Greške koje skupo koštaju

Greške koje skupo koštaju

Da li ste znali da, ako nepotrebno držite nogu na pedali kvačila skraćujete mu vek i do 7.000 km? Znate li na koji način sami povećavate potrošnju goriva i šta se dešava kada odlažete servis?Mi izdvajamo neke od najčešćih grešaka vozača i načine kako da se one isprave.

 “Pa gde baš sad?!” Ovo je maltene obavezna reakcija vozača kada nešto sa automobilom pođe naopako. To potvrđuje koliko nam nijedan trenutak u životu nije zgodan da se išta pokvari jer najviše strahujemo od popravke automobila od kojeg svakodnevno zavisimo. Ali, šta uradimo da to sprečimo?

Treba da se zapitamo da li smo mi krivi što je, recimo, prerano došlo vreme za zamenu kompleta kvačila, ili, da li smo svojom nemarnošću prouzrokovali kvar u motoru, ili se zbog naše vožnje prečesto menjaju kočione pločice…

Da li zbog neiskustva, lenjosti ili zaboravnosti, ali mnogi vozači prave kardinalne greške u odražavanju i vožnji svojih četvorotočkaša. Ovde treba biti oprezan, jer kao vozači smo prilično sujetni, posebno kada je reč o načinu naše vožnje i zaista je retkost da neko smatra da nije dobar vozač.

Upravo zbog toga znamo da može biti nezahvalno ukazivati vozačima na greške koje prave, pa smo zato rešili da ova rubrika stane tome na put. Ko se pronađe u primerima u kojima opisujemo vozačke greške i njihove posledice, neka se vodi rešenjima koja dajemo odmah uz njih.

Ovde smo izneli samo neke od čestih grešaka vozača, a spisak bi mogao da ide u nedogled. Zato ćemo se truditi da i u budućnosti ova tema bude prisutna, a sve u cilju uštede vremena, novca i živaca vozača, a istovremeno i otkrivanja nekih dobrih caka za one manje iskusne.

Što pre shvatimo da automobilom moramo redovno da se bavimo, biće nam lakše finansijski, jer ćemo mnoge kvarove preduprediti, ali i psihički, jer nećemo imati toliko stresa.

Dokle, u daljem tekstu ukazujemo na najčešće greške koje vozači prave i pokušavamo da vam pomognemo da sačuvate svoje vozilo. Imajte u vidu da greške u održavanju lako postaju deo loših navika kojih bi se trebalo osloboditi, a evo i na koji način.
Greške u održavanju:
Nećemo ulaziti u razloge zbog kojih vozači prave ozbiljne greške prilikom održavanja vozila, ali evo koje su najčešće, šta mogu prouzrokovati, ali i na koji način se mogu rešiti.

1.Odlaganje servisa – Osnova za pravilno funkcionisanje automobila jeste redovan servis. To je ujedno i glavni uslov da životni vek motora bude što duži.
Problem: Nepoštovanje fabrički propisanih servisnih intervala može dovesti do skupih kvarova koji su mogli biti rešeni da je automobil bio pregledan na vreme. Servis ne služi samo za zamenu ulja i filtera već se tada pregledaju sve ključne tačke i dijagnostikom se proverava elektronika.
Rešenje: Uvek imajte na umu da ne smete odlagati servis iako mislite da je sa automobilom sve u redu. Poštujte fabričku preporuku ili savet majstora u servisu.

zamena ulja

2.Neredovna zamena ulja – Mnogi vozači ovo sami obavljaju. Zato je to možda jedan od najčešćih propusta, iako svi znaju da je upravo motorno ulje glavno za normalan rad i dug vek motora.

Problem: Posle određenog vremena, a usled taloženja nečistoća u gorivu, ulje gubi svoja mazivna svojstva i potrebnu viskoznost pa se motor ubrzano haba.

Rešenje: Morate poštovati fabričku preporuku ili savet iskusnog servisera za period zamene ulja u vozilu, a ukoliko češće vozite kraćim relacijama, znajte da ovaj interval treba da skratite.

3.Zaboravljanje na svećice – Bez obzira na to što savremeni automobili zahtevaju sve manje održavanja od vlasnika, ne smete da zaboravite na svećice.

svećice
Problem: Svećice imaju ograničeni vek trajanja. Ako se nakon toga ne zamene, mogu da prouzrokuju povećanje potrošnje goriva, nepravilan rad motora, teže startovanje i slabije ubrzanje.
Rešenje: Svećice se obavezno menjaju na velikom servisu (60 – 100 hiljada km, zavisno od vozila), ali nije loše proveriti ih i po potrebi zameniti i ranije. Proverite u servisnoj knjižici šta proizvođač preporučuje.

4.Zapušen filter – Vožnja sa neočišćenim ili starim filterom vazduha je još jedna od čestih grešaka. Ovaj deo treba da se menja na svakom malom servisu (ili da se čisti, zavisno od tipa).
Problem: Filter je tu da spreči nečistoće da dospeju u motor, pa se posle određenog vremena one nagomilaju na ovaj deo. Tada manje vazduha stiže do motora, što direktno utiče na njegove performanse koje znatno oslabe, a poveća se i potrošnja goriva.
Rešenje: Zavisno od pređenih kilometara i uslova, proveravajte stanje filtera bar jednom između redovnih servisa (na svakih 6-7.000 km). U zavisnosti od mere zaprljanosti i od tipa filtera vazduha, zamenite ga ili očistite.

5.Neredovna provera pritiska – Zanemarivanje provere pritiska u gumama je još jedna loša navika među vozačima, a kojom se, između ostalog ugrožava i bezbednost.
Problem: Neodgovarajući pritisak u pneumaticima loše se odražava na njihove performanse, povećava potrošnju goriva i utiče na ubrzano i neravnomerno trošenje guma, a samim tim i na loše držanje vozila na putu.
Rešenje: Ne odlažite ovu proveru, već se naviknite da jednom mesečno podesite pritisak u gumama. Idealno je ovu proveru obaviti na pumpi kada gume nisu preterano zagrejane.

6. Poluprazan rezervoar – Mnogi dopunjuju rezervoar tek kada se upali upozorenje da je na rezervi. To može imati posledice po motor.
Problem: Kada duže vreme koristimo domaće gorivo, dno rezervoara prekriveno je naslagom nečistoća. Kada se upali lampica rezerve, pumpa će sa preostalim gorivom povući i nečistoće što će imati posledice po motor i sistem ubrizgavanja.
Rešenje: Izbegavajte vožnju na rezervi i ako ste u mogućnosti jednom u dve godine očistite rezervoar od taloga.

 

Greške u vožnji:

Da! Način na koji vozimo zaista utiče na trajnost automobila. Reč je o postupcima u toku same vožnje, a neki od njih koji najviše utiču na pojedine delove i sklopove vozila navodimo u daljem tekstu.

1.Hladan motor – Užurbani način života mnoge vozače primorava na greške u ophođenju sa automobilom. Tu pre svega mislimo na jutarnje forsirajne motora.
Problem: Visoki obrtaji u toku procesa zagrevanja motora i te kako su opasni. Neujednačena temperatura i trenje ubrzano ostavljaju svoj trag na cilindrima, karikama, ventilima i ostalim pokretnim delovima koji se ubrzano troše.
Rešenje: Preskočite pokretanje vozila odmah nakon startovanja hladnog motora, a posebno ne forsirajte motor u visoke obrtaje dok ne postigne optimalnu radnu temperaturu (što možete da pratite na pokazivaču).

2.Čuvajte kvačilo: Vozači svojom nemarnošću mogu skratiti vek trajanja ovog dela i do 7.000 km!

kvačilo
Problem: Navika vozača da odmaraju nogu na pedali kvačila ili da prečesto koče motorom, kao i da na semaforu i/ili na uzbrdici drže automobil u prvoj brzini sa nogom na kvačilu (klackalica kada to nije realno potrebno) dok vozilo stoji, drastično skraćuje vek čitavog mehanizma ovog dela.
Rešenje: Dok čekate na semaforu izbacite menjač iz brzine, na uzbrdici podignite ručnu kočnicu. Ne odmarajte nogu na pedali kvačila, već je sklonite nakon promene stepena prenosa. Ne preterujte sa kočenjem motorom.

3.Ohladite turbinu – Vlasnici automobila sa turbinom treba da znaju na koji način se treba ophoditi sa ovim delom kako bi što duže trajao.

turbina
Problem: Ako ste tokom vožnje forsirali motor i zatim ga naglo ugasite, kapljice ulja i druge nečistoće nastale usled sagorevanja nataložiće se na vratilu rotora i lopaticama turbine što će vremenom uticati na to da ona otkaže.
Rešenje: Posle vožnje u visokim obrtajima, prvo pustite da motor barem minut-dva radi u praznom hodu i tako omogućite da se pomenute nečistoće i ulje odliju iz turbine.

4.Greške sa automatikom – Automobili koji imaju automatski menjač ne smeju se ni pod kojim uslovima vući niti gurati.
Problem: Pri šlepanju vozila mnogi vozači prebacivanjem ručice u “N” nastoje da reše problem, ali zaboravljaju da tada menjač i dalje radi, ali da podmazivanja nema. Ovo dovodi do havarije transmisije. Druga česta greška je da na semaforu menjač dugo bude u “drajvu”, što dovodi do nepotrebnog grejanja i do proklizavanja u konverteru.
Rešenje: Na semaforu prebacite ručicu menjača u “N”. Ako automobil stane, ne pokušavajte da ga pomerite, već pozovite šlep- službu.

5.Preletanje preko rupa – U toku vožnje računajte da na svakom koraku vrebaju udarne rupe, previsoki ivičnjaci, a negde i preveliki ležeći policajci. Ovo su pravi ulični neprijatelji automobila.
Problem: Učestalim i prebrzim prelaženjem preko gore navedenih, bez izuzetka stradaju delovi upravljačkog sistema i oslanjanja (kugle, spone, amortizeri, letva volana…). Popravke ovih delova mogu biti izuzetno skupe.
Rešenje: Uvek vozite po ograničenju, posebno u gradu, i jedino tako ćete imati vremena da reagujete i usporite koliko god je to moguće pri prelasku preko rupa i ostalih prepreka.

6.Pazite na kočnice – Još jedna od grešaka koju vozači čine tokom vožnje jeste prekasno, a zatim i naglo kočenje.
Problem: Imajte na umu da se pri svakom naglom kočenju pločice ubrzano troše. Ukoliko često naglo kočite, moraćete češće da menjate ove delove.
Rešenje: Kočenje treba da bude ravnomerno. Naravno, ukoliko prilike to dozvoljavaju. Nemojte naglo ubrzavati, jer to rezultuje i naglim kočenjem. Započnite kočenje na vreme i pločice će vam duže trajati, a i potrošnja goriva biće manja ukoliko vozite ravnomernim tempom i bez naglih reakcija.

Izvor: vesti.mojauto.rs


Ostavite odgovor