Ford S-Max (2006 – 2015 ) – Polovnjak, iskustva

Ford S-Max

Ford S-Max

Prednosti

 • Sigurnost
 • Podvozje
 • Prostranost

Mane

 • Problemi s turbopunjačem i cevima
 • Ručni menjač
 • Hidraulika servo volana
 • Greške sa senzorima za parkiranje
 • Korozija na nosivim delovima
 • Početni modeli-greške sa alarmom
 • Problemi sa bravom prtljažnika
 • Otežano otvaranje poklopca motora iz enterijera

Ford S-Max iskustva

Ford S-Max na tržište dolaze 2006.godine kao MPV i sa određenom dozom sportskog štiha. Ističe se sa svojim oštrim dizajnom, dobrim upravljanjem i jakim motorima. Vrlo je praktičan sa dodatnih dva sedišta u trećem redu i ravnim prtljažnikom što omogućava lakši unos prtljaga. Kod modela sa pet vrata volumen prtljažnika iznosi 625 litara,a kad se zadnja sedišta spuste volumen se poveča na ogromnih 2100 litara.
Ako niste zadivljeni sportskim izgledom i želite više prostora u unutrašnjosti možda se ipak odlučite za Ford Galaxy s kojim S-Max deli mnoge komponente.
2010. godine S-Max je redizajniran , dobio je LED zadnja svetla, nove motore , stilizovana vrata prtljažnika i novu rešetku na prednjem delu.
Kritičari su hvalili njegov prostran enterijer, udobnost sedišta, sigurnost putovanja te standardnu opremu u koju ulaze: ABS, kontrola stabilnosti, prednji vazdušni jastuci, vazdušni jastuk za kolena vozača, vazdušni jastuci za ramena i glavu u prvome i drugome redu te bočni vazdušni jastuci. Na Euro NCAP crash testu Ford S-Max osvojio je maksimalnu ocenu.
Izbor motora je velik, benzinski motori su uglavnom četiri-cilindarski . Najisplativiji je 2.0 benzinski motor sa 145 KS. Od benzinskih su mogu odabrati i 2.3 litara sa 161 KS i pet –cilindarski 2.5 litreni sa turbopunjačima i 220 KS. Od dizel motora na izboru su : 1.8 TDCi sa 125 KS, ali bolji izbor je 2.0 litreni dizel motor sa 140 KS i potrošnjom od 6.4 litara/100km. U ponudi je i nešto noviji 2.2 litreni TDCi dizel motor sa 175 KS sa potrošnjom od 6.6 litara na 100 kilometara. Svi modeli dolaze sa šest-stepenim ručnim menjačem, jedino 2.0 benzinski motor dolazi s peto-stepenim menjačem. Automatski menjač je dostupan u 2.3 i 2.0 TDCi modelima. U 2010.godini Ford je uveo i 2.0 –litarski benzinski Ecoboost motor sa dobrom podelom snage i ugodnom vožnjom.
Što se tiče statistike kvarova, modeli iz 2006.godine i 2007.godine nisu baš zadovoljili. Došlo je do popuštanja i sklizanja Turbo cevi i problema s turbopunjačem. Kod 2.5 litrenog benzinskog motora često su u problemu sa steznikom zupčastog kaiša pa se preporuča zamena.
Kod modela sa ručnim menjačem može doći do problema sa stavljanjem u prvu brzinu i brzinu unazad. Česti su problemi i sa hidraulikom servo volana. Takođe nema posebnog mesta za rezernu gumu.
Vozači su se žalili i na prokišnjavanje panoramskog krova, greške sa senzorima parkiranja, alarmom i na rasvetu. Korozija se javlja samo na nosivim delovima.

Preuzeto sa:  auto-mane.com


Ostavite odgovor