnih 1370 kg, a finalni prenosni odnos u menjaču je skraćen sa 4,062 na 4,235. Rezultat je vreme na 402 m od 13,05 s (NSX 13,7 s) i ubrzanje 0-100km/h za 4,8 s (NSX za 5,9 s), uz maksimalnu brzinu limitiranu na 262 km/h. Poseban šmek ovom modelu donela je „Championship White“ boja.

Nažalost, NSX-R nije nikada ponuđen na tržištima van Japana, a proizvedeno je 483 primerka serije NA1 do okončanja proizvodnje 1995. godine.

Honda NSX Type R (NA2)

Punih sedam godina kasnije, Honda izlazi na tržište sa obnovljenim modelom NSX-R (NA2).

Honda NSX-R

Honda NSX-R

Honda NSX-R

U trinaestoj godini proizvodnje, NSX je suštinski i dalje odolevao vremenu i konkurenciji (doduše, sve teže), ali su bile neophodne kozmetičke izmene i određene dorade, da bi se zadržali vrhunski rezultati. Tako je i novi NSX-R nastupio sa nizom evolutivnih poboljšanja, od kojih su značajnija:

– Aerodinamična karbonska hauba, koje je omogućavala dodatni potisak na podlogu;
– Zadnji difuzor i karbonski spojler, takođe za dodatni potisak ka tlu;

Honda NSX-R

Honda NSX-R

– Usmerivači vazduha, kojima se kontrolisao protok vazduha kroz unutrašnjost;
– Povećenje zapremine motora na 3.2L, obrtnog momenta na 304 Nm pri 5300 o/min, dok snaga ostaje 280 KS;

Honda NSX-R

– Preciznija balansiranja klipova i klipnjača, radilice i remenica, precizniji zazori u motoru i smanjeno trenje;

Honda NSX-R

– Povećan odziv pedale gasa, uvođenjem Drive-by-Wire sistema;
– Deblji stabilizatori i kruće opruge i amortizeri, čvršći silent-blokovi;
– Pneumatici većih dimenzija, Bridgestone Potenza RE070 215/40R17 i 225/40R17;

Honda NSX-R

– Rezani kočioni diskovi i veće čeljusti;

Honda NSX-R

Uz još niz sitnijih promena, došlo se do automobila koji do 100km/h ubrzava za 4,4s i na Nurburgring stazi ostvaruje vreme jednako kao skuplji, noviji i preko 100KS snažniji Ferrari F360 Challange Stradale.

Honda NSX-R

Nastaviće se…

(Saša Mitrović/Foto: Honda)
Napisao: triodriver.com
Preuzeto sa: www.triodriver.com


Ostavite odgovor