Ford Capri 1968. – 1986. Istorija modela

Ford Capri
Ford Capri
Iako se početkom 1960. -ih godina Ford smatrao kompanijom koja proizvodi kvalitetne i pouzdane automobile, na globalnom tržištu ovo ime nije bilo sinonim za ”uzbuđenja” za volanom…

Ipak, tokom narednih deset godina, slika se iz korena promenila… Početkom 1960. -ih godina prošlog veka, iz samog vrha kompanije stiglo je ”naređenje” da se kompanija više okrene takmičenjima i sportskim modelima, koji su bili pomalo zapostavljeni. U okviru Total Performanse Programa, Ford je učestvovao u svim relevantnijim takmičenjima sa obe strane okeana, a ovi napori krunisani su pobedom u LeManu sa modelom GT40 (četiri puta) i drugim velikim trkalištima. Ipak, za ”civilno” tržište, predstavljanje Ford Mustanga 1964. bio je najveći događaj. Kombinacija odličnog dizajna, kvalitetne i pouzdane mehanike, kao i niske cene sa bogatom listom opcija, predstavljala je apsolutni globalni hit, i Fordu donela veliki profit, ali i uticaj.

Ford Capri

Kada su se Ford Velika Britanija i Ford Nemačka fuzionisali u jednu kompaniju sredinom 1960. -ih (na izričit zahtev Henry Forda II), jedan od predviđenih zajedničkih modela bio je i projekat novog sportskog kupea koji bi u Evropi bio ono što je u Americi Mustang. Dakle, pristupačan automobil koji bi se svideo svim kategorijama tržišta, a koji bi bio baziran na postojećoj mehanici, dakle jednostavan i jeftin za proizvodnju. Sa početnim budžetom od 20 miliona funti, tim stručnjaka je počeo rad na projektu ”Colt” već početkom 1965. Sledeći formulu Mustanga, uzeta je platforma Cortine Mk II i na njoj konstruisan novi kupe.

Ford Capri

Tokom razvoja, na dizajnu su radili svi Fordovi dizajnerski centri, i u Evropi i u Americi, a više različitih prototipova prezentovano je upravi kompanije. Razvoj je tekao bez većih problema i na osnovu prvih prototipova 1966. doneta je konačna odluka o uvođenju u proizvodnju, a prezentacija javnosti određena za 1968. Iako je Ford Mustang bio apsolutna inspiracija za ovaj automobil, dizajneri, osim same koncepcije i formule ”duga hauba – kratak rep” nisu ništa drugo preuzeli od američkog ”rođaka”. Karoserijski oblik bio je samo jedan (za razliku od Mustangova tri), a kao konačno rešenje uzeta je ”polu-fastback” kupe koncepcija.

Ford Capri

Tokom januara 1969. održana je prezentacija za novinare na Kipru, dok je zvanična premijera zakazana dve nedelje kasnije na Salonu automobila u Briselu. Na zahtev Forda, ni jedan novinar nije objavio vest o novom kupeu, te je prezentacija u Belgiji bila pun pogodak i može se reći, velika senzacija na tadašnjoj automobilskoj sceni Evrope. Pred iznenađenom publikom, našao se lep i moderan kupe, skladnih linija, niske siluete i skoro ”muscle” izgleda koji evropski automobili do tada nisu imali. Ime Colt, koje je nosio projekat, napušteno je zbog već postojećeg istoimenog modela marke Mitshubishi, a usvojeno je ime Capri (po prelepom italijanskom ostrvu). Dobar deo privlačnosti nosila je i relativno niska cena, kao i dugačka lista opreme i čak osam motora u ponudi.

Ford Capri

Naime, ovakav način prezentacije posledica je uticaja američke filijale Forda, koja je sve svoje modele Mustanga nudila po relativno niskoj ceni, ali sa bogatim spiskom opreme. Pogon je bio na zadnjoj osovini, a snaga se prenosila preko 4 stepenog manuelnog menjača ili 4 stepene automatske transmisije. Posebno interesantan bio je izbor agregata koji se razlikovao u zavisnosti od tržišta i matične fabrike. Stoga, engleski Ford Capri, proizvedeni u Halewood fabrici, imali su redne četvorocilindarske motore od 1.3, 1.6 i 2.0 litara, dok su modeli Capri proizvedeni u Kelnu ili u Genku (Belgija) imali poznate Taunusove V4 motore od 1.3, 1.5 i 1.7 litara, kao osnovu ponude.

Ford Capri

Drugi, luksuzniji deo ponude bio je isti za sve modele i sastojao se od V6 agregata zapremine 2.0, 2.6 i 3.0 litre. Ovako pozicioniran Ford Capri, očekivano je privukao ogroman broj kupaca, pa je tako Ford prodao neverovatnih 400000 Caprija tokom prvih godinu i po dana proizvodnje, što je uspeh jednak Mustangu. Kupci su bili veoma zadovoljni, kako izgledom i utiskom koji je Ford Capri pružao, tako i kvalitetom i motorizacijom. Uz domaćeg konkurenta, Sunbeam Rapier i evropske pandane Opel Mantu i Alfa Romeo GT Junior, Capri je predvodio klasu velikoserijskih kupea.

Ford Capri

Naravno, svojim dizajnom i snažnim motorima, i trkačka karijera ubrzo je startovala, te je već početkom 1970. -ih godina, Ford Capri osvojio prvo mesto u tadašnjem ETCC šampionatu, i to dve godine za redom (1971. i 1972.). Pobednička verzija bila je specijalno pripremljeni Capri RS 2600 koji je oslobađao 150 KS uz pomoć famoznog Kugelfischer ubrizgavanja. Godine 1973. Ford Capri doživljava prvi redizajn, te umesto četiri fara, dobija dve veće svetlosne grupe, nešto modifikovan izgled prednjeg i zadnjeg dela, kao i manji broj hromiranih detalja na karoseriji. Iste godine proizveden je i milioniti primerak, što je predstavljao veliki uspeh za automobil koji je na tržištu proveo jedva tri godine.

Ford Capri

Pored Evrope, počinje izvoz i u Ameriku, Južnu Afriku, Bliski Istok i Australiju (u kojoj će se kasnije i proizvoditi). Iako je prodaja Caprija i dalje bila na visokom nivou, globalna recesija i naftna kriza imale su svoj udeo u padu proizvodnje. Trkačka karijera nastavila se i tokom ove Mk II generacije, a čuveni Zakspeed Turbo Capri predstavljao je omiljeno ”oružje” Forda protiv Porschea 930 i BMW 3.0 CSI u nekadašnjem šampionatu Grupe 8. Ipak, prodaja je bila sve slabija i slabija, a odgovor Forda predstavljao je Capri Mk III, odnosno, poslednja generacija ovog modela, predstavljena 1978.

 
Ford Capri

Naime, iako je ovo bio temeljan redizajn, Ford Capri Mk III bio je malo više od toga, jer je osim nove karoserije, imao i novi dizajn enterijera, kao i nove motore (2.8 sa ubrizgavanjem goriva) i dosta novih mehaničkih komponenti. Želeći da održi ovaj model interesantnim, Ford je konstantno izbacivao posebne pakete opreme i tako Capri ”gurnuo” u GT segment. Sve promene u dizajnu vodile su ka boljoj aerodinamici, a paleta motora svedena je na 1.6 i 2.0 četvorocilindarske ”benzince” i 2.8 i 3.0 V6 jedinice. Godine 1981. motor 3.0 V6 izbačen je iz ponude, a predstavljen je 2.8i koji je imao 160 KS, a dobijao se sa novim petostepenim manuelnim menjačem i opcionalnim zadnjim ”šper” diferencijalom (LSD).

Ford Capri

Mnogi tjuneri videli su tu svoju šansu, te su početkom 1980. -ih predstavljene brojne turbo i atmosferske verzije, ali ni one nisu uspele da spasu Ford Capri od gubitka interesovanja. Od 1984., Ford Capri se prodavao samo u Engleskoj, a konačan kraj proizvodnje nastupio je 19. decembra 1986., nakon tačno 1886647 proizvedenih kupea. Nesumnjivo je da je Capri  predstavljao jedan od najuspešnijih evropskih Fordova svih vremena. Ne samo dobro prodavan i dugovečan, Ford Capri je pružio brojnim kupcima osećaj pravog sportskog automobila po pristupačnoj ceni i stvorio kult Caprija čak i do današnjih dana.

Obzirom na popularnost Forda na ovim prostorima, ne treba da čudi informacija da ih je puno bilo i na našim putevima, a da je tokom 1970 -ih godina, Ford Capri bio jedan od najpoželjnijih automobila mladim ljubiteljima četvorotočkaša. Ipak, danas se veoma retko mogu videti na putevima, ne toliko zbog lošeg kvaliteta mehanike, već prvenstveno zbog osetljivosti na koroziju, koja je mnoge primerke ”koštala života”.

Ford Capri

Ipak, ukoliko uspete da nađete pristojan Ford Capri, za rezervne delove i servisnu podršku ne morate da brinete, jer je velik broj delova identičan onim kod Taunusa, Cortine, Granade i Escorta Mk I, kojih i dalje ima po otpadima u velikom broju, a sama cena vozila nije velika. Stoga, ako niste imali Capri kada ste bili mladi, ne postoji razlog da ga nemate sada i da ne uživate u kupeu koji ste sebi uvek obećavali…

Autor: 426 Hemi
Slike: Ford
Preuzeto sa: BrzaBrzina.com


Ostavite odgovor