Grejači motora ne rade samo zimi . . .

Grejači motora
Grejači motora

Grejači motora su ranije pomogla dizel motoru samo u startu, danas imaju mnogo drugih važnih zadataka. Mogu biti problematični …

Grejači motora su se pojavili pre više od 100 godina, a za dodatno  grejanje u dizel motorima koriste se od 1920-ih. Od tada su prošli malu metamorfozu – u prošlosti su bile guste spirale, u potpunosti izrađene od metala, danas je grejač motora tanka (najmanji ne prelazi više od 3 mm!), dok su jezgro i grejni element od keramike. Tokom godina, njegova uloga se takođe promenila.

Grejači motora – nove funkcije

Grejači motora

U vremenima jednostavnih dizela opremljenih indirektnim ubrizgavanjem goriva (npr. pretkomora ili vrtložna komora), grejači su imale samo jedan zadatak – pomoć pri pokretanju pri niskim temperaturama. Dizel motor koristi fenomen samo zapaljenja dizel goriva u zagrejanom (komprimovan- sabijen do 30-50 bar) vazduh.

Kada je napolje hladno, vazduh koji je usisan u cilindar mora se prvo zagrejati – inače se dizel ne može pokrenuti. I to je bila dugo funkcija grejača motora , manje-više sve do uvođenja Euro 4 standarda izduvnih gasova. Tada je trebalo skratiti period nakon hladnog stara, jer dizel tada oslobađa najviše otrovnih supstanci u atmosferu.

Kako to učiniti? Najlakši način – zagrevanjem vazduha u cilindru (ali i bez preterivanja, jer previsoka temperatura sagorevanja znači previsoku emisiju štetnih azot oksida ). Stoga, u savremenim automobilima, grejač radi bar u tri faze: pre, za vreme i nakon hladnog pokretanja motora, sve dok ne dostigne temperaturu koja osigurava relativno ekološke uslove  za
sagorevanje smeše.

Grejač motora  pun elektronike

Međutim, to nije sve, jer u najnaprednijem obliku, grejač može, na primer, podržati paljenje filtera čestica, a u nekim motorima može raditi čak i nakon isključivanja (!) – DPF filtar se ne sme previše ohladiti. Zauzvrat, između ostalih Beru i Siemens nude grejače motora opremljene senzorima pritiska. Zahvaljujući ovom patentu, upravljačka jedinica motora zna kako se menja pritisak u cilindru, te u tom pravcu optimizuje sastav smeše. To treba da bude što je moguće više ekološki. I da ćete u slučaju greške ponekad morati duboko da posegnete u džep? Pa …

Grejač motora – kako prepoznati grešku?

Kada je reč o oštećenju bilo kojeg od grejača, dizel sa indirektnim ubrizgavanjem može imati problema počevši čak pri temperaturi od +10 stepeni Celzijusa, i teško je to smatrati arktičkim uslovima. Samo jedan neispravan grejač je dovoljan da motor počne tresti i dimiti iz izduvne cevi. U većini slučajeva, u takvoj situaciji, grejač svetli na instrument tabli (ne zaboravite da to može ukazivati i na drugu grešku – mnogi dizel motori nemaju svetlo “check engine”, već je zamenjeno lampom za grejač).

Zauzvrat, moderni common rail dizel motori izgledaju mnogo otporniji na kvarove, jer mogu paliti čak i sa neispravnim grejačima i na hladnoći. Međutim, to ne znači da ga treba koristiti na ovaj način.

Grejač motora – problemi sa odvrtanjem

U prošlosti, grejači su radile samo tokom pokretanja motora, pa su propadali  sporije. Suviše dugo vožnja sa neispravnim grejačem dovodi do taloženja taloga na grejaču, i posle imate problem prilikom pokušaj odvijanja i zamene  grejača. Ako želite da zamenite sami, pazite kada osetite veliki otpor pri odvijanju, bolje je obratite se mehaničaru

Međutim, ako se grejač pukne prilikom demontaže, imate dve opcije: morate ili skinuti glavu (skupo!), ili naći profesionalca koji će izvaditi grejač bez demontaže glave motora. Pri izboru grejača, obratite pažnju, između ostalog za nazivni napon (4,4 ili 11 V), temperaturu i vreme zagrevanja – nema greške! Potrebne informacije možete pronaći u priručniku vašeg automobila ili u katalogu proizvođača grejača.

Moderni keramički grejači koriste keramiku umesto metala. Među njima razlikujemo nekoliko tipova, za: niski-napon (4,4 V), brzi start, visoko-temperaturni i opremljeni senzorom pritiska. Jednostavno rečeno, grejač pretvara električnu energiju u toplotu i zagreva vazduh usisan u cilindre. Opseg radne temperature tipičnog keramičkog grejača je 1000-1300 C mora ga doseći za 2-4 sekunde!

Upotreba glava sa četiri ventila po cilindru u dizelskim motorima je dovela do uvođenja super-tankih grejača. Razlog? Nema prostora.


Ostavite odgovor